Hogyan vásároljunk autót?

Fontos szempont a szín, a márka, a vezetési élmény és az üzemanyag fajtája is, de vajon pénzügyi szempontból is alaposan átgondolod? Mivel a gépjármű tulajdonszerzés általában jelentős kiadást jelent, ezért nem árt körültekintőnek lenni, és a financiális részét is megvizsgálni.

Nem szeretném elkomolytalankodni a témát, de indítsunk egy kis humorral: Ahogy más országokban vesznek autót vs ahogy Magyarországon

Kifizettem a vételárat: meg is vagyunk?

Nem egészen. A vásárlás technikai részleteibe nem szeretnék belemenni (adásvételi, átírás menete stb.), helyette koncentráljunk az anyagi oldalára. A vételáron felül érdemes elkülöníteni további minimum 150-200 ezer Ft-ot. Erre nagy szükségünk lesz, hiszen az alábbi kiadásokkal biztosan számolni kell:

  • eredetvizsga (17-20 eFt)
  • vagyonátruházási illeték (a kiszámítása több tényezőtől is függ, a megállapításánál szükséges a gépjármű teljesítménye, valamint a kora - alsó hangon 20 eFt-al számoljunk)
  • új forgalmi engedély (6000 Ft)
  • törzskönyv (6000 Ft)
  • kötelező gépjármű biztosítás

Mindezek csak a kezdőkiadások, a nyugodt használatba vétel miatt egy kezdőszerviz is ajánlott (új akkumulátor, vezérlés és olajcsere, új gumiszett). A későbbi szervizigény kihatással lesz a kiadások listájára, ezért a megfontolt döntéssel vásárolt autó üzemben tartása nem fogja meghaladni a pénztárcánk lehetőségeit.

istockphoto-1204004509-612x612.jpg

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

  • VÉTELÁR: fontos tisztázni, hogy pontosan miből megy a gépjármű vásárlás vagy csere finanszírozása. Nálunk alapelv, hogy ne hitelből történjen, hanem a megtakarításokból, értelemszerűen a lehetőségekhez mérten (nem ami maximálisan belefér, hanem a megtakarítás bizonyos hányada ami ilyen célra fordítható, általánosságban jó ha nem haladja meg a 20-25%-ot). Amennyiben maximalizáltuk a vásárlásra fordítható összeget, akkor abból a kínálatból válasszunk, ami ebbe belefér. Csere esetén értelemszerűen a meglévő eladásból is lesz bevétel, így az értékesített autó és az új vételára közötti különbözet adja ki, hogy pontosan mibe is fájt a művelet.
  • FELHASZNÁLÁS JELLEGE: gondoljuk át, hogy egészen pontosan milyen céllal és gyakorisággal szeretnénk használni a leendő autónkat. Városi rövid utak, hosszú ingázások sok autópálya használattal, családi autó vagy futárkodás. Olyan autó nincs ami mindenre alkalmas lesz, ezért érdemes alaposan megvizsgálni a kérdést. A későbbi jelentős mértékű karbantartási költségeket ezzel elkerülhetjük, amik a nem megfelelő felhasználásból erednek.
  • ÁLLAPOT: érdemes a kiszemelt járművet egy független szervizben átvizsgáltatni. Ha komoly a vételi szándék, akkor ne sajnáljuk a kb. 20 ezer Ft-os költséget erre. Ha az átvizsgálás során olyan hibát találnak, ami komolyan megterhelné a pénztárcánkat, akkor könnyű szívvel elengedhetjük az autót. Ha nem szeretnél olyan hibába esni, mint Andrea, akkor érdemes körültekintően eljárni a gépjárművásárlás során.
  • VÁRHATÓ FENNTARTÁSI KÖLTSÉG: elterjedt típusok esetében minden bizonnyal a szerelők is jól ismerik a típushibákat, sokszor találkoznak az adott autóval, ezért tisztában vannak a szervizeléssel. Ezek, valamint a könnyen beszerezhető alkatrészek miatt a javításuk nem vesz sok időt igénybe - valamint viszonylagosan olcsón szervizelhetők.

Összegezve a fentieket, gondosan járjuk körbe, hogy milyen kritériumrendszer alapján választunk. Az átgondolt vásárlás megkímélhet a nem várt kiadásoktól. Az előzetes állapotfelmérésen nem érdemes spórolni komoly vételi szándék esetén. A vásárlást követő, nem a használatból eredő kiadások veszélye ezzel csökkenthető. Jobb elbukni egy átvizsgálás árát, mint megvenni egy - kortól és kilométertől függetlenül - rossz állapotú autót, és rákölteni a gatyádat is.” Fontos, hogy a lehetőségeinkhez igazítsuk a választást, és olyan típus mellett tegyük le a voksunkat, melyet gond nélkül tudunk üzemeltetni. A vételt követő adminisztrációs költségeket mindig kalkuláljuk bele a vásárlási keretbe.

AJÁNLÓ: Rendelkezel már gépjárművel? Olvasd el ezt a cikket: Mennyit költesz az autódra?

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt.

Írjátok meg kommentben, hogy nektek mi a véleményetek a témáról! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr9016650486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2021.08.07. 14:17:02

Amiről nem volt szó: csak kereskedésben, mert akkor van valamennyire gari. Magánszemélytől nincs.
Én legutóbb kinéztem egy autót egy vidéki kereskedésben. Felhívtam az adott városban egy szervizt, mondtam hogy lenne egy autó átvizsgálás, a kereskedő vinné majd oda. Ha aktuális akkor a kereskedő fogja keresni, én meg utalom az átvizsgálás árát. A szerviz azt mondta ok.
Felhívtam a kereskedőt, mondtam neki hogy érdekel az autó, nem fogok alkudni, de ő vigye el ebbe a szervizbe, és amit a szerviz hibát talál, azt javítsák is ki, és ezt ő fizesse. A kereskedő azt mondta ok! Itt a kulcs: ha nem egyezik bele, akkor az autó szar - lehet tovább lépni.
A kereskedő elvitte az autót, átvizsgálták, volt egy klíma feltöltés, azt fizette a kereskedő, elmentem az autóért, kifizettem elhoztam.
Öröm, bódottá.
Soha többé nem fogok máshogy használt autót venni. Ha a kereskedő ezt nem vállalja egy 3-4-5 milliós használt autónál, akkor tutira valami takargatni valója van.

odamondó 2021.08.07. 23:54:46

@Nancsibacsi: magántól nincs gari viszont egy magán sokkal kevésbé tud okosba átverni. Mivel valószínűleg nem gyaktan ad el autót így nem ismeri a nepper trükköket stb. Átvizsgálásnál se tud élből valami trükkös hihető dumát kivágni.

Zsoltbacsi 2021.08.09. 19:23:09

@odamondó: Átvizsgálásnál a "trükkös hihető dumának" semmi jelentősége. Láttam már néhány ilyet, jobb helyeken garanciát vállalnak a szakvéleményért. Tehát a szemlézőnek se érdeke, hogy bizonyos pontokon félrenézzen, mert utána rajta lesz behajtva. (Legalábbis márkaszervizeknél, jobb nevű kifejezetten ezzel foglalkozó cégeknél így van)

Nancsibacsi 2021.08.14. 23:33:52

@odamondó: Egyetlen autót se adnak el úgy, hogy annak nincs oka. Az eladott autók 90+ százalékánál az van, hogy van valami működési rendellenesség, a szerelő megnézi, mond rá egy irdatlan összeget, erre a magánszemély felrakja a hahura. Kereskedésbe nem viszi el, mert a kereskedő szerelője szintén megnézi, és mondja rá hogy ezt tolja el a bontóba, vagy levonja a javítás költségét és az eladási árból marad egy fagyira való.
Szóval nem: magánszemélytől soha.

Átvizsgálásnál mindenki olyan dumát vág ki amilyet akar - a szerelő egyik fülén be, a másikon ki. Ő megmondja a hibát az alapján amit lát, ad egy árajánlatot a javításra, és totál nem érdekli hogy az ügyfél miket karattyol a használt féktárcsáról meg bontott kuplungról.

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása