Az 50-30-20-as szabály

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy bevételeik alapján ugyan első ránézésre volna miből félretenni, de a hónap végén ez mégsem szokott sikerülni. A pénzügyi tudatossággal ezen könnyen lehet változtatni: az 50-30-20-as szabály alkalmazásával eredményesek lehetünk. Nézzük meg, mi is ez a klasszikus pénzügyi költségvetési stratégia!

A szabály megalkotója Elizabeth Warren, melyet az All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan című könyvében írt le. Az elmélet szerint a kereseted 50%-át szükségletekre (lakhatás, étkezés, közlekedés stb.), 30%-át a vágyaidra (hobbi, utazás stb.), míg 20%-át a megtakarításaid gyarapítására költheted. Ez utóbbi a képlet legfontosabb része, hiszen ezzel tudod biztosítani a jövőbeli éned jólétét. A megtakarítás fontosságáról itt írtam.

Hogyan kezdj bele?

Fontos, hogy először mindig magadat fizesd ki, azaz a megtakarításra szánt összeget tedd félre (akár egy megtakarítási alszámlára), és a fennmaradó összeget kezeld úgy, mintha az lenne a teljes havi bevételed. A maradékból szabadon költhetsz, viszont ha túlcsúsznál a kereten, akkor ne nyúlj a hónap elején félretett pénzhez.

59997.jpg

Érdemes előzetesen költségvetést készítened a várható kiadásaidról, majd a költéseidet ehhez mérten figyelni. Amikor a háztartási költségvetésedet készíted, mindenképpen hasznos szem előtt tartani a költések megoszlására vonatkozó jótanácsot. Ha nem szeretnél sajáttal vesződni, akkor ez érdekes lehet számodra: készítettem egy költségvetés tervező és kiadás nyilvántartó kalkulátort, ide kattintva elérhető.

TIPP: Ha tervezed és vezeted a kiadásaidat, akkor könnyebben tudsz rendszeresen félretenni, megtakarítani a bevételeidből. Az 50-30-20-as szabály betartásával hosszú távon tudsz eredményes lenni.

Mi van ha mégse férsz a keretek közé?

Az a rossz hírem van, ha visszatérő jelleggel valamelyik területen több a kiadásod annál, mint amit előre elterveztél, akkor el kell gondolkodnod hogy nem a lehetőségeidhez mérten élsz. Ha ez nálad is előforduló probléma, akkor gondold át, hogy melyik területeket kellene sokkal jobban, nagyobb odafigyeléssel menedzselned. Nem jött össze a 20%? Semmi gond, a lényeg hogy tudj félretenni! Ha tudatosan figyelsz rá, idővel elkerülhetetlenül is sikerülni fog hónapról-hónapra. Ezzel egyidőben pedig a megtakarításaid mértéke is folyamatosan nőni fog.

AJÁNLÓ: Szeretnél pénzügyileg tudatos lenni? Olvasd el ezt a cikket: A legnagyobb pénzügyi hibák, amiket elkövethetsz

A fentiekben taglalt „aranyszabály” alkalmazásával tudni fogsz számottevő megtakarítást képezni. Ha szokásoddá válik, akkor ezzel az egyszerű stratégiával képes leszel megreformálni a pénzügyeidet, és általa fenntartható anyagi körülményeket tudsz teremteni. Érdemes mielőbb belevágni, és ezzel a szemléletmóddal tekinteni a bevételeidre, ezáltal elkezdeni a vagyonépítést.

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

Írjátok meg kommentben, hogy számotokra gondot okoz-e a rendszeres havi megtakarítás! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr7116665756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2021.08.25. 22:26:01

Egyik hónapban 20, másikban semmi, harmadikban meg 50. Ha éves átlagban megvan, az is jó szerintem.

werinter 2021.09.14. 10:31:37

Szép és jó, de ez csak akkor igaz, ha alapvetően az ember jól, de legalábbis nem keres rosszul. Szóval minimálbérből és bérminimumból lehetetlen megcsinálni, de még ennél magasabb összegeknél is kétséges.
Számoljunk a medián bérrel, ami kb. nettó 200 ezer körül van.
50%-a az 100 ezer, ebből kellene egy tegyük fel egyedülállónak fizetni az albérletet, a kaját, a rezsit, az utazást, a tisztálkodást stb.
Nagyjából itt elbukott a dolog, még vidéki kisebb városban is legalább 60 ezer egy átlagos albérlet. Marad 40 MINDEN másra és 60 ezer szórakozásra? Eléggé frucsa elosztás az biztos.
De tegyük fel a 20%-ot (40 ezret) minden hónapban ténylegesen félre is tesz valaki. Marad összevontan 160 ezer. Fix költség a lakbér és a rezsi, kb. 80-90 ezer (+ legalább 6-8 ezer közötti közös költség). De számoljunk 90-el.
Marad 70 ezer kajára és minden egyébre. Eléggé nyomorúságos életet élne így valaki. Csak a kaja kijönne talán belőle, amilyen élelmiszerárak vannak, de az icsak úgy, hogy otthon főz magának az illető és a legolcsóbb szarokat eszi.

MoneyCoach 2021.09.14. 11:14:40

@werinter: Van igazságtartalma, de fordítsuk meg picit a dolgot.

Miért szükséges egy egyedülálló, nem túl rózsás bevétellel rendelkező személynek egy teljes ingatlant bérelni? Pl. Szegeden 45-55 ezer Ft/hó (ebben benne van a bérlemény és az arányosított rezsi) egy szoba bérlése.

Tehát: érdemes megfontolni, hogy ne egyedül béreljünk egy egész lakást, hiszen 2 szobában nem fogunk tudni aludni egyszerre. Véleményem szerint ez nettó pazarlás, felesleges költés, ha úgy tetszik luxus. 30 év alatt még csak nem is igazán ciki. Szerintem a 30-as évei elejére illik mindenkinek eljutni olyan szintre, hogy a munkabéréből tudjon finanszírozni egy garzonlakást, és akkor már nincs közösködés se, de nem a pénztárca látja a kárát. Valamint ha már nem egyedülállóról beszélünk, ott már bukik is a teória, hiszen az ember onnantól közösen bérel, csak épp nem egy idegennel, hanem a párjával.

Az ismeretségi körben sokan megoldották ilyen módon, sőt sokáig én is inkább szobát béreltem. Az egy más kérdés, hogy sokan erre „allergiások”, ha nekik megéri azért erőn felül költeni, hogy ne kelljen mást kerülgetni (nem túl gyakori szituáció egyébként), az legyen az ő gondjuk.

Billy Hill 2021.09.28. 10:31:41

@werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e HUF, a maradék 25-ből pedig kijön a hideg vacsora. Itt most nyilván nem lakomákról beszélünk, de a napi egyszeri meleg étkezés mégis meglehet...

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása