A legnagyobb pénzügyi hibák, amiket elkövethetsz

A pénz a mindennapi életünk része. Ha kontroll alatt tudjuk tartani, akkor a léte megkönnyíti az életünket, ellenkező esetben viszont akár pokollá is teheti. Amennyiben az alábbi hibákat sikerül elkerülnöd, vagy már most sem jellemzők rád, akkor nagyon jó úton haladsz a kiegyensúlyozott pénzügyek és a boldog élet felé.

Vegyük sorba, hogy mik is azok, amikkel anyagilag károkat tudunk okozni magunknak.

Nem vezeted a költségeidet

Csak azt tudod igazán hatékonyan befolyásolni, amit képes vagy nyomon követni is. Megfontolandó, hogy ha eddig nem tetted, akkor a közeljövőben elkezdd vezetni a költéseidet. A legjobb, ha egy adott hónapra előre megtervezed a várható kiadásaidat is, és próbálod a saját magad által megadott keretek között tartani a költéseidet. Ha nem férsz bele az előre kalkuláltakba, akkor ideje elgondolkodni és megvizsgálni, hogy hol úsznak el a kiadások.

Többet költesz a bevételednél

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” - tartja a mondás, nem véletlenül. Remélem nem szükséges túlmagyarázni a jelenséget, hogy ha a rendelkezésedre álló pénznél többet költesz, akkor hosszútávon egy nehezen tartható gazdálkodásba fogsz belefutni. Ez egyenes út lehet az adósságok halmozásához. A fent említett költségvetés tervezéssel el tudod kerülni ezt a hibát.

Vésztartalék hiánya

Előfordult már veled, hogy hirtelen a nyakadba szakadt egy nagyobb kiadás, de nem tudtad miből fogok kifizetni? Akkor itt az ideje, hogy elkezdj vésztartalékot építeni. Ezzel meg tudod kímélni magadat a kellemetlen helyzetektől. Ajánlott legalább 3, de lehetőség szerint 6 havi fizetésedet felhalmozni (vagy legalábbis annyit, amivel a jelenlegi életszínvonaladat fenn tudod tartani), amihez szükség esetén hozzányúlhatsz. Egy 12 hónapos tartalékkal már a munkád elvesztését is képes lehetsz átvészelni, míg ismételten el tudsz kezdeni dolgozni. Az emberek többségének nincs vésztartalékja, ezért ne csüggedj ha közéjük tartozol, de kezdj bele a felépítésébe minél előbb. Próbáld meg havi szinten rendszeresíteni az ide szánt pénz gyűjtését.

expensive-elementary-errors-of-buy-to-let-landlords-and-how-to-avoid-them.jpg

Teljes árat fizetsz azért, amiért nem muszáj

A legtöbb esetben a használt tárgyak is tökéletesen tudnak funkcionálni, melyekhez sokszor az újak árának töredékéért juthatunk hozzá. Ingatlan vagy gépjármű vásárlásakor elfogadott dolog, ha nem újonnan vesszük, de miért lenne ez kivétel egyéb tárgyakra vonatkozólag is? Gondolj csak bele: például egy kerti eszköz, kerékpár vagy gyerekruha rendeltetésén semmit sem változtat, hogy nem te vagy az első tulaja, feltéve hogy jó esztétikai és fizikai állapotnak örvend. Ezért érdemes átgondolni, hogy szükséges-e mindig mindenből az újat megvenni.

Kölcsön kérsz és adsz

Kellemetlen pillanatokat tud szülni később, ha az ismeretségi körből vagy a családon belül kérsz vagy adsz kölcsön. A legjobb nem keverni ezeket a kapcsolatokat az anyagiakkal. Ha nem tudod időben visszafizetni a kért összeget, az rá fogja nyomni a bélyegét a további kapcsolatra, kár lenne megmérgezni. Csak olyan embernek adj kölcsön, akiben valóban megbízol, és csak akkora összeget, amit nem sajnálsz ha nem látsz viszont többet.

A párna alatt tartod a pénzt

Amikor odáig jutottál, hogy rendelkezel megtakarítással, akkor felvetődik a kérdés hogy mit is kezdj vele. Két csoportba sorolható a megspórolt pénzed: az amire belátható időn belül valószínűleg szükséged lehet (vésztartalék), és az, amivel nincsenek konkrét céljaid és nem tervezed hogy évekig felhasználd. Utóbbinál gondolkodj el rajta, hogy vajon mibe lehet érdemes befektetni? Vásárolhatsz rajta „eszközöket”, melyek pénzt fognak termelni neked (pl. kiadható ingatlan), vagy befektetheted hogy kamatozzon. Érdemes kerülni a halogatást, hiszen a pénz értéke folyamatosan romlik.

Külső nyomásra hozol nagy döntést

Frusztráló tud lenni, amikor azt látod hogy mások ismét lecserélték az autójukat vagy telefonjukat, miközben te próbálsz átgondoltan költeni, és még nem jött el a pillanat, mikor te is megtehetnéd. Az más kérdés, hogy sok esetben hitellel finanszírozott költésekről van szó, azaz nem a valós anyagi helyzetük szerint kötelezik el magukat - amit te szeretnél elkerülni. Ezek mind olyan tételek, amik erősen befolyásolják az addigi megtakarításaid nagyságát, ezért nem árt jól átgondolni, hogy mikor vagy kész ezeknek a finanszírozására. Ne hozz nagy volumenű pénzügyi döntést csak azért, mert úgy látod, mások megtehetik azt amit te nem! Mindig várd meg, amíg teljes mértékben készen állsz anyagiakban is.

Kerüld el a fenti hibákat azáltal, hogy tudatosan is figyelsz rájuk. Legyél tisztában a bevételeiddel és a kiadásaiddal. Képezz néhány hónapra elegendő vésztartalékot, az ezen felüli megtakarításaidat pedig használd fel okosan. Csak olyan kiadásokat vállalj be, amikre valóban szükséged van és tudod finanszírozni is őket. Ha megtanulod jól menedzselni a pénzügyeidet, akkor hosszútávon tudod biztosítani magadnak a nyugodt éjszakákat, stresszmentes napokat. Jól hangzik, igaz?

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

Írjátok meg kommentben, hogy ti melyikkel tudtok a legnehezebben megbirkózni!

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr2416605866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2021.06.29. 11:54:58

Én nem vezetem.
De azt figyelem, hogy előző hónaphoz képest mennyi a különbség. Ha több, akkor jó. Ha nem, akkor nem jó :)

Általában a bevétel 30-40%-át tesszük félre, és így nincs meglepetés. Nem kell egy 50e Ft-os, de még egy 250e Ft-os váratlan kiadás miatt sem kétségbe esni.

Aki persze nemcsak félre, csak a mának él, az pedig így járt.

MoneyCoach 2021.06.29. 16:04:42

@AlexAston: Küldenék egy lájkot a kommentre, ha lehetne. Az mindenképpen jó hogy tisztában vagy a pénzügyeiddel, nem feltétlen kell hozzá hogy forintra pontosan vezetve legyen. A gondok ott kezdődnek, amikor valakinek fogalma sincs mennyi megy el havonta, és főleg mikor panaszkodik róla hogy nem érti hogyan folyt el, hiszen semmi extrát nem vett. :)

A 30-40%-os megtakarítás nagyon szép eredmény, a 20-ra szokták már azt mondani hogy teljesen elfogadható, sokaknak sajnos annyi se megy - és nem feltétlen az alacsony bevétel miatt.

AlexAston 2021.06.30. 09:49:36

@MoneyCoach: Persze ez jövedelem szinttől is függ. A kevésből nehezebb többet félre rakni. Viszont a jövedelem növekedésével érdemes arányával egyre többet félre rakni, és nem pedig azonnal költekezni.
Hogy mire gondolok.
200e-nek a 30%-a 60e. Ennyit nehéz félre rakni ennyiből. De 400e Ft-ból lehet 150e Ft-ot is félre rakni, miközben így 250e Ft-ból él az ember, és még sokat is megtakarít.

Örömhernyó 2021.07.05. 15:03:15

@MoneyCoach: A megtakarításra való képtelenség sokszor annyit jelent, hogy az illető olyan keveset keres, amivel egyik hónaptól a másikig húzza. Sokan élnek így. Esetleg félrerak ötezret, ami vésztartalék, ha elromlik valami háztartási eszköz, akkor ki tudja cserélni, de későbbi magasabb jövedelmet biztosító képzésre, ingatlanvásárlásra, munkanélküliség esetén létfenntartásra nem elég. És még csak nem is cigizik, iszik az illető.

Félretenni a valamiből lehet. Amikor Magyarországon valaki 400ezerből él, akkor nem nehéz úgy indítani, hogy 150-et félretesz, sőt, ez a logikus, hisz az előző hónapok kiadásaiból tudja, hogy ha kényelmesen, de nem flancolva él, akkor 250 elmegy, több nem.

Aki 160-ból él, az kezdheti azzal, hogy ötezret félrerak, ennyi és nem több

ViCa 2021.07.05. 22:52:49

Ez így mind szép és jó tanács. Mondjuk én elég korlatozottan veszek hasznalt dolgokat, pl muszaki cikket ritkán szoktam, szeretem a garanciát az újra és tartok a rejtett hibáktól...az idegenek által használt szemelyesebb cuccoktol pl ruhák meg idegenkedem...de mondjuk egy síléc egy igazán jó bringa egy régi szép fa bútor (csak ebben nincs nagy spórolás:)) jöhet.
A legnagyobb pénzügyi hibákat ingatlannal lehet elkovetni. Nem csak a túl sok hitel, az erőn felüli bevallalasok hanem az erőn alul is. Hiba lehet a halogatas. Hiba lehet a "még egy kicsit gyujtogetek". Hiba lehet nyuszinak lenni...

MoneyCoach 2021.07.06. 08:10:20

@ViCa: Teljesen jogos az ingatlannak kapcsolatos gondolat. Mi kínosan ügyeltünk rá, hogy amikor az előtakarékosságok kifutottak, akkor addigra tudjunk lépni a saját ingatlan vásárlása felé.

Ha belegondolunk, míg 2014-15-ben még lehetett venni 8 MFt-ért 60 nm-es lakást Szegeden pl., addig ma ezek jellemzően 17-18 MFt-tól kezdődnek (lényegtelen hogy fel van-e újítva). Aki akkor még úgy gondolta, hogy kicsit fog hozzá gyűjteni és kivárt, az kemény tanulópénz volt amikor hozzá kellett csapni +pár milliót a vételárhoz. Szóval igen, a halogatás is egy hatalmas hiba tud lenni. :)

AlexAston 2021.07.06. 21:08:25

@Örömhernyó: Viszont sokan, ha 160e helyett 400e-ből élnének, akkor is lehet csak 5e Ft-ot raknának félre...
Mert akkor minden nap kaját rendelne, és élne a mának. Látni ezt kishazánkban.
Kicsit jobb a helyzet, máris megy a költekezés ezerrel. Aztán jön egy rosszabb időszak, és máris sírás-rívás

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása