Gyerekvállalás költségei bullshitek

Szoptatós párna, baldachinos ágy, bébiőr kamera. Neked, vagy a gyereknek van szüksége ezekre? Néhány hónappal ezelőtt az RTL Klub Fókusz Plusz c. műsorában utánaszámoltak szakemberek(?) segítségével a gyerek induló, illetve későbbi költségeinek. De mi az ami valóban hasznos és elengedhetetlen tétel?

Mennyibe kerül egy gyerek felnevelése 18 éves koráig? Számításunk szerint 25,6 millió Forintba.” - hangzott el a műsorvezető intrója. A cikkben elsődlegesen azokat a kiadásokat vizsgálom, melyek az induláskor jelentkeznek, de a riportban elhangzottakat teljes egészében közlöm.

A megkérdezett pénzügyi tanácsadó szerint a babakelengye alsó hangon 5-800 ezer Forint - ekkor ugye még csak meg sem született a baba. Véleményem szerint a leendő szülők leginkább az első gyermek születése előtt hajlamosak az átgondolatlan költekezésekre.

„Kiságy, kiskád, babaruha, ápolószerek, a babakocsiról ugye nem is beszélve. […] És akkor még még nem szedtünk vitaminokat, étrendkiegészítőket, és nem szorultunk ne adj Isten plusz orvosi beavatkozásra sem. Gyermekünkre tehát már születése előtt elköltöttünk nagyjából 1 millió Forintot. […] Számításaink szerint csak az alapvető dolgokkal kalkulálva csecsemőkortól az óvodás évekig átlagban kb. havi 50 ezer Forintot költünk egy gyermekre. Ez 3 éves korig számolva összesen 1,8 millió Forintot jelent.

Óvodás korban kezd kinyílni a világ, és ez automatikusan nyitja a pénztárcákat is. Kalkulációink szerint itt már kb. havi 75 ezer Forintot költ gyermekére egy átlagos magyar szülő. Ez négy év alatt, ha csak 7 évesen megy iskolába, összesen 3,6 millió Forint.

Általános iskolában tovább nőnek a költségek, mert bár a tankönyvekért már nem kell fizetni, minden másért igen. Számításaink szerint egy átlagos jövedelemmel rendelkező család havonta kb. 100 ezer Forintot költ az általános iskolás gyerekére. Ez 8 év alatt összesen 9,6 millió Forint. Szakértőnk azonban ennél jóval többet számolt.

A középiskolában megnőhet a különórák száma, na és a tinédzserek igényei is. Ebben a korban átlagosan havi 200 ezer Forintot költünk gyermekünkre, ez négy évvel számolva újabb 9,6 millió Forint, az egyetem pedig már hab a tortán.”

A szakértő szerint „Ha még nem a tandíjast számoltuk, […] szemeszterenként az 1-1,5 millió az simán elmehet.”

A riport végén hallhatunk egy rövid összefoglalást, mely szerint „az általunk számított költségeket összeadva 25,6 millió Forintot kapunk, számításaink szerint tehát ennyibe kerül egy gyermek felnevelése 18 éves koráig.” 

Óvodás éveket megelőző időszak
Havonta ~50 000 Ft
3 év alatt: 1 800 000 Ft
Óvodás időszak
Havonta ~75 000 Ft
4 év alatt: 3 600 000 Ft
Általános iskolás időszak
Havonta ~100 000 Ft
8 év alatt: 9 600 000 Ft
Középiskolás időszak
Havonta ~200.000 Ft
4 év alatt: 9 600 000 Ft

Az számomra nem teljesen tiszta, hogy hogyan is jön ki a 25,6 millió, hiszen a felsoroltak összege ennél kerek 1 millióval kevesebb - talán a születést megelőző időszakban számolnak ennyi költséggel.

Érkezzen a saját lista (fontosabb tételek):

Első gyerek születése előtt
babakocsi (3 részes) 100 000 Ft
kiságy + pelenkázó 60 000 Ft
légzésfigyelő 15 000 Ft
etetőszék 2000 Ft
kiskád
kenguru
cumisüveg
szoptatós párna
autós gyerekülés 38 000 Ft
utazóágy 14 000 Ft
Második gyerek születése után
esernyőre csukható babakocsi 17 000 Ft
testvérfellépő 12 000 Ft
babahordozó 10 000 Ft
autós gyerekülés 2. gyereknek 35 000 Ft
gyerekágy 150 000 Ft

Első évben többségében az alapvető dolgok beszerzése jelentkezett a kiadáslistán (kezdőszettet megoldottuk 300 ezer Ft alatt - babakocsi, kiságy, bútor mind új volt). Második év: leginkább visszatérő elemek, úgy mint pelenka, tápszer, ruha, babaúszás, játékok, gyógyszerek-kenőcsök. Harmadik évben bővültek a tételek bölcsődével kapcsolatos kiadásokkal, játszóházas délutánokkal stb., ezen felül a gyerek ruhatárának bővülése miatt kellett egy plusz gardróbszekrény is. Negyedik évet már két gyerekkel csináltuk végig, szükséges volt gyerekülés, esernyőre csukható babakocsi, testvérfellépő, babahordozó, autós gyerekülés a 2. gyereknek, illetve vettünk gyerekágyat az idősebb testvérnek. Ezen felül a bölcsődés-óvodás kor miatt is az ilyenkor szokásos betegségek száma is megszaporodott, így gyógyszerekre, vitaminokra többet kellett már költeni. Az ötödik évben javaslatra TSMT tornára vittük az egyik gyermeket (12 ezer/hó), ami extra költségként jelentkezett a szokásos tételeken felül.

how-much-does-it-cost-to-raise-a-child-in-the-us-in-2018.png

És akkor a pontos számok, nálunk:

éves össz. havi átlag
Első év, egy gyerek (tört év, 8 hónap): 312 458 Ft 39 057 Ft
Második év, egy gyerek: 472 868 Ft 39 406 Ft
Harmadik év, utolsó 2 hónapban már két gyerek: 461 884 Ft 38 490 Ft
Negyedik év, két gyerek: 738 958 Ft 61 580 Ft
Ötödik év, két gyerek (szűk 6 hónap): 331 699 Ft 55 283 Ft

Az étkezés nincs benne (kivéve a tápszer, üveges bébiételek, intézmény keretein belüli étkezések) - szerintem ezzel a riport sem számolt, vagy legalábbis egy szóval sem említették, de ez sem egyértelmű.

Leszögezném, hogy nálunk 5 év alatti gyerekek vannak, így értelemszerűen saját példát nem tudok hozni tinédzser vagy fiatal felnőtt gyerek költségeiről. Mindettől függetlenül úgy érzem, hogy kissé túlzó számokat használtak, vagy a fővárosi árakkal kalkuláltak. A riport abban is torzít, hogy nem veszi figyelembe, több gyerek esetén ezek a költségek már megoszlanak: ideális esetben tudnak egymástól örökölni ruhákat, játékokat, de babakocsit, kiságyat vagy ruhásszekrényt, kerékpárt sem feltétlenül veszünk újat minden születendő gyermeknél. A legtöbb esetben a használt tárgyak is tökéletesen tudnak funkcionálni: mi például babaszéket, futóbiciklit, görkorit vagy Fisher-Price játékok egy részét ilyen módon szereztük be, az újak árának töredékéért. A gyerekek ruhatárának egy jó része turkálóból vagy ismerősöktől származik - mondhatni potom pénzért -, s lényegében esztétikailag jó állapotúak (nem szakadt, nem foltos, nem fakó). Közte rengeteg márkás darabbal is, nem ritkán saját gyári cédulákkal (eredeti gazdája megvette, de kicsi lett vagy nem használták, és mire odajutottak volna, már kinőtte a gyerek). Saját tapasztalat szerint 1 éves korig 3 havonta, 3 éves korig fél évente, majd onnan felfelé talán a tinédzser évek kezdetéig évente nő akkorát a gyerek, hogy cserélni kelljen a teljes ruhatárat. Viszont fontos azt is elmondani, hogy nem mindent szabad másodkézből beszerezni. Ilyen például a gyerekülés, mely esetében a szakemberek is felhívják a figyelmet, hogy nem tanácsos használtat vásárolni. Egy korábbi (akár kisebb) baleset nyomai nem feltétlenül látszódnak meg rajta, illetve ha kiszolgált már két gyereket, akkor is mindenképpen érdemes cserélni.

Gondold át és mérlegelj: ne fizess ki teljes árat olyanért, amiért nem muszáj!

A riport visszanézhető, a hivatkozott téma 16:55-től kezdődik.

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatban átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

Írjátok meg kommentben, hogy nektek milyen eredmény születik osztás-szorzást követően!

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr8616602010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salome Parker 2021.06.23. 18:23:38

Szevasz Moneycoach! Sajnos vagy szerencsére sosem számoltam utána (nagykamasz gyerekem van, lassan felnőtt), de amit észreveszek a baráti-kollegiális körömben: iszonyatosan függnek ebben az életkorban a költségek attól, hogy eddig hogyan nevelted a gyereket. Ha azt a mintát látta, hogy csak az az ember aki hathavonta megkapja a legújabb adidas cipőt, akinek a legújabb iWatch van a csuklóján és a fülhallgatója is csak a legújabb rövid almás lehet (a régebbi hosszabb már gáááz…) na meg minden nap mekiben kell enni mert itthon főzni gáz, na ott a gyerekvállalás költsége az egekben lesz-). Amúgy tetszik a blog, végre egy értelmes fórum, csak így tovább!-) Sally

Dee_ 2021.06.23. 20:21:59

Sok dolog feleslegesnek tűnik, pl. a szoptatós párna, de nálunk a második gyereket már itthon várta, mert nem volt elég, hogy sima párnán ment a szoptatás. Babakocsi ingyen volt (tesótól), de csattos hordozót vettünk. Van, akinek kocsija sincs, így nem kell neki autósülés. Rengeteg függ az életmódtól. Sok szülő tapasztalatai alapján kellene egy átlagot venni.
Amúgy szerintem az étkezés benne van a fentiekben. Úgy kijöhet a matek.

Örömhernyó 2021.06.23. 21:00:08

A testvérfellépőt és esernyőre csukható babakocsit meg kellett gugliznom, számomra ezek nem csak hogy ismeretlen tárgyak, de teljesen új szavak is voltak.
A TSMT is teljesen új dolog számomra. Okosító tornának nevezik, utánanéztem, egy szobába bezárva egyszerű játszótéri mozgásokhoz hasonló tornát végeztetnek a gyerekekkel. Mi ezt annak idején játszótéren meg az erdőben, mezőn rohangálva, fára mászva, kúszva, kavicsokkal kacsázva, labdát dobálva, légpuskával madarakra lőve, patakban piócát és békát fogva, fűben gyíkot elkapva, kutyával versenyt futva, kötélre mászva, bicajozva, hógolyózva, meggyet szedve, hintázva, fák odvába bújva oldottuk meg. Pedig nem tanyán vagy falun nőttem fel.
Ma meg eladják, mint okosító tornát havi 12ezerért. Mert ha simán csak játéknak neveznék, akkor a szülők letiltanák róla a gyereket. Olyan nincs, hogy csak játék! Tanuljon, okosodjon az a gyerek. A mai uniós szabvány játszótereken semmit se lehet már csinálni, nem érdekesek.

@Salome Parker: Így van, aki elkényeztett, anyagias, követelőző gyereket nevel, az olyat is kap, ennek megfelelő költségei lesznek.
Párválasztásnál is ez van. Aki csillárnőt választ, az meg lesz kopasztva.

Én csóró, de nem primitív családban nőttem fel, a tanulás fontosságát belém nevelték. Meg a dolgok értékét. Huszonéves koromig nem tudtam a valós lábméretemet, mert addig minden cipőmet örököltem vagy használtan vettük, így 40-től 43-as méretig mindenféle volt. Felnőttem így is.
Általános iskolában eleve undorodtam a márkabuzi osztálytársaimtól, mert azok jellemzően a buta, de pénzes szülők gyerekei voltak (maszek zöldséges, simlis teherfuvarozó és taxis hiéna szülők kölykei). Nem akartam rájuk hasonlítani, direkt nem akartam menő lenni.
Úgy neveltek, hogy a tanulásban és a sportban tűnjek ki. Szóval kifejezetten lázadó dolog volt számomra nem márkás cuccokban járni. Aztán gimi idején a gazdasági helyzet annyira szar lett Magyarországon, hogy 1-2 pénzes osztálytárstól eltekintve mindenki turkálóból öltözött. Senki nem beszélt erről, de lerítt mindenkiről, hogy bálás ruhát hord.

Volt gazdag rokon gyerek, akinek mindent megadtak gyerekkorában amit kért, amint kiejtette a száján. Ahogy nőtt, egyre követelőzőbb lett, ez odáig fajult, hogy a végén már a vidéki nagyszüleit meglátogatni is csak akkor volt hajlandó, ha a szülei megígértek neki valami drága ajándékot. Alkalmazkodni képtelen, elkényzetetett, összeférhetetlen, beképzelt pöcs lett. Mindent el kellett intézni neki az életben, amikor nősült (hozzá hasonlóan elkényeztetett lányt vett el) akkor a szülőknek kellett alápakolni egy házat. Mert az igények nagyok voltak, csak hát önerőből lófaszt se ért el. Ide vezet, ha gyerekkorban elhitetik a gyerekkel, hogy ő a világ közepe és minden jár neki.

Nincs az a pénz, amit el ne lehetne költeni egy gyerekre. Főleg ha az embernek egyetlen kölyke van, akkor hajlamos abba mindent beletolni anyagilag. Ahol van 3 gyerek, ott azért higgadtabban költekeznek a szülők, nem azért, mert kevésbé szeretik a gyerekeiket, hanem mert rájönnek, hogy az első is felnőtt volna zsebhümmögő nélkül, akkor a másodiknak, harmadiknak már fel se merül.

Nem azt mondom, hogy afgán vagy szomáliai szinten kell gyereket nevelni, de ami ma megy, az már nevetséges. A szülők egymást akarják túllicitálni, hogy mit engedhetnek meg maguknak.

Párom unokanővére nemrég lepasszolt nekünk egy használt babakocsit (nekünk még nincs gyerekünk, de inkább elhoztuk a kocsit, mint hogy kidobják). A babakocsi újonnan annyiba került, mint egy olcsóbb, 100 cm³-es robogó. Nooormááális?

gombakomba 2021.06.23. 21:37:45

@Örömhernyó: Ja, nincs még gyereked, így nyilatkozol nagy bölcsességeket :D
Hát, akkor még vár rád néhány új kifejezés :)
A TSMT-vel el vagy tévedve, olvass utána rendesen, mielőtt véleményt formálsz, sőt, azt ilyen sommásan kijelented. És örülj neki csendben, ha a te gyerekednek nem lesz rá (vagy hasonló fejlesztőtornára) szüksége.
Azért ne feledkezz meg róla teljesen, ha majd megszületik a "kölyök", néhány alkalom fejlesztőtorna (nem csak a TSMT létezik ám, Magyarország kimondottan jó a témában) nagyon-nagyon-nagyon sok kínlódástól tudja megkímélni a szülőket és a gyereket is.
A babakocsinál meg általában a napi használat során szokott értelmet nyerni, miért is kerül az egyik modell annyival többe, mint a másik (a "márkafaktor" levonása után). Nagyonis húsbavágó kérdéssé válik, ha az embernek éveken át naponta többször kell tologatnia meg emelgetnie.
Az esernyőkocsi nagy találmány.

gombakomba 2021.06.23. 21:46:55

@Örömhernyó: A 2008-as válság idején voltál gimis? De fiatal vagy :)
A cipővel kapcsolatban egyetlen tanácsot fogadj meg: abból csak megfelelő méretűt és nem, vagy alig használtat. Lehet minden ruhád bálás, én is így nőttem fel, a gyerekem is tele van használt ruhával, de a lábadra (gyereked lábára!) csak jó cipőt, mert tényleg visszaüt, ahogy öregszel. Ha jól számolom, legalább kétszer annyi idős vagyok, mint te, hidd el, nem a levegőbe beszélek.

ViCa 2021.06.23. 22:06:50

Nekem a kezdeti "babakelengye" tűnik túlzásnak...a többi nagysagrendileg ott van, bár mi sem költöttünk ennyit, de extrák nélkül is osszejohet ez az összeg.
Csecsemokor: pelenka, tápszer, popsikenocsok, cumisuvegek...és még ha sok dolog hasznalt, akkor is kellhet egy-két új akár ruhabol is. Reális az 50.
Bolcsis detto. Új cipő kb minden evszakban....ez egyébként sajna a végső 44-es meretig a legfobb ruhazkodasi kiadás. Oviban nálunk plussz volt az úszás tanfolyam, plussz a "társasági események " az ő kívánságára...meglehet a 75 (jó etkezessel, otthon főzve, nyaralassal)
Alsoban bejonnek a sulis költségek (bútorok lecserelese, asztal stb) és mondjuk nálunk a szemüveg (és annak sorrozatos elvesztése), az előre nem látható extrák (focilabda-ablakuveg). Felsőben mobiltelefon (nem drága) és számítógép (ez sem extra). Minden nyáron két tábor (nem különleges, de a sulis és az edzos is kb 50-60 együtt). Egyesületi díj havonta 10. Ehhez jobb (megfelelő!) sportcipo kell+edzocucc.
Kozepsuli a leghuzosabb. Étkezés egy normál felnőtt kétszerese és már nem mindig lehet otthonival megoldani. Bkv bérlet alsotol. Ruhazkodas, ha nem is "igényes ", akkor is jóval több mint gondolná az ember, kinovi még a nadrágot kabátot pólót...cipő most is a legnagyobb tétel. Szórakozás...erre mondjuk meg tudja keresni a pénzt nyaron egy kamasz, de evkozben csak
alkalmi munka fer bele hétvégenként max. Simán el tudtam volna ÉRTELMES dolgokra 200-at költeni rá...nem volt annyi.
Egyetemista. Együtt lakunk, igy nincs albérlet és külön rezsipenz költség...ha lenne az kb 70 (Debrecenben is, Szegeden is Pécsett is). Első év a legtöbb helyen húzós, utána talán lehet onfenntartova válni. (Nálam a fiam a 4 félévben lett nullszaldos a komolyabb melokkal plussz ösztöndíjjal...hurrá!).

kacsa. 2021.06.23. 23:14:42

Egy jó barátommal egy időben vártunk babát. Náluk a babakelengyére elment az ő szavai szerint egy kisebb autó ára, nekünk szinte minden nem fogyó cucc megvolt a testvéremtől. Ha valaki szoptat, az jóval kevesebbe fáj, mint ha tápszert kell adni a babának. Ruhánál nagyságrendi különbség lehet az új és a használt között, a legelső méreteket hónapok alatt kinövi a baba, szinte ideje sincs tönkremennie. Ez alapján simán reális lehet a műsorban kiszámolt összeg is egyes esetekben, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet jóval kevesebből kihozni. Gyerekként és most is megvan, hogy kiktől jön a használt gyerekholmi és kihez megy tovább ;).
Abban viszont egyetértek @gombakomba -val, hogy cipőből inkább újat és jót! Később visszaüt a spórolás. Ja és a fejlesztő torna nem pénzes hülyeség, ha valakinek tényleg az kell, minél hamarabb kezdik el, annál jobb.
Szoptatós párna: persze, hogy meg lehet nélküle lenni, de én szeretem :).

Advanced Flight 2021.06.23. 23:21:13

A szoptatós párna tök jó.
Amúgy meg...szinte mindent lehet kapni használtan fillérekért, csak a szülők általában nem a várva várt elsőszülött gyermeken akarnak spórolni, így bizony reális egy félmilliós kezdőszett.
És azt is tudomásul kell venni, hogy manapság egy többé-kevésbé jól működő házasság és család bizony státusszimbólum, ezt sokan irigyelni szokták, pl. akik még 35 évesen is a Tinderen szenvednek (akármelyik nemből). Sok párnál nem jön össze a gyerek, vagy a sokmillió elmegy lombikra.

MoneyCoach 2021.06.23. 23:38:10

Szia! Alapvetően negyvenpár kategóriába sorolva vezetjük a kiadásainkat, ezért is vannak meg ilyen viszonylagos pontossággal a gyerekekkel kapcsolatos számok is. Nem célom hogy felnőtt korukban a fejükre olvassuk. :D

Amit írsz abban nagy igazság van, spórolni nem szeretnénk és nem is fogunk a gyerekeken, de alapelv hogy majd annak idején, amikor oda jutunk, akkor ne legyen számukra önmagától értetődő hogy az ölükbe hullik minden.

Az elismerő szavakat pedig köszönöm, nagyon jól esik, rajta vagyok hogy élvezetes, változatos, érdekes témákról szülessenek cikkek-posztok. :)

Örömhernyó 2021.06.23. 23:48:01

@gombakomba: Pubika, ezt a leereszkedő stílust el lehet felejteni, te el vagy tévedve az életkorommal kapcsolatban, amikor én voltam gimis, akkor sokkal nagyobb córesz volt, mint a 2008-as válság után. Amikor én voltam gimis, akkor a rendszerváltás után frissen szétprivatizált országban tombolt a nyomor, a Bokros-csomagot nyögték, a szerencsésebbje rokkantnyugdíjba menekült.
2008 az egy kis kellemetlenség volt, amiből vissza lehetett jönni, ha nem ugrottál bele valami egzotikus hitelbe, akkor észre se vetted, hogy válság volt. A rendszerváltás után volt igazán nagy lesüllyedés.

Ma már nyilván nem veszek használt cipőt, nem is Magyarországon élek, itt, ahol élek, nincs turkáló. De ma is elfogadok másoktól levetett ruhát. Pólót, pólóinget, baseball sapkát például nem kell vennem, mert sokszor kapok ingyen. Cipőt, nadrágot, alsónadrágot veszek csak újat.

"nincs még gyereked, így nyilatkozol nagy bölcsességeket" - Voltam gyerek tudom hogy nőttem fel, mennyi felsleges dolgot kaptam még én is, pedig mi aztán nem voltunk gazdagok. A környezetemben sok csóró család volt, meg voltak gazdagok is, látom, hogy akit elhalmoztak felesleges dolgokkal, az abba szokik bele és nem feltétlenül tanulja meg a dolgok értékét, nem tanul meg érte megdolgozni, legfeljebb kizsarolja a szüleitől később.

Kelet-Ázsiában élek, itt a magyar szintnél nagyságrenddel többet költenek a gyerekekre, egyrészt, mert mindenből csak a legjobbat veszik (egészen kis gyerekeknek a legújabb iPad stb.), valamint itt nincs se bölcsőde (nanny van havi 150ezerért, aki jó esetben csak életben tartja a gyereket, amíg a szülő dolgozik), se ingyenes óvoda nincs, magán van, drágán.

TSMT-re semmi szükség nem lenne, ha a gyerekek úgy tudnának kint játszani, ahogy az én gyerekkoromban tettük. Nyilván ha a gyerek be van zárva egy ingerszegény környezetbe, akkor leépül szellemileg és testileg is.

Zsuzsi25 2021.06.23. 23:54:31

A nődoki, (havi 20) meg a szüles ktg.eit még bele sem szamoltad....
Szülés: 500 K
Nődokivizsgalatok 20/alkalom.
Persze mehetsz államiba is, ahol nagy esellyel össze szedsz valami devlát, és persze, ki tudja, hogy milyen retkes ......gány feküdt előtted a vizsgáló asztalon, amit jó esetben naponta 1x fertőtlenitenek

Zsuzsi25 2021.06.23. 23:56:51

@Örömhernyó:
Minis rengeteg dolgot szereztünk be hasznaltan. Kisruhák pl. , de a cipővel nem ertek egyet, a használt xipőt már valaki kijarta..... Több kárt okozunk vele, mint amennyit sporolunk.

Hórukk 2021.06.24. 00:48:04

A gyerekeim már nagyok, nem emléxem a konkrét költségekre, ezért más irányból nézem a dolgokat. A fenti számítások szerint 18 év alatt kb. 24 millió Ft-ot költ az átlagos család egy gyerekre. Ez havi 112 ezer Ft/ gyerek. Átlagos magyar csalárd havi kb 400 ezer Ft nettóból él. Mészarosék nyilván többől, fiatal kisgyerekesek, egykeresősök kevesebből. Van még kaja-pia, lakhatás, autó, esetleg kis megtakarítás. Van az átlagos magyar családnak havi 112 ezer Ft-ja gyerekenként? Kötve hiszem...

Örömhernyó 2021.06.24. 01:46:49

@Advanced Flight: Te a státuszszimbólum fogalmával el vagy tévedve. A jó házasságnak semmi köze a státuszhoz, gazdagok is válnak, a meddőségnek sincs köze a vagyoni helyzethez.
Jellemzően a szinglik nem irigykedni szoktak a gyerekesekre, hanem irtóznak tőlük. Mert a szinglik fizetik meg a gyerekesek adókedvezményeit és aki szingli annak esze ágában sincs beáldozni a szabadidejét, pénzét egy gyerekért.
Én sokkal több házas, gyerekes embertől hallottam, hogy irigyli a szingliket a szabadságuk miatt, mint fordítva.
Az is jó kérdés, hogy a 67%-os válási arány mellett mennyire lehet sikeres házasságokról beszélni. Ugyanis a maradék 33% se idilli házasság, csak beleszoknak az emberek, a közös hitel és a természetben megoszthatatlan ingatlan összetartja őket.
Magyarországon esetleg azért "státuszszimbólum" a házasság, mert a házasoknak nyomja a kormány a támogatásokat.

Örömhernyó 2021.06.24. 01:58:56

@Zsuzsi25: Figyelj, én gyerekkoromban még kaptam új cipőket, de amikor tinédzser lettem, akkor beütött a rendszerváltás, lenullázták a dolgozókat. Nem én kezeltem a családi kasszát, használt cipőre volt pénz a 90-es évek elején.
Akkoriban felénk még kínai bolt se volt, hogy valami fröccsöntött vackot vegyünk a lábunkra.
Megjegyzem az én használtan vett bőr cipőim jobbak voltak, mint az osztálytársaim többségének az új műanyag (gyöngyvászon) cipői. Volt például használtan vett Salamander cipőm. Nem azt mondom, hogy ez a követendő, de én korán megtanultam, hogy rengeteg minden helyettesíthető, nem kell mindenből új, egy gyereknek meg pláne nem, mert egy év alatt kinövi.

Örömhernyó 2021.06.24. 02:26:26

@Hórukk: Nyilván irreális az összeg, 112ezerért vidéken már többszobás panellakást lehet bérelni. Ha ennyibe kerülne egy gyerek eltartása, akkor még kevesebben vállalnának gyereket.
Ha már egyetemista lenne az a gyerek Budapesten és szobát bérel valahol, akkor is ez az összeg már szobabérléssel (nem kollégium) és normális étkezéssel együtt befedi a havi kiadásait (nem a bulizást, drogozást, cigit és alkoholizálást, csak az alap megélhetést).
Kissé el van szállva ezzel a havi 112ezres becsléssel a poszt, ráadásul ez 18 éves korig van számolva, amikor a gyerek még jó eséllyel otthon lakik vagy középiskolás koliban.

Zsuzsi25 2021.06.24. 07:01:48

@Örömhernyó: én azért jobb szeretem az újat. Mi ketten a férjemmel havi 800ezer-1 M körül keresünk. (Ezzel elvileg átlag felett vagyunk) mégis ugy gondolom, hogy ez alap egy gyerekhez. Tudom, h van aki ennel kevesebbol oldja meg, de szerintem 500 ezer és alatta keresettel, csak nyomorgás van. Ha nem találtam volna egzisztenciálisan (nem csak erzelmileg) megfelelö tarsat, én sem szültem volna. Megertem h a mai fiatalok igy vannak vele. Mondom...csak a magánkorhazinszules 500 ezertől indul

igazi hős 2021.06.24. 08:43:07

Lehet, hogy tételesen túlzó a számolás, de a legnagyobb tételt mindketten kihagyták: a munkaidőt. Mindegy, hogy anya vagy apa pelenkázik, etet, hordja bölcsibe/oviba a gyereket, az kieső idő. 3 éves kor alatt simán egy fél ember, utána is minimum egy negyed. Tehát az első 14 évben elbukik a család 4-5 évnyi keresetet (ha több gyerek van, akkor nyilván többet, de gyerekenként kevesebbet). Helyből 20 millió és óvatosan számoltam, ebből az állam átvállal kb. 2-t.
Azt figyelembe veszi valaki, hogy 2 gyerekkel nem laksz (legalábbis nem akarsz ) ugyanabban a garzonban, ami kettőre még tökéletes volt? Még panelből is 10+ millió az a 2 félszoba, ha meg kertes házba mennél, az 20+. (Ez csak félig a gyerek költsége, hiszen a szülők élete is javul.)
Mi az autót is szépen cserélgettük a gyerekek számának és méretének változásával, az sem olcsó. (Az autó az ország 95 %-án nem luxus, bár többnyire lehet nélküle élni.)
Hol járok, 50 milliónál? Emellett már szinte mindegy, hogy negyedáron veszel használtan vagy ingyen megkapsz mindent, ami az unokatesó után maradt...

MoneyCoach 2021.06.24. 10:15:26

@Örömhernyó: Megjegyzem, a havi 112 ezres becslés nem tőlem jön, az RTL Klub megkérdezett szakemberei(?) kalkuláltak ennyivel. Mi két gyerekre nem költünk ennyit, pedig bőven több dolog jut nekik mint amire valóban szükség is lenne. Ezért is született a poszt, mert bennem is támadtak kétségek a számítással kapcsolatban (persze tudjuk, mindent is meg lehet venni a gyereknek, vagy magunknak akár, amitől persze hogy irreális mértékű költekezéseink lesznek).

MoneyCoach 2021.06.24. 10:26:29

@igazi hős: Nyilván kiterjeszthetünk minden költséget a gyerekekre is. De valljuk be, akinek nincs (akár úgy hogy nem is akar), az ezeket a pénzeket jó eséllyel magára költi: nem nagyobb autó hanem újabb/szebb/sportosabb lesz a régi helyett, hobbik (sport, túra, utazás, gyűjtőszenvedély, akármi), több komfortot nyújtó ingatlan. Szóval elkölti, csak más költséghelyen.

Idő: azt se felejtsük el, hogy ellenben míg a gyerek nélküli benne van a mókuskerékben, addig az egyik szülő - jellemzően az édesanya - ki tud szakadni a munka világából, tisztességesen tud foglalkozni a gyerekkel az első pár évében (érzelmileg és fiziológiai szükségleteket is kiszolgálva), ami egy hatalmas dolog - igen, ez persze azt eredményezi hogy kevesebb jövedelmet tud felmutatni ezen időszak alatt. A fejlett nyugati országokban ez egyáltalán nem elterjedt dolog. Leszülöd, aztán pár hónap múlva mehetsz vissza a munkahelyedre, hogy helyetted valaki más megcsinálja azt, ami szülői feladat lenne. Vagy maradsz otthon, ingyen. Az pedig - szerintem - problémás gondolatmenet, ha valaki abban méri fel a gyerekvállalás lehetőségét, hogy mennyi pénztől fog emiatt elesni.

Örömhernyó 2021.06.24. 11:10:56

@igazi hős: Ja, hát ha a gyerekeknek megfelelő méretű lakás extra négyzetmétereit is beleszámoljuk a költségekbe, akkor tényleg tízmilliók jönnek ki. És akkor tényleg mindegy, hogy a ruhákat megöröklik, mert az extra szobák négyzetméterára mellett minden más költség eltörpül.

@Zsuzsi25: Magyarországon 500ezer alatt keres az emberek talán 95%-a, akik ezek szerint nyomorognak.
A magánkórházi szülés tényleg luxus kategória, a többség szül választott orvosnál, az is 100ezer felett van.

"én azért jobb szeretem az újat" - Nem arról volt szó, hogy én az újat utáltam volna, hanem hogy amikor tinédzser voltam, akkor egzisztenciálisan olyan mélyen volt a magyar családok nagy része, hogy nekünk nem volt opció az új cipő. Nyilván azóta én is újat veszek, de ha idead valaki egy jó használt cipőt, hogy neki már nem kell, de én hordhatom, akkor nem mondanék rá nemet. Venni már nem vennék használtat.

igazi hős 2021.06.24. 13:16:52

@MoneyCoach: Nem tudom, ki hogyan él, de mi csak akkor cseréltünk autót, amikor kinőttük az előzőt. "Szóval elkölti, csak más költséghelyen." Ez mennyiben áll szemben azzal, hogy a gyerekre költünk? Nyilván, ha már van 2 lakásunk, 2 autónk, 5 biciklink, 30 milliónk a bankban, akkor maradékból nyugodtan költünk magunkra.
Idő: mi a gyerekek előtt is egész jól "ki tudtunk szakadni a munka világából". Számomra nincs különbség a házimunka és a fizetős között, mindegyik elvégzendő feladat. A "tisztességesen foglalkozni a gyerekkel" az általam írt időn felül van, azt természetesen nem számoltam.

para_noir 2021.06.24. 13:58:04

Ezek a sokmilliós összefoglalók nekem hihetetlenek, vagyis dehogyis, csak pontosan tudom, hogy az van mögötte, hogy sokan kényszeresen a drágát, márkásat veszik meg, és derogál mondjuk elfogadni ismerőstől, rokontól használtat. Mi középutasok vagyunk, tíz hónapos a gyerek egyébként, van, amiben ragaszkodtunk az újhoz, márkáshoz (babakocsi 180 volt, kiságy, babaöböl, komód ikeás cuccok), van, ami használtan jött (babamérleg, a ruhák egy része), és van, amit elsőgyerekes párként buzgóságból tök fölöslegesen vettünk meg (babafigyelő kamera a légzésfigyelőn felül, speckó hordozó, cumisüveg melegítő, stb), de utóbbiakat kis bukóval el is lehet adni, szóval nagy kár nem ért minket. Ami nálunk szívás, hogy a gyerek tejfehérje érzékeny, így az anyjának speciális étrend kell, és a későbbiekben neki sem lehet egy csomó alapdolgot adni, ez azért generál némi többletköltséget, de egyelőre nem gáz, sőt, így kényszerűségből egészségesebben étkezünk :) Mindenesetre az ilyen egymilliós indulóköltségek kicsit túlzók, ráadásul ha még ezt el is éri, az ember ezt jellemzően egy-másfél év alatt szedi össze, és ha elad utána ezt-azt, jelentősen csökkenthetők a kiadások.

para_noir 2021.06.24. 14:07:37

@igazi hős: a pelenkázásra, etetésre fordított idő neked mégis hogy a fenébe jött ki kieső munkaidőnek? Talán te hazamész napközben pelenkázni, és azt az időt nem fizeti ki a munkahelyed? Mi ez már? :)

MoneyCoach 2021.06.24. 14:13:46

@igazi hős: Lehet félreérthető volt: akinek nincs gyereke, az magára költ, ebben biztos vagyok. Tehát én mondjuk az autó/lakás stb. költségét nem varrnám a gyerek nyakába, hiszen ezeket önmagam számára is biztosítanám minden bizonnyal (az más kérdés hogy gyerekkel nagyobbra van szükség, ezekre ott van az állami támogatás pl.)

Egyébként nem értelek, van gyereked de úgy írsz, mintha ez egy masszív kötöttség lenne, ami miatt neked hátrányaid keletkeznek, bevételkiesésed van. Remélem senki sem hiszi hogy a gyerekvállalás után ugyanazt az életet lehet élni, mint előtte.

Ha jó számokat teszek a lottón, ha időben váltok munkahelyet, ha mást veszek el feleségül, ha - sorolhatjuk. Ezek szerint akkor komoly károk értek, amit elszámolhatok költségnek mert nem úgy alakult ahogy. Egyértelmű hogy a gyerekre költeni is kell, hogy megváltozik az ember napirendje, hogy az addig is meglévő feladatokon felül keletkeznek újak (nem is kevés!). De ez nem pénzügyi szempont.

Maga a logika ami számomra furcsa, nem kell egyetértenünk természetesen. Nálam a költség az, amit valóban kifizetek. A cégeknél szokás nézni, hogy pl. egy szolgáltatónál tapasztalt kimaradások miatt milyen bevételkiesések jelentkeztek.

para_noir 2021.06.24. 14:18:27

@MoneyCoach: én nem tudtam jól megfogalmazni, de ugyanerre gondoltam, hogy valami nagyon nem stimmel hős kollegánál az alapoknál, a hozzáállásnál. Vagy szebben mondva nagyon másképp gondolkodik, mint én, vagy mondjuk az átlag. Ilyen szemlélettel feljegyezhetem magamnak kárként, hogy tegnap 180-ért vettem tejet, de ma már akciósan 150 és buktam 30 forintot :)

igazi hős 2021.06.24. 15:24:32

@para_noir: Te neveltél már gyereket? 2 szülő 8 órás munkája mellett? Vagy az egyik szülő dolgozik félmunkában, akkor a kiesés direkt mérhető. Vagy a saját, teljes munkája mellett dolgozik "félállásban", ekkor nem látható, de jól számszerűsítő a kiesés, akár "mennyit kapnék ennyi túlóráért", akár "mennyibe kerülne nekem, hogy valaki más csinálja meg" módon. Vagy úgy gondolod, hogy a te szabadidőd teljesen értéktelen?

igazi hős 2021.06.24. 15:35:57

@MoneyCoach: Szerintem elég jól leírtam, hogy 2 emberre egészen más lakás vagy autó "kell", mint 4-re.
Jól írod, tudom, hogy a gyerek kötöttség, pont ezért nem csukom be a szemem és gondolom, hogy ez nem költség. Volt olyan, hogy heti 60-70 órát dolgoztam, ezt nyilván nem tudom megcsinálni, ha 3-ra menni kell a gyerekért a bölcsibe.
Tegyük fel, hogy valaki havi X forintért elvégzi az összes lelketlen, gyerek körüli munkát, hogy neked már csak a kellemes része jusson és neked elfogadható ez az összeg, akkor ha valaki (nevezzük házastársnak) ezt megcsinálja ingyen, akkor nem érzed, hogy ezt az X forintot megkaptad ajándékba? Ugye, hogy te is egészen jól tudnád forintosítani a munkádat, már csak az X értéke a kérdés.

MoneyCoach 2021.06.24. 15:43:55

@igazi hős: Mi nevelünk 2 gyereket, egyik szülő dolgozik, a másik otthon van GYED-en. Érdekes lenne, ha teljes bért kapna (csúnya lesz, de a munkáltatónak ebből semmi kézzelfogható haszna nincsen hogy anyuka otthon a gyerekkel, még ha tudjuk hogy a jövő nemzedékét is neveljük éppen :D ). Kiesik, na és? Nem volt meglepetés. Szabadidő értéktelen? Ha a gyerekkel töltöd (vagy a vele kapcsolatos feladatokra fordítod), azt könyörgöm ne akarjuk már pénzbe mérni és számszerűsíteni!

Egyébként meg: ilyen elgondolás szerint elő kell venni a kockás füzetet és számolni. Ha kevesebb pénzbe kerül egy gondozó/állami vagy fizetős bölcsi-ovi, mint ami munkabért megkereshetnél mialatt a gyerekkel vagy otthon, akkor vissza kell menni dolgozni - amennyiben a különbözet jelentős (20-30-40 ezer Ft-ért mi például nem tennénk). De miért is vállal gyereket az, akinek a munka és a vele járó bevétel nagyobb prioritást élvez, mint a gyerek lelki világa, hogy nem idegenek neveljék fel pár hónapos korától kezdve, hogy a szülők szerető közösségében van stb.?

Van erre egy jó szlogen: van amit pénzért nem lehet megvenni...

Maga az írás mellesleg nem arról szól, hogy mennyire kicseszik magával az, aki gyereket vállal mert elesik rengeteg pénztől és szabadidőtől, hanem arról hogy mi az amire biztosan ki kell csengetni a vételárat. Vagy legalábbis számolni lehet vele anyagi helyzetünk szerint.

eßemfaßom meg áll 2021.06.24. 16:40:57

@Örömhernyó: "a többség szül választott orvosnál, az is 100ezer felett van." 2 príma gyermekünk született random orvosnál 0 Ft költséggel.

Alick 2021.06.24. 17:46:13

@Salome Parker: "a legújabb iWatch van a csuklóján "

A kis geci :)

www.youtube.com/watch?v=i_MjiM83evY

Salome Parker 2021.06.24. 19:12:21

@Alick: kösz, ez a rész eddig kimaradt, de most nagyon jól jött a mai nap végigszívása után -)

igazi hős 2021.06.24. 20:40:36

@MoneyCoach: "Szabadidő értéktelen? Ha a gyerekkel töltöd" Kerülgeted, mintha nem értenéd. Nem a gyerekkel töltött időről beszélek, hanem a gyerekkel járó munkával töltött időről beszélek. Szerintem te is tudsz egy egész oldalas listát írni, hogy mit passzolnál le egy bejárónőnek (ha nem számítana a pénz).
Szó szerint ezt írtam: "az összes lelketlen, gyerek körüli munkát". Ha neked a gyerekkel töltött idő ide sorolódik, akkor nagy baj van. Ha nem, akkor a szövegértéseddel van baj.

MoneyCoach 2021.06.24. 22:28:51

@igazi hős: Tévedsz. Szívás a gyerekkel kapcsolatban sok feladat, viszont önként vállaltam. Nem szeretném ha bejárónő fürdetné, mert nekem épp nincs kedvem. A kertünket sem kertésszel csináltatom. A háziállatot sem a szomszéd eteti. A házunkat sem szeretném ha más tartaná tisztán. Egyszer-egyszer még oké (nyilván van az a pillanat amikor jó lenne elbliccelni), de nem adnám ki bérbe. Ennyi erővel egyébként sírhatnék amiatt is, mert vettem autót - aztán ha valami elszarja magát, vagy csak szimplán olajcserére érett, és ezzel feladat van és pénzbe fáj. Pedig olyan jó lenne ha csak max tankolni kéne és hajtani.

Kérlek ne trollkodd szét a témát. Nem tudok azonosulni a nézőpontoddal, olyan mintha a gyerekedet problémának fognád fel, aki időrabló tevékenységeket generál neked akaratán kívül. Ja és még pénzeket is buksz miatta.

MoneyCoach 2021.06.24. 22:32:09

@eßemfaßom meg áll: Dettó. :) Rezidensek voltak, párom egészségügyis, mondta hogy azok általában legalább még lelkesek és nincsenek belefásulva a szakmába. Nem is akart választott orvost, mivel nem ritkán javasolja a doki (állítólag) a programozott császárt, amit persze a saját időbeosztásához igazít a doktor úr.

ViCa 2021.06.24. 23:24:54

@MoneyCoach: én érteni vélem igazi hőst, itt az elején, ő az összes aspektusát próbálta korbejarni a "mibe kerül a gyerek" kérdésnek, a rejtettebb és nem egyértelmű költségeket is,talán nem jó példákkal.
Képzeld el, hogy a gyerekeid már kamaszok, az egyik nagyon okos, szeret programozni és animációkat készíteni ...a géped már lomha ehhez, akadozik. Veszel bele jobb videokartyat/ processzort. Azt mormogod a bajszod alatt, hogy már ideje volt, hatékonyabb lesz így a munkavegzesed (igaz)...és beirod a műszaki kiadasokhoz (helyesen)...kozben pedig a csillogó szemére gondolsz :). A masik legyen alkotó muveszlelek...felmesz a padlásra (tetoterbe) és kicsereled a kis bukot egy nagyobbra, hagy jöjjön be a fény, ott alkothat...megint mormogsz a bajszod alatt, hogy ez egy nagyon alkalmi vétel ablak, befektetesnek is kiváló (igaz) és beirod a hazfelujitasi rovatba (helyesen)...pedig azért leginkább a csillogó szemek miatt csináltad:).

MoneyCoach 2021.06.24. 23:43:23

@ViCa: Mind igaz, de a számítógép az ingóságokban lévő vagyonod mértékét növeli, az ablak pedig akár az ingatlanban eredményezhet értéknövekedést. És persze mellette csillogó szemeket is láthatunk. :) És ha veszel házat a gyerek miatt, mert bár ti ketten jól elvoltatok a lakásban, de a gyerek érdekeit veszed figyelembe, és helyesen tudod hogy jó lesz neki kertes házban felnőni, akkor 30 millióba van a gyerek már az első évben? :D Vagy kiszámolod a lakás és a ház közötti különbözetet, és az a gyerek miatti költség?

Ami érthetetlen - ráadásul erősen trollkodás gyanús -, az a többször kihangsúlyozott elmaradt bevételek miatti kiesések (esetleg olvasd vissza). Én úgy tudom, hogy ami sose volt a tiéd, azt nem veszítheted el.

Nálunk pl. kifejezetten nem ingyen csinálja az édesanya a lélektelennek nevezett munkákat otthon, fizet a munkáltatója (GYED). Igaz nem annyit mintha bemenne dolgozni. Ez kiesés? Valóban nem annyi, mintha a munkahelyén robotolna, de nem ingyen csinálja. A bevételeinket úgy kéne számolnom, mintha bejárt volna és megkapná a teljes fizetését, de mivel nem tette (érthető és helyes módon), ezért az nekünk így költség mint kieső munkabér? Aligha.

ViCa 2021.06.24. 23:43:34

@para_noir: és mit gondolsz a riportban elhangzott havi 50 plussz kiadasrol (mindent összegezve, a váratlanköltségeketis), nektek ez mennyi (régen volt mar ilyen pici gyerekem, lehet hogy tényleg túlzás)?

ViCa 2021.06.24. 23:52:18

@MoneyCoach: félve írom:)...en mondjuk konkrétan ezt gondoltam, mikor elvaltam és egy kisebb helyett inkább egy haromszobasra vettem fel hitelt, hogy ez leginkább azért hogy mindenkinek, mindkét gyereknek legyen elettere :). Igy persze van nekem is, de őket jobban zavarnam mint fordítva.
Most az a terv, hogy amint nyugdíjba megyek, megyek az emberemmel kicsi faluba és ezt szetosztom :).

AlexAston 2021.06.25. 00:56:37

112e átlag havi költés gyermekenként max luxus, de nem az átlag.
Kocsi?
3 gyerek is elfér egy Octavia szintű autóban. Persze lehet venni 1 gyerekkel is buszt, csak felesleges.
Mindenki úgy égeti a pénzt, ahogy nem szégyelli. Csak felesleges kitalalni rá ideológiákat.

AlexAston 2021.06.25. 07:13:18

@igazi hős: nekunk ikreink vannak, és 2 éves koruk után már a feleségem is dolgozik. Igen, mindketten 8 órában. Miért ne lehetne?

ViCa 2021.06.25. 10:56:45

@MoneyCoach:abban teljesen egyetértek, hogy a gyerekkel való "munkát " és törődést és vele töltött időt valoban nem lehet szamszerusiteni, azt csinálod ami jó neki...ők a legfontosabbak :).
(Viszont más helyzetben van értelme elgondolkozni a kieso bevetelen pl évekkel ezelőtt kiszamoltam a szombati túlóra- piaci gyümölcs költség / Xdb lekváros üveg árát...királyi lett :D. )

Egyébként érdekes ez a téma, kösz a linket is...a kommentek is jók:)...annyit még talán a konkrét szamokhaz: ami máshogy érthetőség volt szerintem, az az hogy pl ha te megkerdeznel engem hogy mennyibe kerül egy baba mérleg, akkor én egy átlagos bolti árat mondanék kapasbol...és utana az egyéni megoldasokat, hogy lehet venni használtan, szerintem hülyeség, ajándékba kaptam, kölcsönözni is olcsóbb és hogy en pl a konyhai merlegre tettem apósom "alkotasat" és úgy mértem anno a kicsit ami így kb nulla ft. Szoval ha az eredeti számokat így nézzük,akkor érthetőbb:).

MoneyCoach 2021.06.25. 14:14:57

@ViCa: Igen, valóban nem rossz ötlet, hogy lehetne hozni egy átlag példát, és mellétenni hogy nálunk mi mennyi. Elég sok ilyen cikk van a neten (mármint ahol az átlagot kiszámolják).

Talán leginkább úgy tudnám megfogalmazni a "küldetésem", hogy szeretném megosztani hogy lehet így is (ez nem feltétlen a jót jelenti, szerintem is már-már luxus fenntartani 2 autót, mégis kettő van nekünk is a kényelmesebb ügyintézések, feladatmegoldások miatt), ami nem nagybetűs követendő példa, nem az etalon, szimplán nekünk ennyi. Ügyeskedünk, próbálkozunk a magunk módján. :)

Ami nekem hiányérzetem volt mindig a pénzügyekkel kapcsolatos riportokban, cikkekben, hogy általában betoltak egy átlagot (magyar viszonylatban leginkább a fővárosi árakban mérve), és ha úgymond "valós" példákat szerettem volna látni, akkor jó esetben kommentekben lehetett olvasni őket, már ha voltak. Vagy az extrém szélsőségeket mutatták meg (pénzszóró szupergazdagok vs. legszegényebb réteg).

És örömmel látom, hogy nagyon sok tudatos, tervező, gondolkodó és véleményt formáló ember gyűlt már eddig is össze ezen a helyen. Célom hogy ezt a közösséget tovább lehessen erősíteni, egymástól tanulni, kulturáltan értekezni, más nézőpontokat is megismerni.

Örömhernyó 2021.06.25. 15:19:40

@eßemfaßom meg áll: Igen, van ilyen is, de a magyar családok többségénél a fogadott orvos és szülésznő jellemző. Én is csak megszülettem annak idején, de azóta valamiért elterjedt ez a fogadott orvos, aki persze programozza a szülést, hogy az ő műszakjában történjen. Amire fentebb reagáltam, az a magánkórházi szülés, na az tényleg luxus.

AlexAston 2021.06.25. 19:33:17

@Örömhernyó: nálunk nem volt semmi programozás, pedig valaszott orvos volt. Jöttek az ikrek, mi pedig indultunk egy szép hétfő reggel a kórházba munka helyett :)

para_noir 2021.06.29. 09:27:22

@igazi hős: a te szabadidőd értéktelenné válik, ha a gyerekkel töltöd? Jézusom.

para_noir 2021.06.29. 09:29:16

@igazi hős: különben jó, hogy az alvásra fordított időt nem számolod el anyagi veszteségként, mert abban az időben dolgozni is lehetne. Vagy egy kiadós kakálás órabérben számolva akár 15 rongy mínusz is lehet :)

ViCa 2021.07.17. 18:14:33

@AlexAston: ha lesz rá időd és kedved...kíváncsi vagyok, hogy mennyit gondolsz jónak és elégnek ma egy kepzeletbeli kamasz átlagos havi költségvetésének úgy, hogy nem rideg tartás van és nem is luxus pl mobiltelefonnal nem iPhone, de nem is "én is felnőttem nélküle tehát nem kell" hanem mondjuk 50-ert egy kisebb, etkezesnel (hetkoznapi ebéd) nem tobbfogasos ebéd de nem is két szendvics hanem mondjuk menza/menü napközben...és ugyanígy ruhákkal nyaralasnal esetleg hobbival. És persze hogy a gyerek nem autó:)...de most egy gondolat kísérlet erejéig legyen az, autoapolassal/tisztálkodás benzinnel/kaja autópálya díjjal/bkk jegy stb megfeleltetesekkel vajon mennyi egy tizenéves;)? Ha sok a 112 (amiből kb 35- ot az állam ad)...akkor legyen mondjuk 65 :P?

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása