Ezért ne akarj lottónyertes lenni!

A lottó a bolondok adója, tartja a mondás. Miért tud „átok” lenni, ha valaki elviszi a főnyereményt? Elsőre jól hangzik a gyorsan nagy pénzhez jutás lehetősége, kérdés hogy miként fog ez hatni az illető életére. Nézzük meg, hogy mit mutatnak a tapasztalatok a főnyereménnyel kapcsolatban!

A legutóbbi héten volt telitalálat az 5-ös lottón, a szerencsés nyertes markát 1,3 milliárd Ft ütötte. Szögezzük le, hogy hol a probléma méregfoga: nem a hirtelen jött nagy pénzzel van a gond, hanem azzal, hogy a nyereményhez sajnos nem feltétlenül társul pénzügyi intelligencia is. A nyeremény kitudódását követően rendszerint megjelennek a „jóakaró” rokonok, barátok, pénzügyi-befektetői tanácsadók, akik szívükön viselik hogy segíthessék a nyertest. Véleményem szerint önmagában már az is elgondolkodtató, hogy mennyire tanácsos ezt az információt megosztani másokkal. Valószínűleg a lehető legszűkebb kört érdemes csak informálni, akikben ténylegesen nyugodtan megbízhatunk.

40806648-man-holding-a-huge-check-of-one-million-dollar.jpg

Emellett a másik problémás tényező az, hogy ha pénzügyileg nem tudatos valaki, akkor hajlamos lesz rövid távon olyan életszínvonalat felállítani magának, amit a nagy vagyon lehetővé tesz. Azzal azonban nem kalkulálnak, hogy ez a pénzösszeg nem rendszeres bevételi forrás, ergo gyors ütemben fel fogja emészteni az életmód a pénzt, és ekkor lép életbe a szomorú tény: egy tanulmány szerint a nyertesek 70%-a a nyereményt követő 5. év után sokkal rosszabb anyagi helyzetbe kerül, mint amiben előtte volt. Amerikában és Nyugat-Európában a lottónyertesekről egészen sok információ eljut a közvéleményhez, melyből ez tudható. Leszámítva azt a néhány jó évet, gyakorlatilag elszegényednek korábbi önmagukhoz képest.

Miért ne lottózz?

A szerencsejáték jó ha megmarad annak, ami: játéknak. Ha a kezdeti, rendszeressé váló „játékból” függőség alakul ki, onnantól már komoly problémaként szükséges kezelni. A nem megfelelő pénzügyi tudás hiányában a nyeremény nem várt eredményt fog hozni: boldog és gondtalan élet helyett könnyen az ellenkezője valósulhat meg. Egy magyar nyertes így nyilatkozott: „Számomra átok volt a lottónyeremény. A sok pénz is, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg, akárcsak az alkohol.”

A veszélyek között szerepel az, hogy rosszul méred fel a nyeremény mértékét. A lehetőségekhez mérten gyorsabb ütemben költöd a pénzt egy olyan életszínvonal fenntartása érdekében, ami túlmutat az észszerű kereteken. Sajnos sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy az addig életéből kimaradt dolgokat a lehető leggyorsabban be kell pótolni. Ilyenkor hamar eltűnhet a pénz egy jelentős része.

Okos dolognak tűnhet belevágni a régen dédelgetett álmunkba, és mivel a kezdőtőke nem akadály, így elindítani a saját vállalkozásunkat. Ez elsőre jól is hangzik, hiszen így egyrészt hasznossá tesszük magunkat, tevékenyek lehetünk, alkothatunk, végre olyan dologgal foglalkozhatunk, amivel mindig is szerettünk volna és örömünket leljük benne. Mindemellett még profitot is termelni fog, így befektetésnek sem utolsó. A bökkenő csupán annyi, hogy egy vállalkozáshoz pusztán a pénz nem elegendő, a vezetéséhez szükséges tudással ha nem rendelkezünk, akkor nagyon hamar csődöt fogunk jelenteni. Tehát nem hogy bevételt nem generáltunk vele, még pénzt is buktunk a dolgon.

Mit tegyél ha jelentős összeget nyersz?

Jobb ha már az elején bölcsen állsz a témához, és időben elkezded fejleszteni a pénzügyi intelligenciád. Ez nem csak egy nagy nyeremény esetén fog jól jönni, de szerencsejáték nélkül is csak nyerhetsz rajta, hiszen egy tudatos, átgondold, megtervezett gazdálkodási rendszered lesz, amikor is tudsz jó döntéseket hozni a pénzzel kapcsolatban.

Ne adj se kölcsön, se ajándékba senkinek, legalábbis az első hónapokban semmiképp.

Kerüld a hirtelen jött ötleteket, az ember mindig akkor hozza a legrosszabb döntéseket, amikor túlságosan elkapkodja azokat. Mindenképpen higgadj le néhány hónapra, és alaposan gondold át hogy milyen pénzügyi terv szerint fogsz a nyereménnyel bánni. Készíts költségvetést akár hosszú évtizedekre előre, ehhez bátran fogadhatsz fel szakembert is. Ez segíteni fog, hogy miként kell beosztanod a pénzed, milyen ütemben van lehetőséged költeni belőle. A kalkulációdhoz ha szigorúan ragaszkodsz, akkor egészen pontosan fogod tudni, hogy mennyit adakozhatsz, utazhatsz el, milyen autót és házat vehetsz stb.

TIPP: Ha tervezed és vezeted a kiadásaidat, akkor könnyebben tudsz rendszeresen félretenni, megtakarítani a bevételeidből. Készíts kalkulációt akkor is, ha nem vagy lottómilliomos. Használd a költségvetés tervező és kiadás nyilvántartó kalkulátort! (ide kattintva elérhető)

Jó ha tisztában vagyunk vele, hogy a pénznyeremény általánosságban véve nem fogja megoldani a problémáidat, hanem gyakran inkább felnagyítja, súlyosabbá teszi őket. Aki hajlamos a depresszióra, az az első időkben tapasztalható hatalmas eufória elmúltát követően akár még rosszabb lelki állapotba is kerülhet. Aki korábban nem rendelkezett megfelelő pénzügyi intelligenciával, az a nyeremény után sem fog (szerencsés esetben ezt időbe felismeri, és elkezdi képezni önmagát).

Lottónyertesként vagy csak általánosságban is, törekedjünk a pénzügyi tudatosságra, tervezzük meg a költségvetésünket, tartsuk szem előtt a fenntarthatóságot. Mindig a lehetőségeinkhez képest költsünk, és alaposan gondoljuk át a nagyobb volumenű pénzügyi döntéseinket.

AJÁNLÓ: Szeretnél pénzügyileg tudatos lenni? Olvasd el ezt a cikket: A legnagyobb pénzügyi hibák, amiket elkövethetsz

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

Írjátok meg kommentben, hogy nektek mi a véleményetek a témáról! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr2816655490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása