A pénzügyi bukósisak

Biztosan előfordult már veled is, hogy úgy érezted, teljes biztonsággal csinálhatsz egy tevékenységet. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a dolgok időnként csak látszólag veszélytelenek, és valójában csupán a fejünkben egy hamisan generált képzet művei. Mindez igaz a pénzügyeidre is, tehát nem árt résen lenni ezen a területen is.

Évekkel ezelőtt olvastam egy hasznos írást arról, hogy a hamis biztonságérzet miként tudja romba dönteni a látszólag stabil anyagi helyzetedet. A CNN Sport Illustrated 2009-ben utánajárt a profi sportolók anyagi helyzetének, és egy terjedelmes cikkben publikálták a kutatásuk tapasztalatait.

A futballjátékosok közel kétharmada a visszavonulásuk után két évvel anyagi csődbe kerül – annak ellenére, hogy egy focista átlagfizetése kicsivel több, mint 400 millió forint évente. A kosárlabdázóknál ez az arány 78%, azaz majdnem négyötödük anyagi csődöt jelent a sportkarrierjük befejezését követően, pedig az ő éves átlagfizetésük felette van az egymilliárd forintnak.

És mindez már a válság előtt is igaz volt.

A hazánkban is jól ismert Mike Tyson például karrierje során 400 millió dollárt (mai árfolyamon 125 milliárd forintot) keresett összesen, 2003-ban mégis csődbe került.

A lottónyertesek sok esetben hasonló csapdába kerülnek. Ők a sokszorosához jutnak hozzá annak, mint amennyit egész életükben kereshettek volna, a legtöbbjük ennek ellenére ugyanolyan szegény lesz néhány évet követően, mint a nyeremény előtt volt.

AJÁNLÓ: Minden vágyad megütni a főnyereményt? Olvasd el ezt a cikket: Ezért ne akarj lottónyertes lenni!

Az elképesztő(en szomorú) statisztika okaira egy teljesen más terület adhat választ. Ugyancsak 2009-ben született meg a „Traffic” (Közlekedés) című könyv Tom Vanderbilt tollából. Az író azt vizsgálta, hogy a különböző szabályozások hogyan hatnak a közúti balesetekre.

Az USA különböző államai ugyanis saját jogon különböző törvényekkel szabályozhatják ugyanazt a dolgot. Így például előfordulhat, hogy az egyik államban kötelező egy motorosnak bukósisakot viselnie, míg egy másik államban nem. A különböző statisztikákban általában ünnepelni szokták a kötelező sisakviselés áldásos hatásait, különös módon azonban ha a motorosok által megtett útra vetítik a baleseti statisztikákat, akkor egészen más képet kapunk.

Azokban az államokban, ahol a bukósisak kötelező, ez a motorosok testi épségének megóvása érdekében hozott törvény nem csökkenti, hanem növeli a súlyos balesetek számát.

A látszólag ellentmondásos dolog hátterében a következő jelenség áll: mivel a bukósisak viselése kötelezően előírt, ezért a motorosok nagyobb biztonságban érzik magukat miatta. A nagyobb biztonságérzet miatt hajlamosak lehetnek arra, hogy nagyobb sebességet válasszanak meg, előfordulhat a nagyobb kockázatvállalási kedv és kevésbé körültekintőbbé válhatnak, így a balesetek száma nő. Azonban ahol nem kötelező a bukósisak viselete, ott a sisak hiánya tudatosabb, átgondoltabb viselkedésre ösztönzi a motorosokat, ezért a balesetek száma összességében kevesebb.

90508393-stock-vector-do-not-let-children-ride-a-motorcycle-before-age-enough-.jpg

A két jelenség között összefüggés figyelhető meg.

A folyamatos magas jövedelem ugyanúgy a hamis biztonság illúzióját teremti meg, mint a kötelező bukósisak. Ennek eredményeképpen tudatosan is és tudat alatt is kockázatosabb döntéseket hoznak a sportolók, kevésbé hajlamosak tartalékokat képezni, kevésbé gondolják át egy-egy döntésük jövőbeli pénzügyi következményeit.

Amennyiben stabil jövedelemmel rendelkezel, akkor valószínűsíthetőleg tudat alatt nagyobb anyagi biztonságban érzed magad, mint egy olyan vállalkozó, akinek az éves bevételei megegyeznek a tiéddel, de azok nem konstansok hónapról hónapra. Ez a vállalkozó lényegesen nagyobb figyelmet fordít a pénzügyeire, mivel egyik hónapban a te fix fizetésed feléből, míg másszor a duplájából kell gazdálkodnia. Ennek hozományaként hosszútávon nálad sokkal jobb döntéseket fog hozni annak ellenére, hogy éves szinten egyforma jövedelmetek van.

AJÁNLÓ: Hallottál már a szomszéd milliomos jelenségről? Olvasd el ezt a cikket: Mitől leszel milliomos?

A hamis biztonságérzet képes lehet arra, hogy könnyen lerombolja a stabilnak hitt pénzügyi helyzetedet. Amennyiben ezt szeretnéd elkerülni, úgy a tudatos pénzügyi menedzsment alkalmazása elengedhetetlen számodra is. Ne hagyd, hogy a bukósisak illúziója elaltassa a figyelmedet. A pénzügyeidben akkor fogsz igazi áttörést elérni, ha a megfelelő szemléletmóddal hozol döntéseket és fejleszted a pénzügyi intelligenciád.

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt, valamint iratkozz fel hírlevelünkre a költségvetés tervező és kiadás nyilvántartó kalkulátorért.

Írjátok meg kommentben, hogy nektek keltett-e már hamis illúziót a pénzügyi bukósisak! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr5216733736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2021.10.25. 21:28:14

Ha több a bevétel, többet rakok félre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.10.28. 03:05:10

Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset, mint nélküle, mert rögtön röhögni kezdek...
:D
A normális ember úgy motorozik, hogy bármelyik államban is él, bukósisakot húz, és azzal együtt is normálisan közlekedik, nem száguldozik, mint egy agyatlan b@rom.
A pénzügyi része ugyanez szerintem, a lottónyeremény és a jól fizető állás is intelligencia kérdése, és akkor egyikbe sem rokkan bele az ember anyagilag, loller.
A sportolók, akik csilliárd dolláros karrierek után is képesek csődbe jutni, szóval az ilyen agyhalottakat egy pillanatig se sajnálom őket.Aki hülye, halljon meg. :D
Adjanak nekem egy milliárd forintot, én q isten, hogy nem mennék csődbe 200 év után sem, megmutatnám, hogyan kell beosztani, hogy jusson is, meg maradjon is...!
:D

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása