Mennyiből lehet megélni Magyarországon?

Mielőtt nagyon mélyen elkezdjük beleásni magunkat a témába, szeretném lelőni a poént rögtön az elején, és elsütni a jolly joker mondatot: ATTÓL FÜGG. Na de mégis mitől, és ténylegesen milyen számokkal lehet kalkulálni?

A kérdés összetettségét már csak az is mutatja, hogy nem mindegy, egyedülállókról, gyerek nélküli párokról vagy (több) gyerekes családról beszélünk. Első körben legyen szó a kiadásokról, melyeket érdemes kategóriákba sorolni, úgy mint fix havi költségek, amiket nem igazán tudunk megkerülni (rezsi, étkezés, törlesztőrészlet, számlák, internet-tv-telefon, bankköltség stb.), másodlagos szükségletek (nassolnivaló, vitaminok, fodrász-kozmetika, ruházkodás, közlekedés), szórakozással kapcsolatos kiadások (buli, étterem, nyaralás, mozi, hobbi), valamint extra és váratlan költségek (szerelők, ajándékozás, orvosi díjak, használati tárgyak cseréje, gépkocsi üzemeltetése).

56036246_23843234095670712_7867705763521626112_n_png.jpg

A legrelevánsabb példát a több gyereket nevelő családokról tudom hozni. Bevételi oldalon két keresettel rendelkező szülővel, családi pótlékkal és családi adókedvezménnyel számolhatunk, melyet a háztartásban élő négy személyre kell visszaosztani (2 felnőtt + 2 kiskorú gyermek). A vizsgált életszínvonal az alábbiak szerint határozható meg: 5 év alatti gyerekek, családban két db 15-20 év közötti gépjármű és egy 100 négyzetméteres családi ház vidéken, mely részben önerőből, részben 20 éves fix kamatozású lakáshitelből került megvételre.

És akkor jöjjön a matek része.

Fix állandó havi kiadások
Hitel törlesztő 60 000 Ft
Rezsi, közművek 40 000 Ft
Internet-tv-telefon 15 000
Élelmiszer bevásárlás 110 000 Ft
Baba-mama kiadások
(pelenka, tápszer, ruha, bölcsi, ovi)
30 000 Ft
Háztartási- és vegyiáru 10 000 Ft
Szépségápolási, eü. termékek 8 000 Ft
Gyógyszerköltségek 10 000 Ft
Biztosítások (autó, ház) 9 000 Ft
Bankköltségek 4 000 Ft
Másodlagos szükségletek
Édesség, nassolnivaló 5 000 Ft
Vitaminok, táplálékkiegészítők 3 000 Ft
Fodrász, kozmetika 3 000 Ft
Ruházat, cipők 15 000 Ft
Szórakozás
Buli 5 000 Ft
Étterem 8 000 Ft
Nyaralás, utazás 12 000 Ft
Film, zene, könyv, hobbi 3 000 Ft
Extra és váratlan kiadások
Gépkocsi fenntartás, üzemanyag 25 000 Ft
Építkezés, felújítás 20 000 Ft
Bútorok, dekoráció, lakberendezés 5 000 Ft
Műszaki, elektronikai cikkek 10 000 Ft

Azt hiszem nem mondok meglepő dolgot, ha azt állítom, hogy kisebb gyerekeknél túl sokat nem kell (nem is lehet) szórakozásra költeni, mivel a mindennapokba kis valószínűséggel fog beleférni az efféle program.

A tételeket összesítve nettó 410 000 Ft jön ki, ami egy tisztességes, nem pazarló de nem is a „megvonom a falatot a saját számtól” típusú megélhetést és életszínvonalat biztosít. És itt lép életbe ismételten az „attól függ”, hiszen a lehetőségeinkhez mérten ennél vehetjük szűkebbre a nadrágszíjat, vagy épp ellenkezőleg, élhetünk nagyobb lábon is.

A gyermektelen párok minden bizonnyal a kieső, gyerekekre vonatkozó költségek helyett magukra költenek vagy a jövőbeli terveikre gondolva megtakarításra használják fel a „felszabaduló” összeget, ezért akár néhány tízezerrel beljebb is lehetnek (fővárosban nem feltétlen bérleti díjak vagy magasabb ingatlanárak miatt).

Az egyedülállók noha részarányosan többet költenek lakhatásra (hiszen csak magukra oszlanak vissza ezen költségek), de véleményem, és korábbi saját tapasztalataim szerint ennél jóval kisebb összegből is ki tudnak jönni havi szinten.

Természetesen a fent leírtak saját tapasztalatból erednek, másoknál ettől teljesen más eredmények is kijöhetnek (erősen befolyásolja a bevételi oldal is).

Összegezve a fentieket elmondható, hogy a megélhetési költségeinket nagyban befolyásolja a bevételünk, illetve az, hogy ez hány főre oszlik meg, valamint a kívánt életszínvonal mértéke. A jól megválasztott életszínvonal (nem az amit még ki tudunk fizetni kínkeservesen(!), hanem amit még kényelmesen tudunk finanszírozni önerőből) félsiker, hiszen erre van a legnagyobb ráhatásunk. Ökölszabály, hogy amennyiben képes vagy bölcsen beosztani a rendelkezésedre álló erőforrásokat, úgy tudni fogod menedzselni a pénzügyeidet, kontrollálni a kiadásaidat, ezáltal egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb és stresszmentesebb életet élni.

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatban átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

Írjátok meg kommentben, hogy nektek milyen eredmény születik osztás-szorzást követően!

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr4816594284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2021.06.19. 15:47:41

@Billy Hill: Te is abban a tévedésben élsz, hogy aki szegény, az bunkó és alkoholista is egyben. Nyilván sokan azok közülük, de nem mindenki. Ha egy alsó középosztálybeli pl. elveszti az állását és nincs tartaléka, szintén megtapasztalhatja, milyen az, amikor az alap dolgokra is alig van pénz. Náluk inkább az lehet, hogy annyira szégyellik a helyzetüket, hogy névtelenül se tárják mások elé, pont az olyan előítéletek miatt, amit te is képviselsz. Kisnyugdíjasok is sokan vannak, akik akár diplomások, de nagyon kevés a nyugdíjuk. Nos, ők képviselik azt a szintet, hogy éppen csak megélnek.

Billy Hill 2021.06.19. 15:51:20

@Almandin: Bocs, de Te nyomorról beszéltél. Aki nyomorog, az nem kommentel általában. Különféle okokból, de nem itt van a blog.hu-n. Igazad van, általánosíthattam, de szerintem azoknak a 90%-a, akik nyomorognak, nem fogja megtalálni ezt a hozzászólási alkalmat, mert más dolga van. Szerintem ez egy buborék, amiben vagyunk, és nagyon kicsi a metszet azzal a másik buborékkal, ahol igazán nyomor van...

AlexAston 2021.06.19. 15:59:31

@Almandin: akik nyomorognak, azok nagy része valahogy megoldja, hogy alkoholra és cigire, kávéra, stb. mindig legyen pénz. Pedig ezt az összeget költhetné hasznosabb dologra, netalán félre is rakhatná.
Szóval elég nagy részük a maguk nymorának okozója.

Almandin 2021.06.19. 16:02:34

@Billy Hill: Én azokról beszéltem, akik épp megélnek. Ha tele tudja rakni a gyomrát valaki, nem fagy meg otthon, tud olcsó ruhát venni minimális mennyiségben, az már nem nyomor. Idevettem egy alap internetet és telefonos elérhetőséget is. Szerintem amiben vita van, az az életszínvonal mértéke. Nyilván te a középső középosztály életstílusát, igényszintjét vetted annak, hogy megélhetési alap. Amiben benne van az évenkénti nyaralás, családonként egy autó, vagy akár kettő, az alap ruházaton kívül még plusz ruhák vásárlása, márkás ruházat, drágább okostelefon, nem túl kicsi lakás.
Nem valószínű, hogy a kommentelők mind egy buborékban vannak. Itt feljebb valaki egyedülállóként havi 500 ezret költ, míg más örül, ha a nettó százötvenezer per fő megvan a családban. Egyáltalán, miért gondolod, hogy pl. erre a blogra csak azonos társadalmi helyzetű, hasonló jövedelmű emberek kommentelnek? Én a blog.hu-n beszélgettem már szegény és gazdag emberekkel egyaránt.

Nylul 2021.06.19. 16:11:26

@Örömhernyó: Vidéki, kisvárosi fejlesztőként kb. 7-8 éve léptem meg az 500k limitet, pár éve 950k-s állást hagytam ott a próbaidő után, mert jobb ajánlatot kaptam.
És ez az én szakterületemen nem ritka - mondjuk nyilván nem magyarországi munkáltatókról van szó.

'És 80 ezer étteremre, kocsmákra, mert úgy akarsz élni, mint egy nagyzolós fasz' - Igen, ebben lehet picit valami hasonló. Én pl. nagyon szeretem, hogy amikor úgy van kedvem, lecsattogok az alattam lévő étterembe reggelizni, és nem is tagadom, hogy jólesik ez a 'nagyzolás'.
Viszont ez engem feltölt, épít, ezáltal segít a motivációban, hogy jól végezzem el azt a munkát, amiből minden rossz érzés nélkül ki tudom fizetni a közel 70k-s patreon havi számlát.

Almandin 2021.06.19. 16:12:53

@AlexAston: Megint a sztereotípia. Nos, sok szegény valóban ilyen, de nem mindenki. Másrészt a kávé kis mennyiségben nem luxus és nem káros. Egy üveg instant kávé sokáig kitart, napi egy könnyebb tejeskávé, cappuccino belőle még egészséges is. Ha pedig fárasztó munkát végez valaki, egy kevés koffeines serkentés kifejezetten jól jön.
Vannak, akik pont akkor mérséklik az alkoholfogyasztást, vagy válnak absztinenssé, amikor csökken a jövedelmük. Ennek nemcsak az az előnye, hogy félre lehet tenni azt a pénzt, vagy értelmesebb dologra költeni (pl. gyümölcsre, vitamintablettára), hanem az is, hogy elhárul az alkoholistává válás veszélye. Ha valaki elveszti az állását és korábban is hajlamos volt a stresszt ivással csökkenteni, alkoholistává válhat. Az pedig meggátolhatja a helyzetből való kilábalását, mert a munkaképessége csökken, elbutul, az egészségi problémák pedig jönnek. Pénz híján nem tudja a gyógykezelését se finanszírozni és jön a teljes lecsúszás, akár a hajléktalanságig. Az alkohol az egyik legveszélyesebb drog. Nálunk csak azért legális, mert a kultúra része. A dohány meg egy ocsmány dolog, teljesen felesleges, tönkreteszi az egészséget, csak a dohánytermesztők-és kereskedők gazdagszanak rajta.

Örömhernyó 2021.06.19. 16:32:38

@Almandin: Ahol én születtem, vidéki megyeszékhely, rengetegen vettek az utóbbi években ingatlant befektetési céllal, ezzel felverték az ingatlanárakat. Én azokat, akik extra ingatlannal rengelkeznek, amiben nem laknak, kiadják, ebből havi 100ezer jövedelmük van, az ingatlan ér most mondjuk 25-28 milliót (de folyamatosan emelkedik az értéke), a középosztályhoz sorolnám. Ők azok, akik ugyan még dolgoznak, de már van egy olyan befektetésük, amivel a minimálbér összegét még hozzátehetik a havi bérükből befolyt. Számomra ez már nem a munkásosztály jellemzője. Lehet, hogy az ingatlana nyugati szemmel nem ér sokat, de munkán kívül van jövedelme.
Ezek az új ingatlanbefektetők orvosok, tanárok, ügyvédek, Angliába étterembe kisegítőnek kitántorgott diplomások, egyetemi oktatók, ápolók,nyugdíjasok (igen, nyugdíjasról is tudok, aki 68 évesen vett második lakást befektetésnek). Lehet, hogy a második ingatlan ára egy ügyvédnek, pénzügyesnek vagy orvosnak hamarabb jön össze, mint egy ápolónak, de életében egy extra ingatlant befektetésnek vagy a kölykeinek a legtöbb ember vesz. Ha más befektetése nincs is, de ezt összehozza 20-30 év alatt. A másik meg az öröklés. Egyre kevesebb gyereket vállalnak az emberek és így a nagyszülők, szülők halálával egyre kevesebb kézben összpontosul sok családi ingatlan.

Én nem azt látom, hogy a középosztály lesüllyedne Magyarországon. A többségük tollasodik.
A közmunkás, helyhez kötött jobbágy rosszul él, de ahogy látom a rendszer úgy van kalibrálva, hogy pont ne éljen jól senki, aki segélyt kap, arra akarják rászorítani az embereket, hogy vagy elvándoroljanak vagy elvállaljanak legalább minimálbéres munkákat a multik összeszerelőüzemeiben.

AlexAston 2021.06.19. 17:43:01

@Almandin: nem írtam, hogy mindenki.

Egyébként meg átlag magyar 10e Ft-ot kell kávéra és 30e körül cigire.

Szóval nagy a jólét, azt kell mondjam.

bontottcsirke 2021.06.19. 19:19:42

@Örömhernyó: tudod, az a bajod,hogy egy mások zsebében turkalo kis proli vagy,aki nem érti meg,hogy ezt más megteheti. 100-160 ezer az élet dolgaira a fejlett nyugaton semmi. Csak neked nagy pénz,mert otthon ennyiből nkell megélni. Tudod nálunk egy operator keres háromszázat. Feljebb a kétszeresét. Úgyhogy havi 100-150-et úgymond elverni,főleg úgy hogy rövid az élet,nem egy nagy, szám. Főleg ha ugyanennyit félre is tudsz tenni. De a magadfajta irigy prolinak ez magas mint nyúlnak a loracs

bontottcsirke 2021.06.19. 19:57:52

@Örömhernyó: .."vidéki ügyvéd évtizedek alatt havi 500 ropi...ház 25-28 millió..te hol élsz, Kirgizisztánban? Nyugati országrész jelentős részében egy 28 milliós ház már olyan állapotban vanb, hogy bontják. Egy ügyvéd itt egy miki alatt nem nagyon keres. Voltál kint az utcán mostanában?

bontottcsirke 2021.06.19. 20:02:28

@Burgermeister: valaki még lakik ott? Azt hittem, már az összes ideköltözött a nyugati részre. De akkor, ha elvannak ennyiből akkor meg is oldják az életet, nem? Mert akit eddig ismertem, az mindig megoldotta, hogy oda ment, ahol a munka van.

Almandin 2021.06.19. 20:08:13

@bontottcsirke: Azt már én is észrevettem, hogy hernyó és több más hozzászóló szeret más zsebében turkálni. Az olyan stílusú beírások, miszerint "minek erre-arra ennyit költeni, megteszi az olcsóbb is", nagyfokú irigységről árulkodnak. Ezek bele se gondolnak, hány vállalkozás (étterem, utazási iroda, stb.) menne csődbe, ha mindenki túlzottan spórolni akarna. Akkor a munkanélküliség is nőne és a gazdaságnak se lenne jó.

Almandin 2021.06.19. 20:08:47

@bontottcsirke: Sok éve kivándorolt, szerintem nincs képben a magyarországi árakkal.

bontottcsirke 2021.06.19. 20:19:34

@Almandin: de nem értem mi az a 80-100 ezer, egy olyan embernél, aki keres félmilliót vagy egymilliót? Amíg szarul kerestem, nyilván nem mentem el a kilenc Michelin-csillagos éttermbe szent jakab kagylót zabálni, de ha megtehetem, hogy hétvégente kirándulok egyet és otthagyok 5-10 ezer forintot az asztalnál, ahhoz neki mi köze? Egy 20. századi problémáról beszélünk a 21. században. Értem, hogy vannak, akik már nem tudnak változtatni az életükön, de a szegénységről nem pofázni kell, hanem kilépni belőle. Nincstelen parasztok jönnek gyárakba és igen, sok munkával megvan a nettó háromszáz, egy fiatal párnak a hatszáz.Akkor miről beszélünk? Ezek, ha nem teljesen hülyék, néhány év alatt 2 -3 gyerekkel már családi házban dekkolnak. Akkor milyen farhátról beszél ez a néhány hülye? 2021 van, persze 10 éve ember embernek a farkasa volt, de ezek az idők elmúltak és a korona se tette be az ácskapcsot a lécekbe. Tegnap bicóztam a tóparton (mert autót akkor használok ha kell) és pótasztalokat hoztak ki az éttermek elé. A parkolóban az autók átlagéletkora nem volt 10 év. Most akkor mi van? Az van, hogy - persze sajnos van kivétel, ahogy előbb mondtam-akinek büdös a mocorgás az szembenéz a 120 ezres léttel és követi a nemzeti sportot, a panaszkodást. A bolgár idióta meg a hernyó folyamatosan hülyeségeket beszél, de hát kutya ugat, karaván halad.

Almandin 2021.06.19. 20:28:15

@bontottcsirke: Igazából az a probléma, hogy egy ilyen blogon akinek kevés van, az gyűlölködve fúj arra is, akinek egy kicsivel megy jobban a sora, kinézi a szájából a havonta egyszer rendelt pizzát is, akinek meg jól megy, az lenézi azokat, akiknek kevés van. Szánalmas. Nem véletlen, hogy én nem úgy szóltam hozzá a témához, hogy elemeztem volna, hogy nekem mennyi a havi költésem és hány forintos szappant használok, mert nem dobom oda magam koncnak egy csomó kötekedő, unatkozó alaknak. Igazából engem nem az érdekel, hogy xy hozzászólónak mire megy el mennyi pénze, hanem általánosságban érdekes ez a kérdés.

AlexAston 2021.06.19. 20:28:38

@bontottcsirke: kb. 3 éve néztem egy ügyfelünknél, aki egy alumínium öntöde volt, hogy segédmunkás sorjázó állást hirdettek nettó 250e Ft-os fizetéssel, természetesen bejelentve. És busszal viszik a dolgozókat varoskozpontból az agglomerációban található munkahelyre. Tehát 8 általános elé hozzá, és van egy normálisnak mondható pénz, fix és normális munkahellyel.
De persze van akinek ez sem jó, mert esetleg 20 perccel többet kell utazni, és valóban DOLGOZNI is kell, ezert inkább csak rinyál, hogy nincs pénz.

Szóval nekem senki ne mondja, hogy nem lehet megélni. Ezt csak az mondja, aki NEM AKAR.

bontottcsirke 2021.06.19. 20:36:10

@AlexAston: tömören és nagyjából annyi a válaszom,hogy igen ,ez így van

Vén motoros 2021.06.19. 21:57:21

@AlexAston: Nagyon fiatal lehetsz. Mondd az elköltözést egy 99 éves embernek, aki 16 éves kora óta lakik ebben a lakásban. Itt vannak az ismerősei, itt ismeri a háziorvos 30 éve, itt lakik a fodrásza, aki 25 éve fodrászolja. Itt élte le az egész életét. Ha elköltöztetném, 1 hónap múlva belehalna, mint a fa, amelynek elvágták a gyökerét. Másrészt te mégis hogy bonyolítanád le a költözést, és az új lakásba való beköltözést úgy, hogy ől. én, a "fiatal" 70 éves, orvosi előírásra csak kb. 3 kilót emelhetek, és az arthritis psoriatica-m miatt néha a székből is nehezen állok fel? Szerinted van ma Magyarországon olyan költöztető, aki azt vállalja, hogy az új lakásban - bebútorozás és pipere takarítást követően - az összes ruha, fehérnemű, bisz-basz a helyére kerül, mert én spec. arra sem vagyok képes, hogy ha valaki 30 dobozba bedobozolja a cuccainkat, saját kezűleg kipakoljam. Amúgy, amikor fiatal voltam (50 ével ezelőtt) volt olyan költöztető, aki Magyarországon dolgozó diplomatákat és üzletembereket költöztetett, az előbb elvárt módon. Többszáz fotót készített a lakás összes szekrényéről, fiókjáról, polcáról, zugáról, a dobozolást pontos, dobozonkénti és darabonkénti leltárral végezte, és még a koszos fuszekli vagy alsógatya is pontosan oda került vissza, ahonnan bedobozolta. De! Az AKKORI magyar mérnöki havi fizetés 50-80x-osát (!) kérte el érte.

CSOKKI MÁLNA 2021.06.19. 22:04:06

@AlexAston: Sajnos az is benne benne ebben, hogy az utóbbi évtizedek oktatási rendszerében a fizikai munka értéktelenségére nevelték az emberkéket. A felduzzasztott és egyben felhigított felsőoktatás azt üzente, hogy tkp. bárki szerezhet diplomát,miután akár közepes iskolai eredménnyel is bekerülhetett valamilyen egyetemre vagy főiskolára. Ezután pedig jár neki valamilyen szellemi(nem fizikai) munka. Aki pedig nem így tesz, az egyszerűen értéktelen.

Vén motoros 2021.06.19. 22:08:00

@AlexAston: Abszolúte igazad van, és mégsincs. Tudod, apám 3.5 évet húzott le Szverdlovszkban egy hadifogolytáborban. Ott a foglyok fele vagy éhenhalt, vagy a hiányos táplálkozás következtében legyengült, és skorbutban, beri-beriben, vérhasban és egyebekben halt meg. MÉGIS sajnos, sok ember volt, aki nem tudott lemondani a dohyányzásról, és a kaja fejadagját dohányra cserélte, holott azok is éhenhaltak, akik a dohányukat cserélték élelmiszerre. Az "ember" az így működik. Aki jómódú, az nem bagóval, hanem 21 csillagos Hennessey konyakkal mérgezi magát... Kevés Mahatma Gandhi, Sziddártá Budda és Karthausi Szerzetes él közöttünk. Annál több valamilyen téren gyarló ember...

Almandin 2021.06.19. 22:17:43

@Vén motoros: Valóban, azok a nagyon idős emberek, akik egész életüket egy helyben élték le, gyakorlatilag már nem költöztethetőek, vagy ha igen, nagy eséllyel rövid időn belül elhaláloznak. Az életben vannak olyan szempontok is, amelyek nem pénzügyiek.
Én pl. többször költöztem. Ennek olyan előnyét is látom, hogy ha idős leszek és öregotthonba költözöm, az már a sokadik költözés lesz, nem valószínű, hogy ne tudnék a helyzethez alkalmazkodni.
Költöztetés és emelgetés: nekem néhány éve vannak gerincproblémáim. Olyan céget kerestem és találtam is, amely a dobozolásban is segített. Kis dobozokat én is tudtam pakolni, a nagyobbakba meg vegyesen pakoltattam ruhákat és könyveket, így nem lett túl nehéz. Lepakoláskor a nagyokat az aljára tetettem, a kicsiket felülre, így a kipakolás se volt nehéz. A nagy dobozokból úgy pakoltam ki, hogy a helyükön maradtak és nem kellett megemelni őket, a kicsik meg nem voltak túl nehezek. Amúgy normál árban dolgoztak, fotózás-leltár nem volt, az értékesebb dolgokat vagy kimenekítettem biztos helyre a költöztetés előtt, vagy a kisebb, előzetesen összeállított dobozok közepére raktam és felülre-alulra kis értékű dolgokat tettem (ha kinyitják, ne tudják ellopni). A lényeg, hogy ma kapitalista társadalom van és minden elképzelhető szolgáltatás létezik. Miért pont az ne létezne, hogy be-és kicsomagolnak költöztetéskor?

Almandin 2021.06.19. 22:25:59

@Vén motoros: Ennek az elkerülésére érdemes terelni a függőséget, ha van rá hajlam (mert létezik a függő személyiség fogalma a pszichológiában, aki hajlamosabb rá). Pl. ha valaki nem hajlamos a hízásra, lehet evésfüggő, csokifüggő, stb. Igaz, bizonyos betegségekre megnőhet a hajlama (pl. cukorbetegségre), de az alkohol és a cigi jobban öl. Viselkedési addikciói is lehetnek az embernek (internetfüggőség, munkaalkoholizmus, vallásfüggőség, stb.). Én pl. zenefüggő és édességfüggő (sőt, evésfüggő) vagyok. Fiatalon direkt tereltem magam erre, mert nem akartam bagózni vagy inni. A leépült alkoholisták látványa, a sok hirtelen felindulásból bűncselekményt elkövetett alkoholista megrémisztett. Ráadásul sokáig egyáltalán nem híztam a zabálástól, de ma se sokat (21-es BMI-m van "meghízva"). Többek között ezért is álltam rá.

Almandin 2021.06.19. 22:27:21

@Vén motoros: Amúgy a nagyapám is Szverdlovszkban volt hadifogoly 1945 és 47 között. Lehet, hogy együtt raboskodott apukáddal.

élhetetlen 2021.06.19. 23:08:52

@P1sty: Most ráérek, elmesélem csak nem pontosan, mert ezért nem keresem meg tízéves szerződést. A nyugati falon 18 nm szabad felület van, a talajtól kb egy méternyit takar a szomszéd ház, aminek szintén a fűtetlen lépcsőháza van mellettem. A szöveg az volt, hogy, ha fél méterrel alacsonyabb lenne a szomszéd ház, már kapnék kedvezményt arra a falra. Az ablakok régiek, de illesztve, nútolt szigeteléssel, és hőszigetelő üveggel. De, ha fúj a hideg észak-nyugati szél, gyorsan áthűlnek a falak, (és nincs magas épület, ami takarna, így viszont szép a kilátás), és nem fogom szigeteltetni a nyolcemeletes házat. A meleg víz sincs benne

AlexAston 2021.06.19. 23:20:23

@Vén motoros: gyerekek, unokák is tudnának segíteni, vagy más rokonok, barátok, stb.
Én sem akartam a mostani lakhelyemről költözni, de beláttam, hogy ha a gyerekeimnek (és persze magamnak is) rendes életteret szeretnék biztosítani, akkor masik kerületben kell laknom, valamivel alacsonyabb nm árak mellett. Ez ilyen egyszerű.

A függőség meg akkor megengedhető, ha van rá a zseton. Ha nincs, akkor vagy el kell engedni, vagy szerezni több pénzt. Ez sem atomfizika.

élhetetlen 2021.06.20. 01:07:48

@a nagy hohohorgász: Ha normális lennél, megértenél magadtól is pár dolgot. „apuka hazafelé nem tud bevasarolni?”. Ha egy kocsi van, és két gyerek, akkor az nem járható út, hogy apuka elviszi az egyiket oviba, a másikat suliba, beér kilencre a munkahelyére, és fél négykor hazaindul, mert be kell gyűjteni a gyereket. Ha ez működne, akkor be is vásárolhatna, de most ne add be, hogy mindenkinek ilyen munkahelye van és nettó 300-t keres. A kilencre beér, az működik, aztán marad 7-ig, 8-ig, vagy tovább. Kötetlen munkaidő.
Más. Érden az egyik „hegytetőn” él egy baráti család. A központ több kilométerre. Most egy kocsival éppen. Szerinted normális lenne, ha, miután férj elment vele, akkor a feleség hóban, sárban, több kilométeren keresztül vonszolná az unokát az oviig? Csak azért tudják ez megoldani, mert a férj, miután hazaért, videón is le tud hajtani egy megbeszélést a német céggel, ahol tanácsadó. Jellemző ez a középosztályra?
Más. „darált bárány bmeg....”. Lehet, hogy téged földhöz vág időnként harminc deka darált bárány, és csont vétele, de az hiszem, egyszerűen nem tudsz főzni, és így eszedbe sem jut. „de vidékre nem megyek....”. Itt, ha kell 30 dkg darált bárány, vagy két liter tej, vagy fél kiló kenyér, bármelyik ismerősöm, barátom felhoz. Ha elköltözöm 100, 200 kilométerre, ott vagy lesz valaki, aki segít, vagy nem. Ne másnak írd, hogy „Ember gondolkozz már”, próbáld meg te magad. És majd akkor beszélj, ha tudod, miről beszélsz. „minden faluban van tesco, Auchan.”. Aha. Elmentünk egy zalai faluba kirándulni, egy kávét nem tudtunk venni, a kisbolt nyitva este 6-tól 8-ig. Hülye vagy.” Magyarország mekkora diktatúra mert nem kaptam havonta ingyen 5 kiló baranycombot 5 kiló kacsát és egy fél disznót....„. Te kattantál ki azon, hogy időnként VESZEK 30 dkg darált bárányt. Miről karattyolsz? A gyógyszert meg rendszeresen kell szedni, mert ha nem jól időzítesz, elmúlik az előző hatása, és így szétcsúszol, mint most.
Egy másik kommentedre: „A darált baranyos kommenttelonek üzenem hogy gondolom nem nyugerkent szoktál rá a baranyra...”. Nem. Csak más az értékszemléletünk. 45 évvel ezelőtt, már nem emlékszem pontosan, 4,60 ft volt a tíz deka párizsi, és hasonló áron az öt dekás kaviár. (az még a nagyobb szemű orosz volt, nem ez a most olcsón kapható mák). És a kaviárt osztottam be négy reggelire vajas kenyéren, kávéval, nem a tíz deka párizsit. Ízlések, és pofonok.
És most jöhet a tőled megszokott kurva anyázás, b+elés, és azonnal okosabbnak érzed majd magad, bár nem leszel az.

élhetetlen 2021.06.20. 02:03:08

@AlexAston: Mégis segítek megérteni, hogy vannak extrém esetek. Ezt írtam: „Reméljük, sikerül, de nem tudhatod, hogy sikerül-e”. Durva, de a szomszéd házban egy idősebb, jó kondiban levő öregúr a feleségével a nyarat a telken töltötték. Ketten. Aztán a feleség egy pitiáner húgyúti problémával bement a kórházba, összeszedett valami fertőzést, amitől egy hónap alatt meghalt. Csak annyit mondtam, hogy tervezhetsz, és is terveztem, de nem biztos, hogy az élet a terveink szerint alakul. És csak 68 vagyok, de már 18 éve nem tudok sem letérdelni, sem leguggolni, (gázolásos baleset, vétlen voltam, de ez nem segít). És néha minden előzmény nélkül ledob a lábam. Egy rossz lépés, és máris hanyatt fekszem parkettán, rajtam a járókerettel. Ilyenkor SOS központ, hívják, akit mondok, először azt, aki fel tud emelni, és, ha nem elérhető, akkor mást, aki mentőt hív, és beengedi őket. Azt még nem tudom, hogy, ha beverem a fejemet és elájulok, akkor mi van, mert erről a kütyüről azt mondták, hogy érzékeli az esést, de erre még egyszer sem jelzett be a központba. És a helyzetemen nem segít, hogy vannak, akik 85 éves korukban is futnak. Ezért kell az ellátás, mert 100, 200 kilométerre ki ér oda, és ki tudja, hogy lesz e az új helyen, aki erre vállalkozik.
Idős otthonba, hasonló banyák közé meg semmi kedvem bemenni, ahol, ha nem pletykálok eleget, ami nekem nem megy, akkor kiközösítenek, és egyébként is napirend van, és nem alhatok délután négyig, ha kedvem van, és tuti, hogy a kelkáposzta főzeléket fokhagymával főzik. Erről ennyit.

élhetetlen 2021.06.20. 04:39:19

@a nagy hohohorgász: „plusz kacsahaj desszertnek....”. Szerinted mennyi egy kiló kacsaháj, és mennyi egy kiló sertéscomb? Nem tudod, de öklendezel. Nem tudom a piaci árat, mert a barátnőmmel hosszú elszámolásban vagyunk, a Lehel piacon veszi a hájat is, meg még sok mindent, aztán havonta, kéthavonta fizetek, és akkor már nem nézem meg, mennyibe került a háj. De az interneten pl. 1250/kg, plusz szállítás, a szállítási díj, ha mást is rendelsz, fajlagosan csökken. Sertéscomb, Fehérvári úti piac, 1550-1600 ft. Mennyi idő alatt fogy el az egy kiló húsból készült pörkölt, és hányszor lehet reggelizni a kacsatöpörtyűből, nem is beszélve a kacsazsíros kenyérről, ami egy hosszú kávéval finomabb, mint egy nutellás coissant. Szinte már sajnállak a beszűkült étkezési kultúrád, és az e köré épült képzeteid miatt. De, ha én veszek négyezerért egy kiló konyhakész fagyasztott rákot, amiből krumplipürével, mártással kijön 8 vacsora, akkor nem biztos, hogy többet költöttem, mint te, a szerinted olcsóbb vacsorára. A nyomorod, ami miatt mindent máshogy látsz, mint ahogy van, engem spec. nem érdekel. És most megint jöhet a tőled megszokott kurva anyázás, b+elés, és azonnal okosabbnak érzed majd magad.

AlexAston 2021.06.20. 07:37:06

@élhetetlen: a hídon majd átmegyünk, ha odaértünk. Ha nem baj, nem arra készülök, hogy úgysem fog összejönni.
Ha pedig neked jobb szenvedni, mint olyan helyre menni, ahol azonnal van segítség, az pedig a te döntésed. Ettől még van más, talán másnak jobb megoldás.

élhetetlen 2021.06.20. 08:42:23

@AlexAston: „Ha nem baj, nem arra készülök, hogy úgysem fog összejönni.”. Ne is arra készülj, csak megjegyeztem, hogy az ember sorsa nem mindig alakul úgy, ahogy tervezte. „Tehát „még mindig nem értem, 65 éves korom körül, ha ketten kötözünk, miért kéne felügyelet...?”. Csak azért írtam le a történetet, mert te nagyon nem akartad érteni, hogy miért is szorulhat valaki segítségre 68 éves korában. Nem számít, felejts el.

AlexAston 2021.06.20. 10:34:12

@élhetetlen: én az alap állapotot vettem figyelembe. Mert azért a többség ilyen. Az én tapasztalataim csak szűk családi körben is 4 ilyen 80+-os egyedül élés legalább is.

Cicaszemű 2021.06.20. 20:18:55

@a nagy hohohorgász: Már bocs! " A kommentekbol látszik hogy Magyarországon nincs szegénység:) 2 autó, egyik dolgozni egy meg bevasarolni...... "
Miről beszélsz? Az egyik autó a férjnek, hogy el tudjon menni az éppen 20-30 km.-re lévő munkahelyre, a másik az feleségnek, hogy a 2- 3 gyereket szét tudja szórni az ovi és a suli között, mielőtt ő is munkába megy !! Látszik a nincs feleséged meg gyereked !! :(

Cicaszemű 2021.06.20. 20:23:45

@a nagy hohohorgász: " minden faluban van tesco, Auchan.. " ? Mi?? Coop bolt van minden faluban, esetleg CBA. 300 ft egy liter tej, stb... Hol élsz te??

AlexAston 2021.06.20. 21:14:50

@Cicaszemű: ez is a kényelem miatt van.
Regen 3 gyerek és még egy autó sem volt. Vagy max 1, de csak hétvégén volt élő véve.

A 2 autó luxus.

élhetetlen 2021.06.20. 22:54:54

@AlexAston: „ez is a kényelem miatt van.”. Igen. Olvastam, hogy régen olyan is volt, hogy a melós elindult hajnali háromkor, hogy gyalog beérjen hatra a város másik végén levő munkahelyére, aztán ugyanez haza, mert tömegközlekedésre sem tellett, kocsija sem volt. Azt meg gyerekkorban, falun, át is éltem, hogy milyen több kilométert gyalogolni az iskoláig. A felsősök iskolája az félúton volt, de oda nem fért be 8 évfolyam, tehát az alsósok, akiknek még nem kell kémia labor, stb, mentek a falu másik végén levőbe. És a bicikli sem jöhetett szóba, mert normális szülő nem engedi ki a 7-8 éves gyerekét a 61-es útra és amellett kellett végigmenni a hosszú falun. Azok a régi szép idők, mikor a kényelemre még gondolni sem tudtunk!

élhetetlen 2021.06.20. 23:19:06

@Cicaszemű: Csak kiegészítés, ugyanennek a commentelőnek írtam már, hogy „Elmentünk egy zalai faluba kirándulni, egy kávét nem tudtunk venni, a kisbolt nyitva este 6-tól 8-ig.” Se posta, se gyógyszertár, orvosi rendelő , na, mit képzelek, és még Coop se, CBA se. Ez az ember nem tudja, mit beszél.

Cicaszemű 2021.06.21. 00:08:25

@élhetetlen: AlexAston egy provokátor, vagy egy 80 éves nyugger. Fogalma sincs a mai életvitelről !! De szerintem a 30-40 évvel ezelőtti dolgokról sem. :( Aki azt szajkózza, hogy egy családnak luxus a két autó, az nem normális !! Aki a buszra vár, hogy dolgozni tudjon menni és utána időben haza is érjen, az egy álmodozó !! Ma már nem luxus fent tartani két autót sem egy családban ! Főleg ha többen is tudnak menni alkalmanként és megoszlik a benzin pénz !!

Almandin 2021.06.21. 02:07:29

@Cicaszemű: Szerintem, ha valakinek olyan a munkája, hogy nem kell hozzá autó, valamint jó a tömegközlekedés, nem létszükséglet a két kocsi, de még egy se. Ma is el tudják a szülők vinni a kisebb gyerekeket óvodába-iskolába tömegközlekedéssel is, ők is el tudnak menni dolgozni busszal, vonattal akár 20-30 km-re is. A két autóhoz nemcsak maga az autó és a fenntartási költség kell, hanem parkolóhely is. Olyan ház, aminek vagy nagy udvara, vagy nagy garázsa van, vagy a környéken sok az ingyenes parkolóhely (olyan hely alig van a nagyobb városokban). Az se két fillér. AlexAstonnak szerintem abban igaza van, hogy lehet élni autó nélkül is, amúgy nekem sincs és nem is hiányzott soha. Nem véletlen, hogy népbetegség az elhízás, mert az emberek többsége már egy-két megállónyit se gyalogol, a gyerekeit is erre szoktatja. Az autóval is jár sok kényelmetlenség, pl. parkolási gondok, vezetéssel együtt járó stressz, stb., tehát nem biztos, hogy a tömegközlekedés mindenben kényelmetlenebb.

AlexAston 2021.06.21. 06:25:09

@Cicaszemű: miért ne lenne fogalmam? Én pont azt látom, hogy pár száz métereket is autóval mennek az emberek, mert van nekik, és hozzá szoktak. Ez biza luxus.
Az, hogy egyesek kiköltöznek a halál f@szára, ahol semmi sincs, se járda, se út, és minden csak kocsival érhető el. Igen, ilyen helyek is vannak. És ez is luxus, ha ezt valaki megengedheti magának.
Én egyébként minden reggel elsétálok a gyerekekkel az óvodába, feleségem meg értük megy délután. Gyalog.
Nemsokára költözünk, ahol messzebb lesz az ovi valamivel, és akkor majd biciivel megyünk. Mehetnénk kocsival is, de nem akarom ehhez szoktatni a gyerekeket.
Két autót fenntartani ugyanúgy luxus. Költségeket nézve legalább is. Ahhoz sok pénz kell. Vagy függőség, mint a dohányzáshoz.

AlexAston 2021.06.21. 06:26:23

@élhetetlen: most is sokan így dolgoznak, meg járnak. A kényelem meg pénzbe kerül, ami sokaknak luxus.

Cicaszemű 2021.06.21. 07:57:36

@Almandin: "lehet élni autó nélkül is, amúgy nekem sincs és nem is hiányzott soha" Míg nekem sem volt, nekem sem hiányzott... Úgy formálsz véleményt valamiről, hogy soha nem is próbáltad ki ? Ahogy látom itt azoknak luxus az autó, akinek nincs!

AlexAston 2021.06.21. 08:13:00

@Cicaszemű: de, van autóm, ráadásul céges, így ingyen van minden, mégis gyalog megyek, ahová tehetem, mert nincs a seggemhez nőve.
Volt saját is, jobb (és 2x akkora értékű), mint ez a céges autó, de azonnal eladtam, mert ekem luxus a második autó.

Cicaszemű 2021.06.21. 08:25:06

@AlexAston: Egészségedre. Neked luxus, nekem nem ! Még szerencse, hogy a férjemnek nem ilyen "spórolós" a természete..

AlexAston 2021.06.21. 10:16:06

@Cicaszemű: Na látod, ezért luxus, mert megteheted :)

Negrogo 2021.06.21. 11:14:53

@Almandin: A masik problema , h a kozeposztaly mint olyan mar eltun magyarorszagon. Felso es also kozep van ennel a kasztnal maradva es ott is szakadek. Mert az is kozeposztaly aki netto 500-at keres meg az is aki 200-at. Az atlag meg ami valjuk meg fel van huzva netto 250 most. En ezt mar 10 eve latom. Egyik gond, h ki ugrot nehany szakma. Mig regen ugyan annyit keresett egy szakacs, fodrasz, acs, autoszerelo, elado, apolo most mar 2-3x -os kulombsegek alakultak ki ezt megfejelve a regiok kozti fizetes kulombsegek amik megyere nezve akar 35% -ot is jelenthet. En pl nem tudom mar megszamolni 2 kezemen hany munka helyem volt. A legutobbit pl. azert hagytam ott tobbet kozt (volt mas gond is) mert keveseltem a netto 300-at havi 200 oraval mindezt "4" munka kor bevalalasaval (badogos, elado, irodai munka ugyfelterben, targoncazas, raktaros, sofor, anyag beszerzes es kiszalitas, pakolas, segedmunka) Hat anyad. Ugygondolom ezert min 400 jart volna havi 160 orara. A tolorakkal meg a 500 kornyeke. Ez lenne a normalis. Es bar mar elkezdtek megfizetni a ketkezo es fizikai munkat, szakmunkat meg boven nam azon a szinten mint kene. Persze, errol tobbnyire az ilyen kadarista valalkozo tiposok tehetnek akik meg mindig azt kepzelik magukrol, h kiskiralyok es 10x jobban elhetnek mint az alkalmazott aki hozza neki a penzt.

Vaki Vaki 2021.06.21. 12:10:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az átlag magyar jobban él, mint a világ 90 %-a."

De az ugye nem baj, ha egy európai fehér ember keresztény kultúrkörből (és a szocializmus relatív jólét, biztonság és stabilitás emlékével, a "nyugat" reális jólét, biztonság és stabilitás igéretével) kicsit többet vár el mint feketeafrikai, a sahel övezeti vagy délamerikai favelalakó esetleg ázsiai féligrabszolga.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 12:22:10

@Vaki Vaki:

Ehhez részt kellene venni a világ kizsákmányolásában. Vajon helyes cél ez?

AlexAston 2021.06.21. 12:26:21

@Vaki Vaki: És mi nem elég?
Nem elég, hogy van tökéletes csapvíz, áram, fűtés, és étel minden sarkon?
Nem elég, hogy stabil (párttól függetlenül) politikai környezetben nyugodtan lehet élni?
Van lehetőség sok mindenre, viszonylag normális a klíma, és sok a lehetőség.

Ja, hogy nem lehet 3 évente új BMW-t venni? Igen, az átlagnak valóban nem.

De ettől még igaz, hogy a világ több, mint 90%-nál jobban élünk átlagban. Én ennek örülök.

para_noir 2021.06.21. 13:15:01

Jó kis poszt, jó sztorikkal. Nálunk 70 a törlesztő (Pest megyei város, családi ház, jól vettük még négy éve), kb 60 a rezsi, de abban a telefon, net, minden benne van. Eltankolok kb 35-öt egy hónapban, ebből 18-at térít a munkáltató. Az autó másfél éves, éves kiadása a benzinen felül kb 60-80 ezer forint (gumicsere, kötelező szerviz) a biztosítás meg a casco évi 120, szóval az autó még havi 15 kb. A havi fix így kis ráhagyással eddig 160. Kisgyerek van, az ő ellátmányát eddig még tételesen nem számoltam, de pelus, kenceficék, oltások, ruha, havi lebontásban olyan 40-et mondanék. Szórakozás minimális, nincs nagy baráti kör, a covid előtti időkben nagyon max egy tizest kocsmáztam el, mozizini nem szeretünk, ncore ingyé' van, étterembe ritkán járunk, utóbbi évi szinten jó ha egy húszas, szóval szórakozásra legfeljebb egy tízest mondhatok. Kaján nem spórolunk, szart nem eszünk, én rendelőset ebédelek hétköznap (6-8 ezer, de az szép kártyából megy nagyrészt), feleségem főz magának és a gyereknek hétközben és mindannyiunknak hétvégén. Kajára 70-at saccolok, pontosan nem szoktam számolgatni. Ez akkor így mindennel együtt 280. Én keresek 300 nettót, és van évi másfél havi bónusz, feleségem 250 körül kapott, most 160-at kap a gyerek mellett. Összességében a bevétel 460, a kiadás 280, de kerekítve váratlanabb kiadásokkal 300. A maradék szinte teljes egészében megy megtakarításba, amiből folyamatosan történnek felújítások a házban és körülötte, plusz van egy olyan tartalék, ami nagyjából fél évet biztosít, ha valamelyikünk kiesik a munkából.

AlexAston 2021.06.21. 13:39:18

@para_noir: az autó költség esetén ne feledd, hogy az autót meg is kellett venni. Ha mondjuk 10 év múlva cseréled, akkor a különbözet összeget is el kell osztani havi bontásra (vagy lízing díj).
Ez lehet még havi 30-40e Ft is.

És becsülendő, hogy ennyit félre raksz havi szinten. Mások már rég drágább kocsira, második kocsira, nagyobb házra, akármire elköltenék.

Alick 2021.06.21. 13:58:37

@Cicaszemű: Volt egy jó állapotú Opelem (10 év, kb. 12 ezer km-rel), de eladtam, mert Budapesten kínszenvedés autózni, vidékre pedig ritkán járok. Évi 5-600 km levezetéséhez kár autót tartani, illetve a fővárosban egyáltalán autókázni. Jó időben bringa és robogó, rossz időben BKV és taxi.

Alick 2021.06.21. 13:59:40

És a kisgyerekes időszakpon már rég túl vagyunk.

MoneyCoach 2021.06.21. 17:46:36

@Almandin: Pár gondolat felmerült bennünk, mert nálunk nagyon is jelentkezett az igény a két autóra:

- édesanya várandós, első gyereket bölcsődébe kell vinni (2-3 km, nem tűnik soknak, majd próbáld ki 5-6-7 hónapos terhesen 30+ fokban lesétálni napi 2x - vagy az asszonnyal csináltad meg!) - ekkor fogalmazódott meg az igény a 2. gépjárműre, lévén az apa munkahelyi elfoglaltságok miatt nem tudta vállalni hogy hozza és viszi is a gyereket, csak az egyik játszott
- családfő 25+ km-re ingázik dolgozni (a busz opció, de nem igazán van kedve napi 3 órahosszát tömegközlekedni, amiben benne van a várakozási idő is, mert nem pont akkor indul a járat amikor szeretnéd, a családnál meg nem igazán mindegy az a napi +30-50 perc amivel később érsz haza vagy előbb indulsz el) - tudod vannak kötelezettségek, mint etetés, fürdetés, altatás, több gyereknél ez nem egyemberes meló
- amiről te beszélsz, az egyértelműen (nagy)város, de a bejegyzésben is benne van hogy vidéki körülmények amiket vizsgáltunk - itt nincs helyi járat meg taxi, megoldjuk helyette saját autóval (bicaj nem játszik, terhes nőknek nem ajánlott, kisgyerekkel és csecsemővel meg nem kivitelezhető)
- nekünk nem gond a parkolóhely, a legnagyobb stresszt az okozza max amikor szökőévente a macska keresztülsétál a beállón és meg kell lassítani hogy ne legyen belőle matrica :D

Mi nem vesszük alapnak, létszükségletnek, és nem éreztük nélküle azt se - mint ahogy páran itt fogalmaztak -, hogy nyomorgunk mint egy fasz. De külföldre se mentünk nyaralni, így a pénzünket erre csoportosítottuk át. Igazából időt nyerünk vele csak, ami viszont nagyon fontos, és ez bizony pénzbe van. Kényelmi szempont csak egy másodlagos előny, kizárólag emiatt mi sem vettünk volna.

Elhiheted, gyerek(ek)hez manapság gyakorlatilag elengedhetetlen az autó vidéken (kivéve talán, ha pont a központban laksz), és aki megteheti az venni is fog. Én 27 éves koromban vettem az első autót, addig a városban tökéletesen kiszolgált a kerékpár, séta, tömegközlekedés.

MoneyCoach 2021.06.21. 18:14:02

@AlexAston: Mi utánaszámoltunk. Megérte "kiköltöznek a halál f@szára".

- Vidéken a felújított 100 nm-es családi ház nagy udvarral, dupla garázzsal kijött 17 millió alatt (ebben már az illeték is benne van). A városban ahol addig laktunk, ennyiért felújítandó, 3. emelet feletti, max 2 szobás 50 nm-es lakást kaptunk volna. Ha olyat akarunk, amiben van élettér is, akkor 25 MFt alatt nem lett volna releváns találat (amit szintén újítani kellett volna).
- A régi autót cseréltük egy picit nagyobbra, komfortosabbra, jobb műszaki állapotban lévőre (900 ezer Ft). Akkor itt tartunk már 18 milliónál.
- Albérleti díj kedvezményesen, szimpátia miatt volt 60 ezer/hó 43 nm-re. Azóta ezt már biztos emelték. A törlesztő nem éri el a 60 ezret.
- Üzemanyag költség természetesen van (legyen mondjuk 25 ezer). Így a törlesztő és a bejárás költsége 80 ezer körül megvan (ma ezalatt nem találunk a megyeszékhelyen 1,5 szobás kiadó lakást, ahova szívesen mennél - bár 2 gyerekkel biztos nem mennél szívesen, mert ez ahhoz már túl kicsi élettér). A hatalmas nagy "luxus" (autó) miatt így, logikusan végiggondolva, nem sokat kell ráfizetni összességében, gondolom megvennéd a 300 gr.-os Milkát a 100 gr.-os árának 120%-áért (helyettesítsen be ide mindenki azt, amit akar).
- Ugyan garázst a városban nem béreltünk, de ha megtettük volna, az is 20 ezer/hó. Most legalább mindkét autó fedett helyen, esőtől, széltől, hótól, uv-től védve van.
- Nem igaz hogy nincs semmi, van több kisbolt élhető árakkal (nem drágább mint a városi hiperek). Van kormányablak, nem kell várni hosszú félórákat a sorban ha nem jó időpontot csípsz el, mint anno a városban. Olyan korszerű a bölcsi/ovi/áltsuli, amiért a városban fizetni szoktak kemény pénzeket havonta. De ez nem a vásárlás után derül ki, legyen mindenki körültekintő, aki vidékre megy. Akinek ez nem számít, mert elintézi a városban a dolgait, annak meg tökmindegy hogy milyen boltok vannak a faluban.

Szóval 18 misiből megvolt az élettér duplázása+garázshelyek+autó. Cserébe ma annyit fizetünk törlesztőre és útiköltségre, mintha bent maradtunk volna a városba. Illetve 25-30 MFt alatt nem úsztuk volna meg egy 70-80 nm-es lakás vásárlását (vételár+felújítás). És az autóval parkolhatok az utcán, vagy ha így nincs szükség autóra (ott nem igazán lenne valóban), akkor - számunkra rosszabb életkörülményeket - tudtunk volna biztosítani magunknak, drágábban. A 7-12 MFt-os különbözetből örömmel fizetjük a bejárást meg az autót.

Amivel "rosszabbul" jöttünk ki, az az ingázást jelentő idő. A napi 2x40-45 perc egyenlő azzal, mintha valaki a külvárosból akar bejutni a központba (Csepelről-Újpestre pl.), ezzel meg úgy voltunk hogy benyeljük, főleg hogy dugóban nem kell közlekedni ami valóban idegtépő tud lenni.

Ezek mi vagyunk, mi erről tudunk nyilatkozni. Véleményünk szerint is városban autó annak kell, aki nem az adott városban dolgozik és azzal közlekedik (külterületen lévő ipari parkba kell eljutni, országot járó üzletkötő stb.), egyébként valószínűleg inkább luxuscikk.

MoneyCoach 2021.06.21. 18:18:57

@para_noir: Köszönjük a korrekt kommentet! :)

Burgermeister 2021.06.21. 18:25:49

@MoneyCoach: Hol van ez a videk? 17millio a családi ház?

MoneyCoach 2021.06.21. 18:25:55

@AlexAston: Ez nézőpont kérdése, de van benne igazság. Mi úgy vesszük, hogy a megtakarításból megy a gépjármű cseréje, értelemszerűen a lehetőségekhez mérten (nem ami belefér max, hanem egy bizonyos hányada ami ilyen célra fordítható).

Ha nem kifejezetten gyűjtesz rá, hogy pl. 24 hónap alatt "kell" összerakni 1,5 milliót, mert ezt lőtted be magadnak, amikor ugye havi szinten átlagosan 62 500 Ft-ot kell félretenned rá, akkor van ennek értelme - szerintünk.

Ha pedig a mi nézőpontunkból vizsgáljuk (ahogy mi csináljuk), akkor ha van 5 millió megtakarításunk, akkor abból 1,5 milliónál többet nem vagyunk hajlandók kiadni (tehát maximalizáltuk az ráfordítható összeget), abból a kínálatból válogatunk ami ide belefér. És értelemszerűen a meglévő eladásból is lesz bevétel, így az értékesített autó és a vételár közötti különbözet adja ki hogy mibe fájt a művelet.

AlexAston 2021.06.21. 18:25:55

@MoneyCoach: jó rég lehetett ez, az árakat elnézve :)

Igen. Az idő az, amit szerintem nem lehet pénzben kifejezni. Azt nem lehet bepótolni. Ha az eltelt, nincs visszaút.

No meg a barátok és család. Én ezért sem költözök messzebbre, mert nekem ezek fontosak, hogy bármikor, könnyen össze lehessen futni. Sőt, ezek a legfontosabbak.
Minden mást meg lehet venni.

Nő meg amikor gyerek iskolába fog járni, meg edzés, stb., akkor jön csak az igazi szívás. Másból sem fog állni az élet, mint hozni, vinni a gyereket. Nekem ez sem pálya.

MoneyCoach 2021.06.21. 18:34:44

@Burgermeister: 2,5 éve. Szeged vonzáskörzete. Azóta itt is elszabadultak az árak (most 17-ért felújítandókat adnak már), de még nem vészes. Mi pont jókor tudtunk még lépni. Jönnek is ki a városból tömegesen, sok az új arc, annyira hogy minket már régiként kezelnek.

Ismerősünk mutogatta, hogy a Balaton környékén (20-30 km-re tőle) nézegetett házakat, 4-5 MFt-ért hirdették őket. Én inkább mondanám őket közművesített nyaralóknak (nem azok voltak de nekem arra hajaztak inkább). Én se hittem el, míg meg nem mutatta a tucatnyi mentett keresést a hirdetésekről.

Szüleink tőlünk kicsit odébb, 35 km-re laknak, zsákfalu. Nincs átmenő forgalom, próbálják fejlesztgetni a települést, sok dolog megújult Uniós pénzekből, de mivel nincs a közelben nagyváros, kevesebb az érdemi munkalehetőség (vagy ingázni kell hozzá), ezért ott a mi ingatlanunkat 17-nél olcsóbban kaptuk volna meg. Minden az infrastruktúrától és a földrajzi elhelyezkedéstől függ csak. Nem hiszem hogy ugyanaz a tégla, amit Pest megyében tesznek le, drágábban kerül a kivitelezőhöz, mint amit Miskolcon pakolnak egymásra.

MoneyCoach 2021.06.21. 18:41:43

@AlexAston: Régen, relatív. 2,5 év nem egy emberöltő. :D

Mi nem akartuk hogy a városban nőjenek fel a gyerekek. Mi is vidéken nőttünk fel, huszonéves korunk elején be a városba, 10-12 évet lehúztunk ott, kiéltük magunkat, sok jó volt benne, szerettük. Fiatalként nem is kell más. Családalapítás után jobbnak láttuk, ha ebből picit kiszakadunk, nyugalmasabb életre vágytunk. Anyagilag nekünk jobban jött ki mint a város, ez már csak a bónusz benne. A gyerekek fiatal felnőttként majd biztos akarnak menni a nyüzsgésbe, megtehetik majd ha úgy érzik. Viszont most nagyon jó környezetben vannak, örülünk hogy ezt meg tudjuk adni nekik (nyugaton ezt külvárosnak hívják). És persze mi is élvezzük.

MoneyCoach 2021.06.21. 18:46:38

Rokonok mesélték a minap, hogy az örökölt lakást - hagyatéki nem egész 2 hónapja volt - 27 MFt-ért adják el, épp papírozzák az ügyletet. 70 nm, gyakorlatilag élhető, 20 éves stílusú belső terekkel. 25-ért már adták volna, örülnek nagyon hogy 28-ról csak 1 misit alkudott le a vevő. 27-ért, de még 25-ért is itt nálunk nagyon korrekt családi házakat lehet venni jelenleg is.

AlexAston 2021.06.21. 18:53:09

@MoneyCoach: Pesten 60 Misi alatt nem is nagyon lehet nézelődni.
De inkább 70-80 kell, és akkor még csak valami egyszerű ingatlan.

Szóval ilyen ár különbség mellett nem kell irigyel i a Pest környéki magasabb fizetést, mert lehet összességeben kevesebbre elég...

MoneyCoach 2021.06.21. 19:15:43

@AlexAston: Nagyon sok mindenben egyet tudunk érteni veled.

De(!), ne haragudj:

1. A cikkben vagy a tőlünk érkező kommentekben hol láttad, hogy a Pest megyei viszonyokat taglaljuk? Élő példa, saját kondíciókat figyelembe véve. Kb. 150x kiemelve mindenhol. :D
2. Ahogy talán Te is írtad vén motorosnak(?), el lehet onnan költözni ha sokba van. Mi elsődlegesen nem ezért, de ezért sem költöznénk a főváros környékére.
3. Hol láttad, hogy a pesti fizetésekre irigykedünk? Reálértékben a pesti nettó 500k rohadtul nem jobb mint nekünk, mint vidéki árakkal számolva a nettó 250-350/kopf. Arányaiban nekünk(!) jobban megéri az a környezet és életszínvonal, amit kialakítottunk és belőttünk magunknak. Kifejezetten nem szeretnénk fejenként nettó 400-500-ból 280-as törlesztőt fizetni, amikor jelenleg egy jó életszínvonalat tudunk fenntartani úgy, hogy a törlesztőnk a bevételek ca. 10%-át viszik el. Meg legyen hozzá 4,5% bejárási költség.

Mi a közelünkbe lévő nagyvárost (Google szerint: "Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnépesebb települése") tudjuk viszonyítási alapként kezelni - szerintünk helyesen. Párizsban meg a 20nm-es garzonlakás 100 millió, amiért talán Pesten is korrekt ingatlant kapsz már. És?

Az hogy sokan irigyek, és ennek hangot adnak, azzal nem tudunk mit kezdeni. Az ilyen jellegű észrevételek nekik kell címezni. :D

Kérjük ne magyarázz bele a mi kommentjeinkbe olyat, amit nem mondtunk. :)

AlexAston 2021.06.21. 19:31:41

@MoneyCoach: lehet félre érthető voltam.
Irigykedést nem konkrétan írtam. Csak viszonyításként, hogy lakhatásra mennyivel több kell.
De érdekes, amit írsz, mert Győr, Veszprém is sokkal többe van, mint Szeged. Persze mondjatjuk, hogy az már "nyugat".

Csináltam egy sima keresést kivancsiságból a 100nm körüli ház árakra. Elég messze vannak ezek a 17 milliótól ott is.

m.ingatlan.com/elado+haz+90-110-m2+szeged

MoneyCoach 2021.06.21. 19:41:32

@AlexAston: Nem Szeged, a vonzáskörzete (25-30 km) amiről beszélünk.

Szegeden belül nem kéne napi 2x40-45 percet ingázni értelemszerűen.

ingatlan.com/szukites/elado+haz+domaszek+ferencszallas+forraskut+zsombo+90-110-m2+ar-szerint

AlexAston 2021.06.21. 19:46:12

@MoneyCoach: azért a lakható házak itt is messze vannak a 17-től ;)

Almandin 2021.06.21. 20:15:54

@mennyi?husz!: Ebben igazad van, a középosztály egyre kevésbé létező dolog nálunk. Van egy felső középosztály, akik könnyedén tartanak két autót, meg hasonlók, valamint egy alsó osztály, maximum alsó középosztály, aki örül, ha a bérletre telik, nemhogy kocsira.

MoneyCoach 2021.06.21. 20:17:36

@AlexAston: Ebből a párbeszédből kiszállunk, egyezzünk meg egy barátságos x-ben. :) Sajátunkról értelemszerűen nem szeretnénk képeket küldeni (ezeknél valóban fényévekkel jobb), 2,5 éve vettük, akkor 17 misiért. Most 21-22-re lőném be, lehoztam a településen található hasonló paraméterrel hirdetett ingatlanokat. Fentebb írtuk Burgermeister-nek címzett válaszban, hogy idézzük, "Azóta itt is elszabadultak az árak (most 17-ért felújítandókat adnak már), de még nem vészes."

Van aki a svájci frankos hitelből is jó jött ki (volt munkatársam autóhitelének a futamideje 2 hónappal csökkent mert még időben járt le neki), mi meg jókor vásároltunk ár-érték arányban. Elégedettek vagyunk anyagilag és a körülményekkel is, ennél nincs fontosabb. :)

Mérges 1234 2021.06.21. 22:22:34

Mi 3-an két fenőtt 1 gyerek, kb havi 400 ezret költünk. És félre teszünk 400 ezret.
HItelünk nincs, van egy házikonk, amit késpénzre vettünk 70 millióért.

Van némi megtakarítás is, úgy 30 milló körül.

Azt hiszem ez a középosztály, ezt sikerült elérni 44 éves koromra, viszont úgy érzem valahogy mindig nehezebb egy kicsit...

Csúszunk lefelé...

Örömhernyó 2021.06.22. 07:45:26

@Mérges 1234: Havonta félretesztek 400-at a 30 milliós megtakarítás és a 70 milliós ház mellé. Ti folyamasan tollasodtok, nem lecsúsztok. Már ha igaz, amit írsz.

Örömhernyó 2021.06.22. 07:57:59

@bontottcsirke: Nem Magyarországon élek, nem vagyok tisztában az ügyvédek, jogászok kereseti lehetőségeivel.
Igazad lehet, de számomra az 1 milliós ügyvédi jövedelem vidéken még mindig hihetetlennek hangzik.

Örömhernyó 2021.06.22. 08:21:23

@Almandin: "nagyfokú irigységről árulkodnak"

Nem irigység, egyszerűen engem úgy neveltek, hogy ne költekezzek ész nélkül. Otthon főzött ételeken nőttem fel, nem voltunk eleresztve anyagilag, hoszonéves koromig talán tízszer voltam étteremben a családommal, ezekben esküvők, érettségi bankett és hasonlók is benne voltak.

Első körben felteszem magamnak a kérdést, hogy kell-e nekem az adott termék, szolgáltatás. Aztán ha kell, akkor körbenézek a piacon helyettesítő terméket keresve, hogy ugyanazt az igényt mással ki lehet-e elégíteni. Aztán következik az árak, minőség, garancia stb. feltételek összevetése.
Impulzusvásárlásaim mindig csalódáshoz vezettek.

Én nem mondom meg, hogy más mire költsön, nincs ráhatásom, egyszerűen ha annyit keresnék Magyarországon, mint néhány posztoló, akkor nem 80ezreket költenék havonta étteremre (a havi 100ezres élelmiszer vásárláson felül). Itt Ázsiában többet keresek és így se költök közel se ennyit, pedig az itteni árak nem szerények és jó éttermek (sokkal jobbak, mint Magyarországon) minden sarkon vannak.
Én csak azt bátorkodtam megjegyezni, hogy aki egyedülállóként havi 100ezret költ kajára, meg 80ezret étteremre, kocsmára, az valószínűleg folyamatosan hízik.
Párom ázsiai, neki teljesen természetes, hogy 800 forintnyi pénzt költ csak reggelire, mert ő azt szokta meg, hogy ő otthon nem reggelizik, sőt semmilyen alapanyagot nem tart otthon a hűtőben. Nem irigylem tőle se, de én nem így nőttem fel, számomra ez máig idegen hozzáállás.
Érdekes módon a párom szülei főznek otthon (profi módon), de ez a páromra nem ragadt át.

Örömhernyó 2021.06.22. 08:32:20

@bontottcsirke: Melyik megyében élsz te, hogy egy operátor 300-at keres?

bontottcsirke 2021.06.22. 09:48:54

@Örömhernyó: Olyannyira nem lehetsz képben, hogy vidéki ügyvédek komplett lépcsőházakat vesznek meg, hogy kiadják. Komárom-Esztergom, Győr-Moson--Sopron, de akár fejér megyéban is így van. Pesten mindenképpen. De már Veszprémben, de akár Zalában is. Az ország ketté van szakadva, Nógrádban menő csávó aki keres 180-at Tatabányán ki se kelnek az ágyból ennyiért. Az, meg hogy 80 ropi elfolyik egy hónapban (amiben nincs hülyeség) azt váltsuk át és kijön 240euró, ami egy lópikula.

A baj inkább az, és te valószínűleg erre gondoltál, hogy valaki erőn felül tolja a proletár seggrázást. Idejön Borsodsáskából, megbolondul a szakpótléktól meg a túlórapénztől, a zöldkártyán naponta rendeli a pizzát, van 5 fogyasztási hitele, a maradékot meg a 200 ezres bontószökevénybe tolja, ami a ház előtt vagy indul vagy nem. Ahelyett, hogy nyitna magának egy megtakarítási számlát. De sebaj, ezek a nagy újrakezdők, akik végigculágerkedték az életüket és nem értik, hogy nem tartanak sehol.

Trisi · www.alphawing.hu 2021.06.22. 11:28:38

@Örömhernyó: Tán mondottam volt hogy a KISVÁROSBAN kell dolgozz? :) Távmunka eléggé elterjedt már kishazánban is. Simán vannak olyan munkatársaim akik a Balaton mellett laknak egy faluban, mégis együtt dolgozunk. És milyen munka? Mondjuk IT területen ez teljesen megoldható. De ügyvitelisek is és konkértan a cég 90%-ban otthonról tolja már 1,5 éve minden gond nélkül.

Trisi · www.alphawing.hu 2021.06.22. 11:30:55

@Örömhernyó: Hja, meg is van .... szóval kisváros: ÜLLŐ, munkaadó: Lenovo .... és igen, itt megkapod az 500-800 nettót ha megvan a megfelelő tudásod. Nem, ez nem az okleveles raktáros és nem a targoncavezető és a kitüntetett vagyonőr pozíció, de a komissiózó sem ilyen....még diplomás komissiózó kurzus után sem. Ha esetleg bölcsészmérnök vagy az sem pont jó ajánló levél ebbe a bérsávba.

Trisi · www.alphawing.hu 2021.06.22. 11:37:31

@Örömhernyó: egyszer soroltam fel a két kutyát, akivel nincs sok gond.

Sportra pedig igenis kell időt szánni, ma például reggel hétre a pályán voltam 2 órát edzeni. Nem haltam bele, sőt jól is esett. Lehet nyafizni meg fel lehet kelni hatkor és szánni időt a mozgásra.

Elnézésedet kérem, hogy 500 ezres limitet mondtam egy olyan életre ami nem egy vegetálás a minimumon, hanem egy nem fényűző, de fenntartható és jövőbe is befektető életet finanszíroz. Ugyanis a sportra, pihenésre, tanulásra mindenkinek szüksége van. Kivétel nélkül! Ez nem extra, ez a minimum kell legyen!

Ha elolvastad akkor láttad kb 350-ből ki lehet jönni már egy elviselhető szinten (szerintem ). Ebben van minden ami a mindennapjaidhoz kell, de ebből nem fejlődsz és mondjuk egy bedöglött hűtő, egy lerohadt gázkazán, egy tetőn lévő széldeszka lefestése (2 szintes épületnél már nem egy sima létrával megy ) mesteremberrel már nem fog megvalósulni.

Trisi · www.alphawing.hu 2021.06.22. 12:05:45

@élhetetlen: "egy kiló konyhakész fagyasztott rákot, amiből krumplipürével, mártással kijön 8 vacsora" Tegyük hozzá, esélyesen így egészségesebb életmódot is folytatsz....

Például én rendszeresen pisztrángot sütök, heti 1 átlagban beficcen. Miért? Mert önmagában is finom és laktató, egészséges és nem utolsó sorban a kutya sem veszi, így mindíg fél áron leértékelve tudom elhozni reggel az Aldiból. Tökéletes minőségű volt eddig mindegyik.

AlexAston 2021.06.22. 12:40:47

@Trisi: nettó 500e Ft-ból már gondtalanul lehet valamennyire nagylábon is élni. Már, ha nem kell belőle még 3 embert eltartani persze.
Meg persze attól is függ, mire, és hogyan költi az ember ezt a pénzt.
Aki ennyiből nem jön ki, ott tényleg godnok vannak, vagy az igények irreálisak. De e mellé még egy kereset, és gyerekekkel együtt is gondtalan lehet az élet.

laci_52 2021.06.22. 12:49:25

A gyerekek kirepültek, nyugdíjasként ketten maradtunk a lakásunkban. Havi 300 ezerből elvagyunk, de ennyiből sok luxusra nem telik.

para_noir 2021.06.22. 13:04:02

@Örömhernyó: hahaha, van az még sokkal több is :) Kollegám apósa Tápióakármin ügyvéd, meséli a sztorikat róla, a lélegzetvételért is tízezreket kér, és tele van munkával, hülye tyúkperekért lehet elkérni pofátlan összegeket, ráadásul vidéken nagy becsülete van a jogászdoktornak, megbecsülik, megfizetik, ha jogi dolguk van, nincs gugli meg jogász haver, az egyetlen az ügyvédúr, aki mindig szívesen segít óránként 8000-ért :)

para_noir 2021.06.22. 13:11:36

@AlexAston: "Nő meg amikor gyerek iskolába fog járni, meg edzés, stb., akkor jön csak az igazi szívás. Másból sem fog állni az élet, mint hozni, vinni a gyereket. Nekem ez sem pálya."

- kolleganőm 3 gyerekes anyuka, budapesti, a gyerekeknek sport meg művészeti különórák, edzések, naponta bejár négy kerületet, szóval ez a tényező Budapesten sem könnyebb, ha gyerek van és hurcolni kell ide-oda, az mindenképp szívás, mert úgysincs minden tíz utcányi távolságon belül. Ebből a szempontból sokkal jobb lehet egy kisváros, mert ott 2-3 kerületnyi az egész terület, viszonyt a közlekedés sokkal könnyebb, a nagyok meg egyedül is mehetnek, például bringával (ezt Pesten ugye nem lehet megtenni). A karate, a foci, meg a gitáróra meg ugyanaz kb mindenhol, ha nem profit akarsz a gyerekből nevelni.

eßemfaßom meg áll 2021.06.22. 18:56:21

@Cicaszemű: Ha nem lenne luxus akkor mindenkinek lenne és nem sirna, hogy drága.

bontottcsirke 2021.06.22. 18:57:48

@Trisi: egy kis lakásban és megfelelő költségvetéssel élhető a nettó 350, de alatta már nagyon odafigyelős, sőt 250 alatt határeset, 200-nál meg már csak vegetálás.

A sport kell, egy jó bicó, tenisz, kis futás, úszás, lételemem. Egy évben egyszer kis külföld. Életem egyik fő célja egy fehér homokos sziget, amúgy néhány nap Horvátország nekem elég, a Balatonra napokig nem költenék. De igen, kell a feltöltődés, néha egy kis önkényeztetés, de ésszel. Az ember kipróbálja a finediningot, de nyilván nem zabálok ott 2 hetente. Kell utazni, de nem megyek egy évben háromszor Dubrovnikba. És nyilván kell a megtakarítás is, mert a tücsök-only üzemmódnál mindig visszanyal a fagyi.

eßemfaßom meg áll 2021.06.22. 19:02:44

@MoneyCoach: "benne van hogy vidéki körülmények amiket vizsgáltunk - itt nincs helyi járat meg taxi, "

te nem vidéki körülmnyekről beszélsz hanem nagyonkisvárosi/falusi körülményekről. Egyébként bringával kb bármi megoldható pont ott amiről te beszélsz. Ahogy meg is oldják sokszázezren. Tény, hogy autóval kényelmesebb lenyomni a 2km-t mint venni egy tizesért gyerekülést a bringára. Oviban meg már megy a gyerek a saját bringájával/rollerével.

2021.06.22. 20:13:16

Szerintem az, hogy kinek mi éri meg (fővárosban, vidéki nagyvárosban, falun; házban vagy lakásban), az meddő vita tárgya. Ezek nagyon szubjektív megítélés alá tartoznak szerintem. Van, aki bevállalja a falut: ott olcsóbb az ingatlan, és (jó eséllyel) nagyobb a nyugalom. Cserébe munka, gyerek vagy egyebek miatt ingázik. Van, aki ezt fel tudja vállalni. Van, aki meg nem.
Én egyszer éltem felnőttként huzamosabb ideig falun: nem volt akkora nyugalom, mint reméltem (flex, fűnyírás orrba-szájba, megy a pletyka orrvérzésig). Jobban érzem magam egy város csendesebb zugában.

Saját példa:
Elvált, 40-es férfi vagyok. Vidéken lakok, megyeszékhelyen.
Katás vállalkozóként 50 ezer lejön havonta. Kb. 550.000 Ft marad minden hónapban.
Kiadások:
- lakáshitel 100.000/hó
- magánnyugdíjpénztár 50.000/hó
- rezsi, közösktg. 25 000/hó
- internet+telefon 10 000/hó
- könyvelő 5.000/hó
- élelmiszer 100.000/hó
(ez soknak tűnik, de jó alapanyagokból főzök magamra, plusz zöldség-gyümölcs minden nap; kajára [egy határig] nem sajnálom a pénzt)
- háztartási- és vegyiáru 5.000/hó
- vitaminok, gyógyszerek 5.000/hó
- biztosítások 10.000/hó
- édesség, nasi 5.000/hó
- ruházat 10.000/hó
- vendéglátás
(egy kávé+süti valahol) 5.000/hó
- mozi, színház, könyv 10.000/hó
- hobbi 20.000/hó
- utazás 20.000/hó
- bútorok 10.000/hó
- műszaki cikkek 10.000/hó

Ez úgy 400.000 havonta. Kb. 150.000 Ft-ot félre tudok tenni minden hónapban. Jelentős önerővel vettem anno a lakást, rövid lejáratú a hitel, ezért fizetek ilyen relatíve magas törlesztőt. Van egy másik, már teher- és hitelmentes lakásom, szintén nagyobb vidéki városban - ott édesanyám lakik jelenleg.
Kocsim nincs, mert nincs rá szükségem. A városon belül jó helyen lakok (csendes környék, de mégis könnyen elérek mindent, amit kell), még tömegközlekedést se nagyon használok.
Nem dohányzok, nem drogozok, alkoholt nem iszok, mert egész egyszerűen nem szeretem.

Szerintem akkor van gond, illetve akkor beszélhetünk rongyrázásról, felelőtlenségről, ha valaki megtehetné, hogy félretesz, öngondoskodik, mert van annyi bevétele - de helyette elveri a pénzt.
Én elég jól keresek, a bevételem egy jó részét (magánnyugdíj + megtakarítás formájában) félre is teszem. Ráadásul úgy, hogy közben tök jól élek.

@Mérges 1234: Már bocs, de vagy hülyéskedsz, vagy rosszul látod a mai magyar helyzetet.
400 ezret tesztek félre minden hónapban, 70 millás "házikó" kp-ra, 30 millió megtakarítás... Ha van középosztály Magyarországon, akkor ti annak nagyon is a tetején vagytok. Nem irigykedek, de szerintem ez a realitás.
Szóval egyáltalán nem éltek rossz anyagi körülmények között, megnyugtatlak :)

élhetetlen 2021.06.22. 22:04:15

@eßemfaßom meg áll: Azért ennyire nem egyszerű. „bringával kb bármi megoldható pont ott amiről te beszélsz. Ahogy meg is oldják sokszázezren.”. És zömmel túlélik, de van, aki meghal.
Anyát is sodorta már el teherkocsi, és meg sem állt, hogy mi van. Ő megúszta, összezúzta ugyan magát, de nem tört el semmije. A szomszéd viszont úgy halt meg, hogy tekert fel egy kaptatón, és a mögötte jövő teherautó vezetője nem várta meg, hogy felérjen, előzött. Fentről is jött valaki, hát ráhúzódott a biciklisre, hogy elférjen a másik. A szomszéd a helyszínen meghalt.
Képzelj el egy 5-6 km hosszú falut, aminek a tejes hosszában átmegy a 61-es út, és az óvoda, a suli, minden az út mellett van. Télen takarítják (ha összejön), de a rácsatlakozó mellékutcákat nem, felhordanak rá egy rakás trutyit.„Oviban meg már megy a gyerek a saját bringájával/rollerével.”. Rollereztesd a saját gyerekedet egy akár lucskos, sáros főúton, ahol attól is borulhat, hogy beterítették egy kátyúból sáros vízzel, és percekig nem lát semmit. A járdára az összes biciklissel, rolleressel sem működik, mert ott vannak a gyalogosok. (Idős néni nem hallja meg a csengőt, vagy nem ugrik félre hirtelen, a bringás vagy megáll, vagy fellöki a nénit, vagy eltanyázik.). A rollerezés ragyogóan működik a 13. kerületben, ha három mellékutcányira van az óvoda, anya gyalog, tolja a picit a babakocsiban, az ovis meg gurul mellettük, gyorsabban haladnak, mert az ovis azért kisebbeket lépne még.

laci_52 2021.06.22. 23:47:38

@para_noir: Az az ügyvéd olcsón dolgozik, egy budapesti(nem sztár)ügyvéd már 8 éve közölte, hogy az ő óradíja 15 000 Ft.

MoneyCoach 2021.06.23. 10:58:27

@Örömhernyó: Impulzusvásárlások elleni csodafegyver:
- egyrészt amit írsz, szétnézel máshol olcsóbb-e, vagy van-e hasonló alternatíva, ami funkciójában pl. helyettesíti a terméket vagy
- otthagyod, adsz magadnak egy hét gondolkozási időt, és ha még akkor is úgy érzed hogy szükséged van rá és javadra válik a megvétele, akkor megveszed.

Ezt nem neked szól lényegében, csak a kommentben olvasottakról jutott eszembe, hátha másoknak hasznos lesz. :)

eßemfaßom meg áll 2021.06.26. 10:38:59

@élhetetlen: "És zömmel túlélik, de van, aki meghal." Mint ahogy van aki meghal az autóját vezetve, van aki meghal a kádban elcsúszva. Zömmel meg túlélik mindezt. Mint ahogy a gyalogosok is zömmel túlélik a járdán rollerező ovisokat.

Te zseniálisan magas szintre fejlesztetted a "mit miért nem lehet csinálni" magyarázást. A világ meg kiröhög és csinálja azt amit szerinted nem lehet.

élhetetlen 2021.06.26. 17:03:03

@eßemfaßom meg áll: A világ nem röhög rajtam, mert nem is tudja, hogy létezem. Az ismerőseim meg nem röhögnek rajtam. Nem érdekes, de azért elmondom. Úgy tíz évvel ezelőtt két harminc alatti munkatársam úgy döntött, hogy motorozni fognak. Mondtam, hogy nem kéne, ha egy motoros bukik, vagy kocsival ütközik, a motoros a sérülékenyebb. Mindegy, levizsgáztak, vettek motort, és felszerelést. Az egyiknek, elfogyott a költőpénze, motoros csizmára nem maradt. Szabályosan könyörögtem, hogy fogadjon el annyi kölcsönt, amiből vehet. Vett. Pár hónap múlva akkorát tanyázott, hogy jött, hogy kösz, ha nem lett volna a csizma, most lábfejem nem lenne. A másik srác nem vétett, csak kijött elé mellékutcából szabálytalanul egy autó, és ő belement, totálkárosra törte a kocsit, és majdnem magát is. Csak a heréjét kellett műteni, de megúszta, összejött a harmadik gyerek is.
Akkor is kitör a frász, mikor látom, hogy az anyuka gondosan felsegíti a lefele tartó mozgólépcsőre a pár éves gyerekét, aztán elengedi a kezét, mert állni már tud, és fogja a gumiszalagot, és eszébe sem jut, hogy, ha valaki megnyomja a stop gombot, akkor a gyereke 10 métert megy fejjel lefele.
Csak annyi van, hogy én tudom, hogy hogyan mehet tönkre, vagy szűnhet meg egy ember élete másodpercek alatt, te meg nem, úgyhogy röhögj csak nyugodtan.

élhetetlen 2021.06.30. 01:30:06

@eßemfaßom meg áll: „irigylem a világot”. Miért is? Mert a „világ” „nem is tudja, hogy létezem”? Felesleges irigykedni, elég lenne az is, hogy, ha ennyire terhes egy kommentváltás, akkor nem olvasnád el, amit írok. Nem fogsz hiányozni.
Egyébként a "mit miért nem lehet csinálni", és a mit miért nem érdemes csinálni között van egy kis különbség. A gyerek példával. Felfele menet, ha elengedi az anya a gyerek kezét, és jön egy stop gomb, a gyerek ráhasal a köv. lépcsőfokra. Ennél nagyobbakat is tanyáznak. Lefele ugyanez 10-15 méteres esés, fejjel landolás egy kicsit más, de nem magyarázom el újra.

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása