Magyarország tényleg szegény ország?

Gyakorta előforduló élethelyzet, hogy egy beszélgetés témája arra terelődik, hogy nem élünk túl fényűző életet, hiszen a nyugati bérek magasabbak, jobb az életszínvonal, még a közmunkás is luxusautóval közlekedhet, és egyébként is itthon minden drága de ezzel szemben a jövedelmek borzasztó alacsonyak. Azon felül, hogy ez a viselkedés nem túl szerencsés mentalitásról árulkodik, vajon mennyi igazságtartalommal bír? Szegény népnek mondható a magyar?

A kérdés úgy gondolom érdekes, és biztos vagyok benne hogy parázs viták táptalaja, hiszen mindenki személyesen is érintett benne.

Ki gazdag? Ki szegény?

Első körben érdemes tisztázni az abszolút és a relatív gazdagság fogalmát. De mielőtt ezt megtennénk, a könnyebb megértés érdekében nézzük meg, kik is a szegények! Úgy gondolom, hogy szegény az, aki a tisztességes megélhetéshez, alapvető szükségletek kielégítésére irányuló dolgokat nem tudja részben vagy teljesen megfizetni önerőből. Mivel nyugati társadalomban élünk, ezért mindez a napi többszöri, tápanyagdús étkezést, a komfortos hőmérséklettel bíró lakhatást, ruházkodást, valamilyen közlekedést (akár csak egy jó állapotú kerékpár), valamint a digitális világhoz való valamilyen szintű hozzáférést takar. Akinek mindezek nem biztosítottak, azok véleményem szerint nem lépik át a szegénységi küszöböt az anyagi helyzetüket figyelembe véve.

Természetesen nem arról van szó, hogy akinek a fentiek adottak, azt nevezhetjük gazdagnak. Inkább az ellenkezőjéről van szó: szegénynek semmiképpen sem mondható, hiszen nem a létminimumon tengődik.

A gazdagság ott kezdődik, amikor már nem az adott termékek, szolgáltatások megvásárlása a kérdés, hanem hogy milyen minőségben fogjuk azokat igénybe venni. Azaz el tudunk kezdeni az ár-érték aránnyal foglalkozni, a nagyobb kényelmet nyújtó tárgyakat választani, a finomabb ételeket fogyasztani, vagy a nyaralásunkat országhatáron túlra tervezni.

Nem nehéz kitalálni, hogy az abszolút gazdagság alanyai gyakorlatilag „remegő kéz” nélkül vásárolhatnak meg önmaguk számára bármit, az árcédula nem mérvadó egy-egy költést megelőzően.

Magyarország vs. Nyugat

Einstein óta tudjuk, hogy minden relatív. Szomorú tény, hogy az EU-s országok közül csak Romániát és Bulgáriát előzzük meg, ha a nettó átlagfizetéseket megnézzük. A havi nettó 1500 eurós átlaggal már a középmezőnyben lennénk, de ettől nagyon távol vagyunk, hisz ez a jelenlegi átlagos, picit több mint 800 eurónak közel a duplája lenne.

A magyar társadalom jelentős része Uniós szinten szegénynek számít. Szegénynek számítanak azok a háztartások, amelyek jövedelme alacsonyabb a mediánjövedelem, vagyis a jövedelmi közép hatvan százalékánál.” - olvasható az Index cikkében.

Ezen tények tükrében már joggal sóhajthatunk fel, hiszen ha nem is a legvadabb álmokat kergetjük, akkor is messze vagyunk attól hogy úgy élhessünk mint egy olasz, szlovén vagy észt állampolgár. Már ami az átlagot jelenti. Összeurópai viszonylatban viszont a középmezőnyben tanyázunk, hiszen lényegesen jobb életkörülmények adottak számunkra, mint egy orosz, török vagy épp egy albán számára. Azzal semmi gond nincsen természetesen, hogy nem a minimum szinthez hasonlítjuk magunkat, nem oda szeretnénk tartozni, hanem az élmezőnyhöz felzárkózni.

1_jigc3jwurc1m6a3bzug94a.jpeg

Majd a mediánbér igazságot szolgáltat!

2019-ben Magyarországon bruttó 292 320 forint volt a mediánbér a KSH adatai szerint, míg a bruttó átlagkereset 367 800 forint volt. Láthatjuk, hogy a kettő között több mint 75 ezer Ft különbség van!

De mi az a mediánbér, és jobb ebben mérni?Az átlagkereset annyit mutat meg, hogy a KSH-hoz összes beérkező kereseti adatnak (legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok, költségvetési szervek, nonprofit szervezetek) mennyi az átlaga. Könnyen lehet, hogy valójában nem is létezik az a munkavállaló, akinek akkora lenne a keresete, mint a nemzetgazdasági átlag. Ha ugyanis egy 11 fős cégnél 10 munkavállaló minimálbért keresett 2019-ben (bruttó 149 ezer forint), míg a vezérigazgató havi 2 millió forintot, akkor az átlagkereset 317 ezer forint volt a cégnél. A dolgozók nagy része nem érti, hogyan lehet ilyen magas ez az összeg, hiszen fele ennyi pénzt sem keresnek. A valóságban ilyen nagy torzítások nincsenek, de az átlagbér problémáját jól szemlélteti a fenti példa. Ezzel szemben a mediánbér a hipotetikus cégnél 149 ezre forint lenne (a béreket a legalacsonyabbtól a legmagasabbig sorba rendezve, és végül kiválasztva a középső értéket). A példából is jól látható, hogy az országra jellemző általános bérszínvonalat jobban megragadja a medián, mint az átlag.

Most akkor szegények vagyunk-e vagy sem?

Úgy gondolom, hogy itthon jelenleg lehetséges olyan életszínvonalat felépíteni, ami már jóval túlmegy azon, hogy az emberi mivoltunkat biztosító dolognál jóval több luxust engedhessünk meg magunknak. Adottak olyan munkahelyek, amikkel mindez megteremthető, kivitelezhető. Természetesen sajnos nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy léteznek elmaradott vidékek, elszegényedőben lévő régiók. Viszont a nagy átlagot nem ők teszik ki: itt most gondoljunk arra, hogy hogyan is jellemeznénk egy átlagos magyart, milyen képet festenénk róla? Saját ingatlanban lakik vagy fizetőképes egy bérleményre, rendelkezik saját gépjárművel, házi kedvencet tart, rendezett környezetben él, akár nyaralni is szokott járni.

Nyilvánvalóan mindannyian ismerünk rossz anyagi körülmények között élőket, de vajon ha a teljes ismeretségi körünkre (rokonok, közeli és távoli barátok, egykori osztálytársak, munkatársak stb.) gondolunk, kikből fogunk többet találni? Van olyan köztük, akikre úgy tekintünk, hogy még a mi pénztárcánkhoz mérten is roppant jómódúaknak számítanak?

Egy korábbi posztnál az egyik kommentelő tökéletes fogalmat alkotott, mely szerint ők a „leggazdagabb szegények”, hiszen egy újbudai lakásban, saját 12 éves személyautóval, változatos és tápanyagdús étkezéssel havi nettó 450 ezer Ft-ból él meg másodmagával.

Az Uniós átlagot tekintve közel sem fényes a helyzet, de a lokális viszonyokat nézve talán elmondható, hogy a legtöbben nem szenvedünk hiányt semmiben, maximum a luxusra nem jut, vagy éppen csak mértékkel. 

AJÁNLÓ: Szeretnéd tudni, milyen megélhetési költségekkel kell számolni itthon? Olvasd el ezt a cikket: Mennyiből lehet megélni Magyarországon?

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

Ez a poszt egy erősen szubjektív véleményt tükröz, célja hogy kicsit más szemüvegen keresztül is vizsgáljuk a dolgokat, fejlesztve a pénzügyi szemléletmódunkat. Ti mit gondoltok, a magyarok valóban a „leggazdagabb szegények”? Írjátok meg kommentben, hogy nektek mi a véleményetek a témáról! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr5716686930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2021.09.13. 13:23:30

Mindenki prémium autót vesz használtan is, cigire, sörre, kávéra, cukros vízre, energia italokra, stb., mindig van pénz.

Szóval jó módban élünk.

Muzsikok közt 2021.09.13. 18:52:47

Magyarorszag sose volt szegeny, legfeljebb a haboru alatt. Mar a kadar korban is kozepes jovedelmu orszag volt, es lenyegeben most is az, valamivel magasabb szinten

Muzsikok közt 2021.09.13. 18:53:16

A netto keresetek direkt osszehasonlitasa marhasag, meg Budapest-videk relacioban is, nemhogy nemzetkozileg.

List of countries by GDP (PPP) per capitat nem olyan nehez megtalalni en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

A leggazdagabb orszagokhoz (USA, Ausztria) kozelebb van a magyarok eletszinvonala, mint a szomszedos Ukrajnahoz, Szerbiahoz, ez teny.

Alig 2x el jobban egy atlag amerikai, mint az atlag magyar, marpedig Magyarorszagon az atlagkereset duplajat minden valamire valo ember konnyeden megkeresheti barmilyen munkaval, diploma nelkul is. Ez is teny, es maris az USA atlagon vegetal, igaz? Igaz.

Szulamith 2021.09.13. 21:29:25

Az ország nem szegény, csodás természeti adottságaink vannak. A baj, hogy nem élünk vele, mint pl: Ausztria. Szomszédban van, mégsem tanulunk tőlük. Addig amig iskolakezdéshez, karácsonyhoz anyagi támogatást kérnek civil szervezetek addig sok a szegény állampolgár kis hazánkban.

bontottcsirke 2021.09.13. 22:43:55

@Szulamith: mondjuk a csodás természeti adottsagokon hangosan felröhögtem, az meg hogy karácsonyra adomanyok mennének,a Kádár korszakban hallottam utoljára. Szóval fuss neki mégegyszer, mert ez nem Afganisztán. Ma csak harminc 20 millió feletti autót láttam, tömött autópályát a környezetben lévő csórókbol ketten mentek el negyven millas házba lakni. Úgyhogy ezt a lemezt,most dobálja a tű.

Burgermeister 2021.09.13. 22:44:00

@AlexAston: auto hitelre....megy a ronygyrazas

Értetlen... 2021.09.13. 22:44:11

@Muzsikok közt: Pedagógus vagyok 10 éve... Nettó 180E! 146E pedagógus van az országban. Mesélj még!

laci_52 2021.09.14. 00:33:17

Innen Budapest külvárosából nézve az látszik, hogy az emberek többsége kifejezetten jól él, sokan közülük kimondottan gazdagok, kevés szegény embert ismerek a környezetemben. Az is igaz persze, hogy a legtöbb ember keményen meg is dolgozik a jólétéért. De hát ez így van rendjén: senkinek sem repül a szájába a sült galamb!

Jó irányban haladunk: aki tud és akar is dolgozni, egyre inkább megtalálhatja a számítását.

arthurthedent 2021.09.14. 09:39:11

"Azaz el tudunk kezdeni az ár-érték aránnyal foglalkozni," Csacskaság, a gazdagság ott kezdődik, hogy már nem foglalkozol az ár-érték aránnyal. A legjobbat választod ki, nem foglalkozol a pénzzel. Egyáltalán. Sőt, legtöbbször a legdrágábbat választod, mert ott reméled a legjobb minőséget. Az ár-érték arányra az hivatkozik, aki nem engedheti meg magának a legrágábbat.

arthurthedent 2021.09.14. 09:39:35

"Einstein óta tudjuk, hogy minden relatív. Szomorú tény, hogy az EU-s országok közül csak Romániát és Bulgáriát előzzük meg, ha a nettó átlagfizetéseket megnézzük." A régió országai közt a középmezőnyben vagyunk. Sajnos európa szét van szakadva egy keleti szegényebb és egy nyugati gazdagabb részre és mi nem lógunk ki a környezetünkből. www.reddit.com/r/europe/comments/a1t05o/net_average_monthly_salary_in_europe_in/

arthurthedent 2021.09.14. 09:40:13

"De mi az a mediánbér, és jobb ebben mérni?" Két különböző dolog, attól függ mit akarsz mérni. Ha azt akarod megmutatni, hogy nekünk milyen rossz, akkor a kisebbet választod, ha azt, hogy nekünk nem is olyan rossz, akkor a nagyobbat. Amikor azt akarod bemutatni, hogy nekünk rosszabb, mint európának, akkor azt választod ki, amelyikben lejjebb vagyunk, ha azt akarod bemutatni, hogy nem lógunk ki a sorból annyira, akkor a másikat. Ha most megválasztanák a baloldalt, akkor egy fél éven belül ők is azt kezdenék használni, amelyik jobb... bár amennyire én ismerem őket valószínű, hogy inkább egyszerűen meghamisítanák a statisztikákat. Már megtették, tudjuk, hogy ez számukra elfogadható módszer.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.09.14. 09:40:24

@laci_52: Csakhogy aki nem tud, vagy tudása nem versenyképes, pl egy sima adminisztrátor, az éhen dögölhet.

Din Serpahis 2021.09.14. 09:40:41

A nagy büdös lófaszt. Addig amíg egy magyar IT projektmenedzser keres mint egy svájci takarítónő, addig teljesen értelmetlen bármi ilyen agymenés.

Szulamith 2021.09.14. 09:41:03

@bontottcsirke: Neked aztán hiába minden "nemzeti", nem látsz, nem olvasol:) Magyarország gazdag gyógyvizekben, termőföldben, tájak varázslatos különbségében. Tájak, szokások - igaz, hogy majmolunk - , de azért marad is. Ami megmaradt a rongyrázás. Azt olvastam, hogy az olimpiára a magyar küldöttség volt a legnagyobb. Mindeközben az idős nyugdijas 3 év alatt kapja meg a 13. havi nyugdijat. Megsem éri.

Muzsikok közt 2021.09.14. 09:41:15

@Értetlen...: S ki kenyszeritett hogy pedagogus legyel?
Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt, 20 eve is, 10 eve is, pontosan tudtad mit valasztasz, bocsi

Rubasov nertárs 2021.09.14. 09:41:35

@laci_52:

Látogass el Soroksárra, Csepelre, esetleg Pestszentlőrincre.

A budai hegyvidékre igaz a megállapítás, de azok azért egy eléggé exkluzív mintavétel.

werinter 2021.09.14. 10:05:09

Magyarország nem is gazdag, nem is szegény, csak szarul használja a forrásait, a meglévő vagy potenciális lehetőségeket elherdálja.
Ez mindig így volt és szerintem nem is fog változni. Szóval ilyen szempontból gazdagnak számítunk, mert iszonyatos pénzeket és erőforrásokat szórunk el baromságokra. Pl. az EUs pénzek széotsztása is egy ilyen dolog.
Egyszerűbben megfogalmazva szarért hugyért eladjuk a jövőnket.
Emiatt soha nem leszünk olyan szinten, mint akár csak a legszegényebb nyugati ország.
Példaként mondanám az ország fejlődését összehasonlítva az EU-ba velünk együtt csatlakozott pár országgal:
GDP/fő ($) (PPP) 2004:
Magyarország: 16230
Lengyelország: 13342
Szlovákia: 15213
Litvánia: 13019

GDP/fő ($) (PPP) 2020:
Magyarország: 33084
Lengyelország: 34264
Szlovákia: 31832
Litvánia: 38734

Ez azért nem túl acélos, főleg azt figyelembe véve, hogy az éves egy főre jutó átlag EU támogatás mértéke a 4. legnagyobb nálunk, a szlovák és a lengyel érték másfélszerese. Litvánoknál valamivel több jut egy főre vetítve.

laci_52 2021.09.14. 11:31:26

@Rubasov et.: A általad említett városrészek egyikében lakom!

Körülöttem gyönyörű házak épülnek, a régieket szépen felújítják, rendben tartott kertek és udvarok vannak mindenfelé. Az üzletek parkolója tele van jobbnál jobb autókkal és csurig tele bevásárlókocsikkal pakolják meg mindegyiket. Az utcák tiszták, szemét és hajléktalan csak elvétve van. A buszok jórészt üresek, a legtöbb ember autóval vagy biciklivel közlekedik.

Ami errefelé látszik, az inkább a jólét, mint a szegénység.

konrada 2021.09.14. 12:00:44

@Szulamith: Civil szervezetek mindenhol vannak, és mindenhol kérnek támogatást különböző célokra. A nagy többségük ebből él meg.

Rubasov nertárs 2021.09.14. 12:59:45

@laci_52:

Akik ismerőseim voltak ott, mind menekültek onnan. Aki ott van még az is azon töri a fejét, hogy hogyan menjen jobb környékre.

Ma sokan egy fajta látszólagos jólétben élnek. Fillére kicentizett és kimaxolt hitelekkel, aztán mi van bent azt úgysem látja senki.

Jópárszor láttam embereket akciós, holnap lejárós kilós párizsit 20 millás kocsiba bepakolni.

Sancho12 2021.09.14. 13:00:15

@laci_52: Azért érdekes megállapítás.Száz lakásos panelba 30 nyugdíjasnak nincs 100 ezer forint a nyugdíja,kurva jól meg él.

metal · http://electric.blog.hu 2021.09.14. 13:22:33

„A magyar társadalom jelentős része Uniós szinten szegénynek számít. Szegénynek számítanak azok a háztartások, amelyek jövedelme alacsonyabb a mediánjövedelem, vagyis a jövedelmi közép hatvan százalékánál.”
Ennek a mondatnak a kontextusából kiragadva semmi értelme, hiszen mindenhol pont 60% él a medián bér 60%-ál kevesebből:)

sírjatok 2021.09.14. 13:25:08

Mi a f.. van, indexesek, ez ma már a második olyan blog, ami nem kizárólag arról szól, hogy itt mennyire szar minden. Ilyenek is címlapra kerülnek? :o

laci_52 2021.09.14. 16:18:49

@Sancho12: Én nem a panelról írtam, hanem a családi házas városrészről, ahol lakom. Onnan nem vágyik el senki, mert az minden tekintetben megfelelő lakókörnyezet.

@Rubasov et.: Aki kimaxolt hitelekkel él, az egyszerűen hülye! Nem tanulta meg, hogy addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér! Nekem utoljára a 80-as években volt lakáshitelem, azóta semmi. Autót is mindig készpénzért vettem.

Sancho12 2021.09.14. 17:45:12

@laci_52: Értem,de sajnos a többsége valószinű nem ott él.Tudod ahol én élek sajnos nem ez a vélemény.

Kopter69 2021.09.14. 19:18:47

Nem vagyok bp-i de sokat járok oda. A fővárosi GDP/fő tudtom szerint még európai viszonylatban sem rossz. A bp-i állapotok elszomorítóak, rengeteg a rossz állapotú ház, a kátyús út, gondozatlan közterületek, kevés a zöld, hajléktalanok stb. Tudnám hova lesz az a sok pénz ami itt keletkezik? A vidéki városaink többsége élhetőbb, tisztább és gondozottabb bár elvileg szegényebbek. És semmi aktuálpolitika, nem Karácsony Gergelyt támadom ezzel

AlexAston 2021.09.14. 20:19:58

Ma a boltban előttem fizetett egy ránézésre igencsak nem jó módban elő emberke. Vett 1kg kenyeret, 8db dobozos sört és egy Unicumot. Simán kinéztem belőle, hogy cigizni is mellé.
Na, az ilyen hozzáállás miatt nincs pénze, de gondolom közben a nyomoráért mást okol...

sóhegy049 2021.09.15. 05:23:07

Most az országra értendő, hogy csöves, vagy a népre? Igen, van egy réteg Lőrincéken kívül, akik fingom nincs, hogy miből raktak össze egy 80 millás házat és van 3-4 db 20 milla feletti verda is a háznál. Ehhez jön, hogy 0-24-ben otthon vannak. Mindenki gondol, amit akar! :-)
A társadalom zöme elvan, mert innen-onnan összekapar a bére mellé valamit, de ettől még nincs jólét.
Lehet én qrtam el valamit, (de mindig?) hogy ott mindig a középosztályban ragadtam. Szerencsémre volt ilyen "szűk" 6 esztendőm az elmúlt 30 évben, akkor éppen ott laktam. Most Szingapúrban alkalmazottként csinálom azt, mint ott cégként és 9-szeres bérért és csak 3-szor drágább az élet. :-) Tehát itt élek jobban. A Jenkiknél sem volt ám kánaán, ha már tárgyilagos akarok lenni.

Billy Hill 2021.09.28. 10:31:27

@Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi].

Pont ezt akartam volna megjegyezni. Utoljára Klebelsberg minisztersége idején vagy az 1950-es években érte meg tanárnak menni, mert falun kaptál mellé szolgálati lakást. (Plusz a pap/lelkész mellett te voltál az egyik írástudó, ergo sok helyen tiszteltek is, akármilyen is volt a bérezés.)

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása