Miért fontos megtakarítani?

Talán nem szükséges hangsúlyozni, hogy miért is (lenne) fontos, hogy az ember ne fizetéstől fizetésig éljen, hanem akadjon kisebb vagy nagyobb összeg is ezen felül megtakarítás formájában. Jelentősége többek között, hogy a váratlan életesemények nem rántják ki a talajt a lábunk alól, illetve hosszabb távon alapvető anyagi biztonságot tud nyújtani.

A kérdés onnantól kezd aktuális lenni, amikor a havi bevételek már megengedik a megtakarítások felépítését és bővítését, de a gyakorlatban mégsem tud megvalósulni a folyamat. Ebben az esetben érdemes elgondolkodni rajta, hogy ez milyen okokra vezethető vissza, illetve hogyan is vágjunk bele a megtakarítások rendszeresítésébe. Jó hír, hogy a felmérések szerint míg 2017-ben a hazai válaszadók valamivel több mint 50 százaléka, 2018-ban viszont a megkérdezetteknek már közel 60 százaléka spórolt havi rendszerességgel.

Mi az a megtakarítás?

Úgy gondolom, hogy könnyű összetéveszteni a megtakarítás fogalmát a spórolással. A spórolás alatt egyfelől azt is értjük, amikor konkrét, előre meghatározott céllal gyűjtünk pénzt valamire (rendszerint használati tárgyak), míg a megtakarítással a jövőbeli énünk anyagi jólétét tudjuk biztosítani. Természetesen komoly célja van a megtakarításoknak is, mégha ezt nem is tudjuk tárgyiasítani.

Vésztartalék

Jellemzően 6-12 havi megélhetésre elegendő vésztartalékot (biztonsági tartalékot) érdemes felhalmozni. Ez az összeg biztosítani tudja a váratlan kiadások fedezését, vagy éppen egy pár hónapos kiesést a munkából, mely alatt bevételünk nem keletkezik. Az ezen felüli összeget viszont nem érdemes vésztartalékként kezelni.

adozik02_visionary7.jpg

Hogyan kezdjek bele?

Érdemes észben tartani az 50-30-20-as szabályt: a bevételeid 50%-át fordítsd a szükségleteidre (étkezés, lakhatás, gépkocsi fenntartás, hitelek fizetése stb.), 30%-át a vágyaid kielégítésére (szabadidő, utazás, hobbi stb.), 20%-át pedig tedd félre! Kezd el szoktatni magad arra, hogy van egy kis megtakarításod. Ne csüggedj ha elsőre nem sikerül eltalálni az arányokat, viszont koncentrálj tudatosan arra, hogy a hónapok előrehaladtával ez már ne okozzon gondot.

Gondold végig, hogy milyen „felesleges” kiadásaid vannak. Például szeretsz „céltalanul autózni” a városban? Nincs ezzel semmi gond addig, míg a megtakarításaid 20%-os aránya megvalósul. Viszont amennyiben nem, akkor nem árt azt is tudnod, hogy az üzemanyagra költött pénzben mennyi munkaórád van, illetve hány havi megtakarításodat fedezhette volna.

Amennyiben tisztában vagy a kiadásaiddal, akkor a bevételeid egy részét könnyebben félre tudod tenni. Elemezd ki, hogy mire mennyit költöttél. Gondold át, hogy mi az, amire tényleg szükséged van, és mi az, ami csak felesleges költekezés.

TIPP: Nem tudod hogyan kezdj bele a megtakarításba? Használd a költségvetés tervező és kiadás nyilvántartó kalkulátort! (ide kattintva elérhető)

Mit kezdjek a megtakarításommal?

Amikor már abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy rendelkezel vésztartalékkal, és azon felül is tudod havi rendszeres megtakarítással gyarapítani a vagyonodat, akkor adódik a kérdés, hogy ennek a „felhalmozott” pénznek mi legyen a sorsa. Indokolt nem a malacperselyben, párnacihában vagy éppen a folyószámlán tartani, hiszen az infláció és a folyamatosan emelkedő árak miatt hosszútávon mindenképpen veszíteni fog az értékéből, vásárlóerejéből.

Az anyagilag stabil háttérrel rendelkezők rengeteg megfontolással költik a pénzüket. Minden hónapban félretesznek, és a félretett pénzüket befektetik. A befektetésnek számtalan formája létezik (ingatlan, kötvény, részvény stb.), de mindenképp megfontolandó hogy olyan portfóliót építsünk fel magunknak, amiben a pénzünk gyorsan és könnyen hozzáférhető marad. Törekedjünk a nem túl magas kockázatra - illetve elemezzük ki alaposan ezeket a tényezőket -, a befektetés legyen biztonságos, és minél alacsonyabb a költsége.

Amikor a bevételeink lehetővé teszik a megtakarítást, ne késlekedjünk elkezdeni. Első lépésként a vésztartalék képzéssel kezdjünk, majd a befektetési célú megtakarításokra összpontosítsunk. Amennyiben konkrét célt jelölünk ki magunknak (pl. fürdőszoba felújítás, gépjárműcsere, új mobiltelefon), akkor spóroljuk össze a rávalót, de semmiképpen se a vésztartalékból finanszírozzuk. A felhalmozott pénzünket fektessük be okosan, hogy úgynevezett passzív jövedelemforrást tudjanak biztosítani (pl. ingatlan kiadásból származó bevétel). 

AJÁNLÓ: Szeretnél korai nyugdíjas lenni? Olvasd el ezt a cikket: Mi a baj a 30-as nyugdíjas jelenséggel?

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

Írjátok meg kommentben, hogy nektek mi a véleményetek a témáról! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr3316640116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatárfejűkutya 2021.07.28. 17:03:16

"Az általános tartalék gyűjtése is fontos célja a minden harmadik 19-29 évesnek. A K&H ifjúsági indexéből az is kiderült, hogy

a tavalyi átlagos, 649 ezer forint megtakarítás 2021-re tovább nőtt: 736 ezer forintra." 24.hu

Nincs itt semmi látnivaló, kérem haladjunk! Minden rendben.

AlexAston 2021.07.29. 19:29:33

Na, akkor van itt megtakarítás dögivel.
Csak akkor miért sí, rí mindig mindenki...?

Rubasov nertárs 2021.08.03. 23:40:57

@AlexAston:

Azért 749 ezer ft nem túl sok mostanság. Ebből nagyon max 3 hónapig lehet kihúzni ha albizik valaki. Ha csak ennyi félretett pénzem lenne, elég feszengve érezném magam.

AlexAston 2021.08.04. 11:47:54

@Rubasov et.: havi stabil 60-65e Ft félre rakás nem olyan rossz azért, ha ez mindig összejön.
Ennyit égetnek el kb. a cigit, kávét, és mellé energia italos, cukros vizet ivók is, akik akkor 2x annyit tudnának félre tenni.

MoneyCoach 2021.08.04. 12:17:44

Ugyanakkor: 10-ből 4 fiatal mindössze 1 hónapig bírná jövedelem nélkül

www.kh.hu/csoport/sajto/-/sajtohir/10-bol-4-fiatal-mindossze-1-honapig-birna-jovedelem-nelkul

"Azokat is beleszámítva, akiknek nincs megtakarításuk, akkor a megtakarítások átlagos összege 482 ezer forint, a 19-25 évesek körében mért átlag ennél kevesebb, 290 ezer forint, viszont a 26-29 évesek körében már átlagosan 827 ezer forintot tesz ki. A megtakarítással rendelkező fiatalok körében az átlagos megtakarítás már meghaladja az 1 millió forintot."

Az első kommentben eredetileg hivatkozott url: 24.hu/fn/gazdasag/2021/07/27/fiatalok-megtakaritasa-2/

Lehet csak nekem nem egyértelmű, de szerintem itt nem az éves átlagos megtakarítás mértékéről beszélnek, hanem a konkrétan rendelkezésre álló összes megtakarításról van szó. Nem teljesen vagyok biztos abban sem, hogy havi 60-65 ezer Ft-ot (vagy ennél többet) félretesznek nem hogy a fiatalok, de még a 30-40-50-es korosztálynak is csak egy része.

AlexAston 2021.08.04. 16:47:12

@MoneyCoach: havi 50e pedig "nem sok" pénz félre rakni.
Ha mosógépet kell cserélni, az 3 hónap így. És akkor ez csak egy tétel.
Bármi lehet hirtelen 2-3-400e Ft-os kiadás. Persze lehet kölcsönt felvenni erre is, mint sokan, de az meg további költség közép távon. Csak eladósodáshoz vezet.

MoneyCoach 2021.08.04. 16:53:13

@AlexAston: Teljesen egyetértek, én személy szerint igencsak kellemetlenül érezném magamat, ha földhöz vágna egy hirtelen jött 300 ezres kiadás.

Alapvetően arra akartam kitérni, hogy erős a gyanúm, nem éves szinten sikerül 600-700 ezer Ft-al növelni az embereknek a megtakarításaik mértékét, hanem sajnos ez jelenti az ÖSSZES azonnal mozgósítható vagyonukat. És akkor a 649-ről 736-ra növelt megtakarítás már nem is annyira hangzik jól, hiába a növekmény.

A jó hír, hogy a fiatalabb generáció ezek szerint már kezd tudatosabban figyelni a pénzügyeire, mint a szüleik, és talán kevésbé fogják eladósítani magukat.

ViCa 2021.08.07. 14:16:13

Vesztartaleknak persze lehet bármennyit félre tenni, ki mitől alszik jól...én a 3 hónapnyit , a saját kockazataimmal, elegendőnek gondolom. És szerintem a vesztartalek tényleg legyen vész...nem hutogep vásárlásra vagy ilyesmire való:).
Az "eladósodás "...ha nem az enyingi vajdanak tartozol hanem különböző bankoknak, konkrét szerződéssel,akár lakashitel, akár masmilyen...nos en ezt azért nem latom olyan nagyon borzasztonak :). Ez már hozzá tartozik az élethez.

AlexAston 2021.08.07. 19:26:20

@ViCa: sokaknak hozzá tartozik az állandó hitel fizetés. Aztán lehet elég 2-3 hónap bevétel kiesés, és bajban van az ember.

MoneyCoach 2021.08.07. 21:19:01

2017 év vége: „A magyar lakosság 63 százaléka annyi tartalékot sem tud összeszedni, hogy egy hónapig fenn tudja tartani mostani életszínvonalát, ha megszűnnek a rendszeres bevételei. […] A fenti adatok ismeretében meglepő és merész állítás, hogy a lakosság egy tízes skálán majdnem 7-es erősséggel elégedett az életével.”

hvg.hu/gazdasag/20171021_Jo_Allam_Jelentes_es_ami_mellette_van_63_szazaleknak_semmi_tartaleka

Azért ez is érdekes, hogy vajon szűk négy év alatt ennyire összeszedte mindenki magát, és akkor az efféle blogposztoknak nincs sok létjogosultságuk, hiszen a többség okosan gazdálkodik. Vagy hitelekből van finanszírozva sok kiadás: sajnos hallottam már olyan családon belül is, hogy azért vettek fel kölcsönt, hogy legyen megtakarításuk. Mondván, egyszerre 1,5-2 millió Ft-ot nem tudnak összerakni, így viszont lesz egyszerre ennyi pénzük.

ViCa 2021.08.08. 11:24:02

@AlexAston: havi 60 megtakaritasbol azert igen soká lesz bármilyen ingatlan :). Viszont ha van önrész (erre nagypbb az esély osszesporolni), akkor már elég lehet hitelre...kockázat mindig van de ha nem akarsz görcsösen mindig "jól járni ", akkor barmibol bármikor ki lehet szállni, mondjuk el lehet adni alsó határon. (A deviza hitelesek kockázata más volt, de erről már sokan írtak.)

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása