Mitől leszel milliomos?

Az anyagi jólét mindenki vágya, a milliomosok táborához tartozás pedig megalapozza a biztonságérzetünket. Egyszerűnek tűnik a képlet: célként jelöljük ki magunknak, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb pénztartalékot építsünk fel a gondtalanságunk érdekében. De ha ez ennyire magától értetődő, akkor a többség miért nem dolgozik érte nap mint nap?

Jól ismert történet, amikor Thomas J. Stanley, egyetemi kutató megbízást kapott egy nagybanktól, hogy milliomosokkal készítsen mélyinterjúkat, hogy a bank a szokásaik tudatában könnyebben tudja őket kiszolgálni.

Az alanyok felkutatását a gazdag negyedekben kezdte, de megdöbbenésére közöttük nem talált igazi milliomosokat. Bár mindannyian magas, átlag feletti keresettel rendelkeztek, drága házaik, autóik és ruháik voltak, komolyabb megtakarításokkal mégsem rendelkeztek.

A kutatás során végül rájöttek, hogy a valódi milliomosokat a szomszédban kell keresni, hiszen közöttünk vannak. Átlagos ingatlanokban élnek, átlagos ruhákban járnak, átlagos autóik vannak. Mégis milliós nagyságrendű megtakarításaik vannak.

Végül arra a megállapításra jutottak, hogy éppen attól milliomosok a milliomosok, hogy a pénzüket rengeteg megfontolással költik, valamint nem szórják a vagyonukat státusz szimbólumokra, amit hajlamosak lehetünk tévesen a gazdagsággal azonosítunk.

65988417_23843713444160177_5243404432686710784_n_png.jpg

Milyen módszerrel gazdagodtak meg?

Hihetnénk, hogy orvosok, ügyvédek, vagy kiemelkedően sikeres vállalkozókról van szó, de lényegében átlagosnak mondható emberekről beszélünk, akik képesek voltak tudatosan gazdálkodni. Amíg a környezetükben élők jó része az indokoltnál nagyobb házat vásárolt, lehetőségeikhez mérten drágább nyaralásokra ment, hitelre vásárolt új autót, addig ők úgy költekeztek, amennyit a bevételeik az értelmes keretek között megengedtek. A kulcs csupán annyi, hogy mindig próbálj meg jóval a lehetőségeid alatt élni, és ne dőlj be a környezetedben látottaknak, mert könnyen meglehet hogy a luxus valójában hitelből van finanszírozva!

Természetesen nem arról van szó, hogy aszkéta módjára mindent meg kell vonnod magadtól. Sokkal inkább az észszerű és megszervezett pénzköltésről: akkor veszel házat amikor összegyűjtöd a rávalót, olyan autóval jársz amit különösebb megerőltetés nélkül tudsz üzemeltetni, vagy éppen olyan helyre mész nyaralni amit a megtakarításaid megengednek.

Minek kuporgatják a pénzüket?

A világ azt a hazug képet sugallja, hogy a gazdag embereket a nagy pénzköltésről lehet felismerni. Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme annak a sok megtakarított pénznek, ha nincs „látszata”. Amit nem mutatsz meg, az nem is létezik, nem igaz? Miért nem költenek drága dolgokra?

Ha megfordítjuk a nézőpontot, akkor a választ is könnyen megkapjuk. Pontosan azért van pénzük, mert nem költötték el. A témával kapcsolatban egy nagyon találó hasonlat olvasható: „A reggeli kocogókat is elnézve arra a meggyőződésre jutsz, hogy ők az egyetlenek, akiknek semmi szükségük a mindennapi kocogásra. Fittek, nincsenek elhízva. Csak éppen azt téveszted el, hogy a mindennapi kocogás miatt látszik úgy, hogy nincs erre szükségük.

Milyen tulajdonságai vannak a milliomosoknak?

Bár elsőre úgy tűnik a fentiek tükrében, pofonegyszerű belépni a milliomosok körébe, de érdemes tudatosan is átgondolni és végig fókuszban tartani, hogy milyen tulajdonságokat szükséges minél magasabb szintre fejleszteni. Ezek szerint a milliomosok:

  • képesek hosszú távon tervezni
  • takarékosan élnek
  • nem keltik a gazdagság látszatát luxuskörülményekkel
  • a bevételük 5-7 féle jövedelemből tevődik össze

Ha nem arra hajtasz, hogy a luxus szimbólumot megteremtő tárgyaiddal lenyűgözd az embertásaid, vagy épp beleugorj az ismerősök/szomszédok/rokonok licitáljuk túl egymást című játékába, akkor azt a pénztárcád is meg fogja hálálni. Dönts róla hogy gazdagnak akarsz látszani vagy valódi milliomossá szeretnél-e válni. Az esztelen pénzszórás, az önmagad azonnali és sokszor indokolatlan megjutalmazása található a serpenyő egyik oldalán, a másikban pedig a tudatos gazdálkodással felhalmozott vagyon. Rajtad áll a döntés, hogy melyik irányba szeretnél elindulni.

AJÁNLÓ: Szeretnél korai nyugdíjas lenni? Olvasd el ezt a cikket: Mi a baj a 30-as nyugdíjas jelenséggel?

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

 Írjátok meg kommentben, hogy nektek sikerült-e már belépni a milliomosok táborába! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr3416699580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giyandeva 2021.09.24. 23:29:29

2021-ben néhány millió nem igen bír értékkel, azt gondolom az "igazi milliomosság" 100 millió felett kezdődik... és ehhez már kell némi tudatosság és sok erőfeszítés.

evilwolf 2021.09.25. 15:37:36

"Átlagemberként lehetséges Magyarországon milliomossá válni?"
-----------
Mit értesz ezalatt? :-))
Önmagában tény, hogy a KSH szerinti átlagkereset alapján, átlagember fizetése havi 400 000 huf körül van, tehát éves bevétele alapján nagyjából ötszörös milliomos.
-----------
Tűzz ki egy célt.
Hányszor hallottad ezt amíg te magad is elkezdted osztani? :DD
Ja, és a zelmúlt 30 évben mennyiszer változott a trénerek megnevezése, pusztán azért, mert időnként cserélni kell a titulust, mert mindenki a fejét fogja tőlük.
És persze a szövegük alig változik. 30 éve tűzz ki egy célt, milliomos, pirosporse, de ezüst OPEL-lel jön, jó esetben ezüst A-s Mercivel.
Értem én, hogy lendületben vagy, értem, hogy ügyfeleket toborzol, de kellene valami új duma, mert ettől már mindenkinek herótja van.
-----------
A bankok és az állam rendszeresen zúzza a népet, hogy a bankban tartják a pénzüket, ez pedig nem jó, mert a bank és az államnem keres a benthagyott pénzen. Mindkét felet zavarja, hogy nem tudnak lenyúlni a fekvő pénzen, amit megtakarítottál.
El is tüntették a kamatot, nehogy kedved legyen ülni a pénzen, és ha szükséged van valamire, akkor legyen miből költeni.
Pedig b@ssza meg, ez a magtakarítás.
Hagyok lét betegségre, felújításra, másik autóra, váratlan kiadásra.
Csakhogy ez a megtakarítás nem tetszik az ingyenélőknek, mert nem forog a píz, amiből leszednek jutalékot, adót, költségeket.
Mi a szitu?

MoneyCoach 2021.09.25. 15:38:15

@evilwolf: „Önmagában tény, hogy a KSH szerinti átlagkereset alapján, átlagember fizetése havi 400 000 huf körül van, tehát éves bevétele alapján nagyjából ötszörös milliomos.”

Igen, a bevétele milliós nagyságrendű az átlagnak éves szinten. A kérdés hogy a kiadások után mennyi lesz az egyenleg az év zárultával. Gondolom nem mondok újat azzal, hogy aki havi szinten keres 1 MFt-ot (éves szinten ugye 12 MFt bevétel), de a költségei 1,2 millióra rúgnak, akkor nem hogy milliomos nem lesz, de szép lassan az adósság halmozása felé sodródik…

Maradjunk annyiban, hogy örüljünk, te a szerencsések közé tartozol, akinek mindez triviális. Azonban sajnos el kell mondani, hogy azok, akiknek ez nem magától értetődő, többen vannak mind gondolnánk. Rendszeresen találkozni olyan emberekkel, akik elmondják hogy bár jól keresnek, de mégsem értik hogy a hónap végén hogy a viharban van az, hogy végül az utolsó napokban már csak zacskós levesen tengődnek (hozzáteszem, a saját hülyeségük miatt).

„Tűzz ki egy célt.
Hányszor hallottad ezt amíg te magad is elkezdted osztani? :DD”

Sajnos ez a probléma, hogy minden szakmában rendkívül felhígult mezőnnyel találkozhatunk. Ezért van az, hogy a normális kőművessel is baszakodik mindenki és a szakmaiságát kérdőjelezik meg, mert mi van ha kókler és ez is csak le akar húzni, ráadásul nem is jól csinálja meg a megbízását. Ráadásul mindenki bele is akar okoskodni a munkájukba, mintha hozzáértőbb lenne a megbízottnál. :D

Kérdésre válaszolva: szerintem ez nem egy nagy spanyolviasz, nem nagyon van olyan terület az életben, amit főbb célok, támpontok nélkül ne lenne egyszerűbb elérni, teljesíteni. Pénzügyi szempontból szvsz. a „csak úgy gyűjtök valamire” sokszor nem lesz eredményes, mert a nagy semmit kergeted. A szeretnék egy 30 milliós házat Kecskeméten, egy 8-10 éves családi autót és 45 éves koromra 25 MFt-ot a bankszámlámon kézzel foghatóbb, mérhetőbb, ezért pont tudni fogod hogy irányba vagy-e.

Azzal teljesen egyetértek, hogy az államnak nem jó ha te nem költöd a pénzed. Nem kell túl nagy közgazdasági ismeret hozzá, hogy ha nincs pénzmozgás, akkor a gazdaság nem igazán fog pörögni. Bár ellentmondásnak tűnik, de neked is jobb ha az inflációt lekövető értéktárgyakban áll a pénzed java (azaz ne ülj rajta hanem költsd el), mint pl. lakás, garázs, termőföld stb., mert akkor legalább az értékéből nem fog veszíteni.

De ezeket természetesen mind tudod, csak gondoltam megerősítelek benne.

AlexAston 2021.09.26. 16:07:58

Ha mondjuk valaki havi 100e Ft-ot félre tud rakni, akkor 5 év múlva milliomos lesz?
Vagy mi a szabálya ennek?

MoneyCoach 2021.09.26. 16:10:57

@AlexAston: Nem hiszem hogy lenne szabálya. :)

Ami neked álomfizetés vagy a te világodban vagyonosság, azt bizonyos rétegek megmosolyogják és lehet le se hajolnának érte. Nekem, az angol királynőnek vagy a szomszéd tinédzser gyerekének is más-más fogalma van arról hogy mit jelent milliomosnak lenni.

Amit én gondolok a „szabályról”: alapvetően az amerikai dollármilliomosokról van szó, azaz átszámítva ha van 300 millió HUF megtakarításod (bár én ide venném a vagyontárgyakat, ingatlanokat stb. is), akkor vagy milliomos - mindezt kb. nyugdíjkorhatárra elérve. Mivel ott kicsikét más mércével mérnek, ha hazai viszonyokat veszem alapul, úgy gondolom hogy egy 40-50 MFt-os megtakarítás + 1-2 átlagos gépjármű + egy ingatlan (értékét ne firtassuk, eléggé függ a lokációtól) már nem rossz teljesítmény. De én nem kavarnám ide a szépen hangzó magánnyugdíj megtakarításokat, hogy ma havi 20 ezerből 40 év múlva lesz 40 milliód. :D

Másfelől egy kb. 10 milliós likvid „pénzállománnyal” azt hiszem egészen jó biztonsági háló van az ember háta mögött, ami ugyan nem elég egy fél lakásra se, de nem is dönti nyomorba az embert egy táppénz, egy néhány hónap alatt bekövetkező 500 Ft/liter üzemanyag növekedés, egy néhány hónapos kiesés a munkából vagy egy hirtelen bekrepáló mosógép. Természetesen ez nem elég a nyugdíjba vonuláshoz és ésszel kell bánni vele. Az hogy 10 millát ki milyen gyorsan lapátol össze, megint más kérdés (40 év munkával nem biztos hogy annyira sikeresnek mondható a történet, de azért a tücsök módjára hegedülőknél mindenképpen jobb pozíció még ebben a formában is).

Billy Hill 2021.09.28. 10:31:05

Hát igen, ez egy klásszikus input-output elemzés: sok jöjjön befelé, és csak ésszerű mennyiségű pénz menjen kifelé. :-) Van német ismerősöm, akinek van jó nyugdíja és két kiadott lakása egy német nagyvárosban, ennek ellenére kockás füzetben vezeti a bolti bevásárlásait. Ezt vessük össze azokkal a honfitársainkkal, akik bolti eladóként mindig új ájfónt vesznek, stb. stb.

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása