5 jel, hogy azonnali pénzügyi segítségre van szükséged

Az iskola nagyon sok mindenre felkészít, de a pénzügyekkel kapcsolatban az oktatási rendszerben hatalmas hiányosságok vannak. Ha a családban vagy szűk környezetedben nem tudsz ide kapcsolódó releváns ismereteket szerezni, akkor financiális analfabétaként fogsz kilépni az életbe. Természetesen nem leszel örökre belebetonozva ebbe az állapotba, hiszen ha fejleszted a tudásod, akkor az anyagi helyzeteden is jelentősen tudsz javítani.

Ez az írás azért készült, hogy időben képes legyél felismerni, ha a pénzügyi segítségre van szükséged. Az alább felsoroltakon kívül még számos eshetőség van, ami egyértelműen jelzi, hogy a pénzügyeid tekintetében nem jársz jó úton. Nézzük, mik a legfontosabb intő jelek!

1. Nem csökkennek a tartozásaid

Az áruhitelek, gyorskölcsönök és fogyasztói hitelek világában már-már csak nagyítóval találni az átlagemberek között olyanokat, akiknek ne volna ilyen jellegű pénzügyi kötelezettségük (a lakáscélú hiteleket nem sorolnám ide, hiszen azok nem a pillanatnyi vágyak, igények kielégítésére irányulnak, hanem az egyén hosszútávú érdekeit szolgálja). A probléma akkor fog kicsúcsosodni, amikor több ilyen hitellel rendelkezel, és a bevételeid egy jelentősebb százalékát lefedik. Ezeket a hiteleket ajánlott minél rövidebb időn belül leépíteni, és helyettük újabbakat nem felvenni. Ha apránként haladsz velük, de szabsz magadnak egy belátható távú időkeretet, akkor ismét szabadon rendelkezhetsz a bevételeiddel kötöttségek nélkül. Hidd el, jobb várni és összegyűjteni egy új fogyasztási cikk árát, mintsem aránytalanul sok pénzért hamarabb megszerezni.

2. Nincs megtakarításod

Alapvető hiba, ha az embernek nincsen vésztartaléka. A szakértők szerint általánosságban 3-6 havi kiadást fedező összeget ajánlott felhalmozni biztonsági tartalék gyanánt. Minden ezen felül rendelkezésre álló pénz már klasszikus megtakarításnak tekinthető, amit hosszútávú céljaidnak megfelelően tudsz kezelni. Ha tervezed és vezeted a kiadásaidat, akkor könnyebben tudsz rendszeresen félretenni, megtakarítani a bevételeidből. Az 50-30-20-as szabály betartásával hosszú távon tudsz eredményes lenni.

3. Nem vagy tisztában az aktuális egyenlegeddel

Nem szükséges naponta többször ellenőrizni a bankszámládon lévő pénz mennyiségét, de ha nagyvonalakban sem vagy tisztában azzal, hogy milyen nagyságrendű pénzzel rendelkezel, akkor biztos hogy a költéseidnek sem vagy tudatában. A pénzmozgások nyomon követése az egyik biztosíték arra, hogy a pénzügyeidet kontroll alatt tartod. Ugyanez igaz természetesen a rendelkezésedre álló készpénzállományra is. Még nem követed a bevételeidet és kiadásaidat? Használd a költségvetés tervező és kiadás nyilvántartó kalkulátort!

istockphoto-511859400-612x612.jpg

4. Többet költesz a havi bevételeidnél

Azt hiszem ezt nem kell különösebben ecsetelnem, hogy miért káros a pénzügyi helyzeted tekintetében, ha havi szinten állandó jelleggel több pénzt költesz el, mint amennyi befolyik a kasszádba. Egy-egy „kilengés” nem fogja romba dönteni a dolgokat (kiváltképp ha valóban indokolt), de hosszú távon nem biztos, hogy a legjobb „stratégia”, ha folyamatosan nyílik az olló a bevételek és kiadások között.

5. Túl sok pénzed áll vagyontárgyakban (likviditás hiánya)

A baj nem akkor van, ha általánosságban nagy mértékű pénzmennyiséged költötted autóra, ingatlanra, ruhára, elektronikai cikkekre vagy bármilyen luxuscikkre. Ha mindezek ellenére is jelentős pénzállománnyal rendelkezel, akkor ez nem fog különösebb problémát okozni, hiszen az arányokat tekintve rendben vagy. Ellenkező esetben viszont a likviditás hiányával fogsz küzdeni. Ennek hatása akkor fog jelentkezni, amikor hirtelen jelentkezik egy nagyobb, váratlan kiadás, mint például hűtőcsere, autó szervizköltség, munkából való kiesés stb. Ebből adódóan nem leszel képes azonnal pénzhez jutni a készpénzállomány alacsony szintje vagy rosszabb esetben teljes hiánya miatt. A legrosszabb forgatókönyv szerint akár olyan dologtól kell majd megválnod, amire valóban szükséged lenne.

AJÁNLÓ: Nem érted, miért nem duzzad a bankszámládon lévő egyenleg? Olvasd el ezt a cikket: Ezért nem vagy gazdag!

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt, valamint iratkozz fel hírlevelünkre a költségvetés tervező és kiadás nyilvántartó kalkulátorért.

Írjátok meg kommentben, hogy nektek mi volt a legnagyobb segítség a pénzügyeitekben! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr5116755938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása