Mennyire kell törődnünk a pénzügyeinkkel?

Sokan hajlamosak elkomolytalankodni a helyzetet, ha a pénzügyek kerülnek a beszédtéma középpontjába. Nehéz megtalálni az egyensúly, amikor az anyagiakkal való törődésről van szó, hiszen ha állandóan ezen agyal valaki, akkor könnyen és gyorsan, akár tartósan is stresszes állapotba fog kerülni. A gondolatvilágunk nem foroghat mindig csak ezen, kár aggódni miatta folytonosan, az nem egészséges állapot. A másik véglet az „éljünk a mának” hozzáállás, ami szintén veszélyes lehet a váratlan életesemények bekövetkeztekor. A minimális biztonságot fedező tartalék hiánya komoly fejfájást tud okozni az utóbbi szemléletmód követőinek a rossz idők bekövetkeztekor.

Adódik a kérdés, hogy mennyire kell törődnünk a pénzügyeinkkel? A Szerb Antaltól származó idézet szerint nem szükséges különösebben foglalkozni vele. Én ezt nem tartom szerencsés mentalitásnak, sőt inkább felelőtlennek mondanám, hiszen a gondtalanság, stresszmentesség hamis illúzióját erősíti fel, viszont a szorult élethelyzetben az anyagilag felkészületlen ember rengeteg gyomoridegnek lesz kitéve.

„Pénz mindig kell hogy legyen, és ha az ember nem törődik vele, akkor van is mindig. Hogy mennyi és meddig és honnan, az egészen lényegtelen. Aminthogy minden lényegtelen, ami a pénzzel összefügg. Pénzért semmit sem kaphatsz, ami fontos, és amit pénzért kaphatsz, az esetleg életszükséglet, de nem fontos.” - Szerb Antal

A legokosabb, ha igenis foglalkozunk vele. Legyenek rövid és hosszútávú pénzügyi céljaink is. A bevételeinkkel legyünk tisztában, mint ahogy a kiadásaink tervezése se maradjon el. A nagyobb költéseket előzze meg egy helyzetelemzés (valóban megengedhetem ezt magamnak a mostani helyzetemben, és egyáltalán biztosan szükségem van rá?), gondoljuk át hogy az adott kiadás hány havi nettó bevételünknek felel meg stb.

aa.jpeg

Csernok Miklós pénzügyi tanácsadó szerintÉpp azért kell vele foglalkozni, hogy ne legyen baj vele. Ha a pénzügyem rendben van, akkor tudok törődni a fontos dolgokkal. Aki elhanyagolja a pénzügyi életét, annak nem lesz energiája a fontos dolgokkal foglalkozni.

AJÁNLÓ: Te tudod, hogy miként tudnál felelősen felhasználni egy nagyobb összeget? Olvasd el ezt a cikket: Mire elég 100 millió forint?!

Véleményem szerint hasonló ez ahhoz, mint amikor valaki nem törődik az autója műszaki állapotával. A gépjármű esetleges hibáiról nem vesz tudomást, a karbantartást elhanyagolja, és előbb-utóbb a „jutalma” az lesz, hogy az eszköz használhatatlanná válik, vagy a javíttatása irreális költségeket emészt majd fel. Azaz aki jó gazda módjára sáfárkodik a pénzével, az anyagi lehetőségeit felméri és kontroll alatt tartja, azt nagy meglepetés a rossz időkben sem fogja érni. A pénzügyekkel való foglalkozás szó szerint kifizetődő, a struccpolitikával viszont csak a saját érdekeinkkel megyünk szembe.

Manapság elkerülhetetlen a pénzügyi ismereteink bővítése, kiváltképp annak tudatában, hogy az iskolában erre irányuló tudásanyaggal nem látnak el bennünket. Gondolj csak bele, hogy az 5-10-15 évvel ezelőtti éned ha rendelkezett volna azzal a tudással vagy annak egy jó részével, amit most birtokolsz, akkor most milyen anyagi helyzetben lennél? A szemléletmód fejlesztésével képes leszel bölcsebben meghozni anyagi döntéseidet. Foglalkozz ezzel, hiszen hatalmas luxus elhanyagolni az új ismeretek elsajátítását.

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt, valamint iratkozz fel hírlevelünkre a költségvetés tervező és kiadás nyilvántartó kalkulátorért.

Írjátok meg kommentben, hogy mikor ébredtetek rá a pénzügyekkel való törődés fontosságára! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr3216767278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása