Mire elég 100 millió forint?

Bár első hangzásra mesés vagyonnak hangzik, azonban ha nem tudunk jól sáfárkodni vele, akkor hamar végessé válhat. Az igazán gazdagok körébe való belépéshez ez jelentéktelen összeg, viszont az átlagember szintjén 100 millió forint okosan beosztva sok mindenre elegendő lehet. Bölcs esetben a „nem szűkölködünk semmiben” mentalitás szerint érdemes gazdálkodni vele.

A Facebook csoportban a következő kérdést tettem fel: „Ha hirtelen hozzájutnál 100 millió forinthoz (örökség által, nyereményként, exitelnél a cégedből stb.), mihez kezdenél vele?

A kérdés megválaszolása azért nehéz, mert gigabirodalmat medencés luxusházzal, neves márkájú sportautót, ingatlan portfóliót nehéz kihozni belőle. Ellenben ahhoz már elég jelentős, hogy ne lehessen vele valami anyagilag is jövedelmező dolgot kezdeni.

5d012aa92500004e12dcba96.jpeg

Természetesen az életszínvonal megválasztása is kardinális kérdés, hiszen nagyon nem mindegy, hogy ez az összeg mennyi mindenre elegendő. Ha a költés helyett a befektetés az, amire koncentrálunk, akkor hosszú időkre biztosítani fogja az anyagi jólétet.

Találtam egy 2014-es történetet, a benne szereplő számokat ennek tudatában érdemes figyelembe venni.

Én örököltem 10 milliót, vásároltam belőle 2 olcsó üzlethelyiséget Budapesten, az egyikben kialakítottam 3 helyet fodrásznak, egyet kozmetikusnak és egyet pedikűrösnek, székenként 40+ rezsiért kiadtam. A másik üzlethelyiségben valóra váltottam gyerekkori álmomat, és saját készítésű kézműves termékeket árusítottam. Ezekkel 3 év alatt kitermeltem még 1 szépségszalon, 1 crossfitness szalon, 1 cipőbolt, és egy söröző árát. Mostanra mindenhol alkalmazottak viszik a boltot, én meg utazgatok… Nem kell egyből 100 millióval indulni, csak egy kis agy és kitartás kell.

Véleményem szerint vállalkozni csak akkor érdemes belőle, ha pontosan tisztában van az ember, hogy ennek milyen vonzatai vannak. Semmiképp sem érdemes komolyabb tervezés nélkül elkezdeni a pénzt egy működőképesnek hitt cégbe önteni.

Mindenesetre a munkahelyen nem biztos, hogy jó ötlet azonnal felmondani egy ekkora összeg birtokában.

Egy kapcsolódó topikban az egyik hozzászóló tökéletesen összefoglalta a lényeget: „van akinek semmire nem elég, van akinek meg mindenre.

AJÁNLÓ: Hallottál már a szomszéd milliomos jelenségről? Olvasd el ezt a cikket: Mitől leszel milliomos?

És hogy pénzügyi szemléletformálással kapcsolatban milyen üzenete van a fentieknek? Egyrészt a hirtelen jött nagy pénz nem jelent automatikus megváltást, hiszen pénzügyekhez kapcsolódó ismeretek nem járnak hozzá. Ezeket fejleszteni kell, hogy megfontoltan tudjuk a legjobb anyagi döntéseket meghozni. A pénz önmagában nem elég: csökkentsd a tartozásaid, hogy az egyenleged is rendben legyen, ezzel egyidőben növeld a megtakarításaid mértékét. Másfelől érdemes azt is észben tartani, hogy a vagyonépítés nem sprint, hanem maraton: legyünk kitartóak az évek során, és a siker nem fog elmaradni. Még egy jelentős pénzmennyiség is képes gyorsan elolvadni, ha financiális analfabéta módjára kezeljük (lásd a lottónyertesek példáját).

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd a spórolással-megtakarítással kapcsolatos ismereteidet bővíteni, azokat a gyakorlatba átültetni, akkor kövesd a blogot, Facebook oldalunkat, és csatlakozz Spórolási és megtakarítási tippek, trükkök, technikák csoportunkhoz is tapasztalatcsere gyanánt, valamint iratkozz fel hírlevelünkre a költségvetés tervező és kiadás nyilvántartó kalkulátorért.

Írjátok meg kommentben, hogy mihez kezdenétek 100 millió forinttal! [Hozzászólási illemtan]

A bejegyzés trackback címe:

https://moneycoach.blog.hu/api/trackback/id/tr4116752158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.11. 17:57:01

Ekkora pénzt nem elkölteni kell, hanem befektetni, ez nem is kérdés. 100 millió Ft az az összeg, amit megfelelően befektetve, évi átlag 6% hozammal számolva a nyereségből már ragyogóan meg lehet élni munka nélkül. A jelenlegi átlagbérrel vagy akár minimálbérrel egyenlő jövedelemhez természetesen ennél kisebb összeg is elegendő. És persze az illetőnek nincsenek extra igényei, nem a felső tízezer életét kívánja élni. Ahhoz kevés, egyébként pedig biztos megélhetést teremt.

MoneyCoach 2021.11.11. 18:06:16

@Lesz még Magyar Köztársaság: Abszolút egyet értek, viszont egy dolgot nem szabad elfelejteni: az emberek hajlamosak tudnak lenni arra, hogy ha a számlájukon ott pihen 100 millió, akkor ugyan jól hangzik az éves szinten élj meg a bektetési kamatok nyújtotta 6 MFt-ból (egy főre számolva nem rossz, bár nem is kirívó a havi 500 ezer - családnak már necces), de ehhez baromi nagy önuralom kell.

Létezik a fizetés napi (vagy azt követő) jelentős pénzköltés, ennek komoly pszichológiája van ugye. Sajnos sokan nem tudják megállni, hogy ne élvezzék a rendelkezésre álló pénz nyújtotta lehetőségeket.

AlexAston 2021.11.11. 20:05:59

@Lesz még Magyar Köztársaság: csak éppen 6%, ami havi 500e haszon, az jövőre az inflaciov kevesebbet ér. Legalább 10-12% kell, hogy reál értéken maradjon a pénz, es ne kopjon a tőke.

apro_marosan_petergabor 2021.11.11. 20:07:27

A felvetés érdekes. 100 miller, ha valaki Teslaba fektette volna 3 hónappal ezelőtt fialt volna már 50-et, ha most Rivianba fekteti (új EV gyár, Ford, Amazon résztulajdonosokkal) hozhat akár 100-at is egy év alatt . Utána már kevesebb a gondod. Mindehhezz persze olvasgatni, figyelni kell no meg jó idegrendszer.
Persze nem tuti, van kockázata. Elég a z 1/3-át tözsdére vinni, s kb. úgy bánni vele, ahogy említettem.
Másik része mehet ingatlanba, volt rá jó példa a cikkben, ez nem oly gyors megtérülés, de működik. 30m2-es jó minőségű apartmanok (~22M) jól működtethetők, havi 150-et megtermel (1,5-1,8 évente), miközben az ingatlan értéke emelkedik.
Egyet ne csinálj, ne vegyél, drága, új, autót, az csak viszi a pénzt, amortizációjával. Vegyél néhányéves top márkásat, ami mindent tud, mint az új, csak fél-harmad áron.
S mindennek magad nézz utána, sok pénzt fogsz utalgatni, nem mindegy mennyiért, lehet súlyos ezrelékekért, meg ingyen is, csak banktól, s számlától függ.

Sok pénzt ne tarts a folyószámládon, az csak inflálódik, ennél már jobb az állampapír plusz is, fial szerényen (kb 5% évente) de bármikor kiveheted, s zéró a kockázata.
Ha valamit veszel,keményen alkudj, ha hiszed, ha nem, a Médiamartktban is van mód az alkura. Ennyiért elviszem - megkérdezem a főnököt...- s már spórolhatsz egy luxuscikken 10%-ot...
Stb.

arthurthedent 2021.11.11. 20:07:49

- Mit tennél, ha azt vennéd észre, hogy hirtelen 100 millió forintod van?
- Iszonyat pánikba lennék, hogy hova tűnt a többi.

:) Ez a vicc jutott eszembe. :)

2021.11.11. 20:42:07

na és miért is kellene, hogy megmaradjon a tőke, ha az élet véges - inkább úgy kell élni, hogy a 100misi épp elfogyjon a végére - a család meg újrakezdi :) (ha van)

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.11. 21:01:23

@CyberPunK: "A 6% az maga az infláció..."

Most. Az mindig változik. Jövőre lehet ennél több és kevesebb is.

Ez a 6%-os hozam nem kőbe vésett dolog. A valós eredmény mindig a befektetéseket érintő piaci folyamatok eredménye. Bankok, biztosítók általában ekkora éves növekménnyel szoktak kalkulálni vegyes portfóliójú - biztonságos és kockázatos eszközöket egyaránt tartalmazó - hosszútávú befektetési termékeik kapcsán. Ez egy olyan érték, amire hosszútávon kellőképpen alapozni lehet - inkább óvatos, racionális kalkuláció. Mert hosszabb ideig tartó kedvező piaci folyamatok idején jellemzően ennél jóval nagyobb az évi növekmény, de számolni kell a rosszabb évekkel, nagyobb piaci visszaesésekkel is, amikor átmenetileg akár mínuszos is lehet a portfólió.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.11. 21:01:40

@AlexAston: Vegyes portfóliójú befalapok, eszközalapos biztosítói termékek, nyugdíjbiztosítások kedvező piaci időszakokban általában tudják hozni a 10-12%-ot, sőt... Csak ugye számolni kell az időnkénti visszaesésekkel, az akár mínuszos eredménnyel is. Ez utóbbiakat belekalkulálva szoktak általában és óvatosan a bűvös 6%-os hozammal számolni.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.12. 06:08:04

@arthurthedent: Viccnek jó, de aki alulról építkezik, annak akár a végső cél is lehet a bűvös 100 millió. Én is ezen az úton vagyok, igaz, még nagyon messze a bejegyzésben taglalt vágyott értéktől. :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2021.11.12. 06:08:16

@apro_marosan_petergabor:

Ha meg egy eve bitcoinba fektette volna akkor lenne 400 millioja. Ha Solanaba, akkor lenne 20 milliardja :)

tiltsál ki te gyökér 2021.11.12. 06:08:46

Az fel sem merül senkiben, hogy ez a 100 milla mihez jön hozzá?
Mert ha van házam, autóm, munkám akkor teljesen felesleges elkezdeni tőzsdézni meg vállalkozni, mivel egyikhez sem értek.
Ha meg állok a híd alatt a pucér valagammal, akkor bizony kell venni lakást, ruhát, autót, berendezést, és akkor már a felének kapásból integethetek is.

_Wasp_ 2021.11.12. 06:14:56

100 millió nagy lófasz annak, akinek nincs pénze, nincs semmije. Gondolom ezzel páran nem értenek egyet, de ha ezt a száz milliót költőeszköznek tekinted, nézzük meg mire elég? Vegyél belőle egy házat és egy autót. Nézz körül az ingatlanpiacon, nemigen kapsz ma 30-40 millió alatt lakható házat kamcsatkánál közelebb. Vegyél egy autót. Okosan, nem akarod minden pénzed szervizre költeni, hosszú távra tervezel. 5-8 millió? Átírási költségekkel, alap felújításokkal, bútorokkal nemigen fogod 50 millió alatt megúszni és el is ment a fele. Oké legyél NAGYON ügyes (vagy sóher nézőponttól függően), és úszd meg ezt 30 millióból. Nem gondoskodtál itt még a gyermekeidről és semmiről, nem vettél ebből a pénzből anyukádnak egy szál virágot se. Nem adtál kölcsön a barátaidnak és a rokonaidnak, akiknek hirtelen eszébe fog jutni a kapcsolatotok, és nagyon szívszaggató történetekkel fognak kölcsönkérni tőled, úgy, hogy megesküdnek anyjuk életére, hogy megadják a tartozást. Menj el hetente egyszer étterembe/moziba stb a barátnőddel egy jobb helyre (végülis van száz milliód - bár itt már nincs), évente egyszer kétszer nyaralni. Gazdag ember vagy, csak nem dolgozol a csavargyárban? Azért elköltöd továbbra is alapból a fizetésed ami korábban mondjuk 300 ezer volt, az évi négymillió. Pukk, pár év alatt azt veszed észre hogy maximum 10-20 milliód van. Az meg nem elég semmire, mondjuk befizetsz egy-két jobb utazásra és viszlát. Nem érted hova tünt a pénz. Ja igen, a többiek voltak gecik nem te voltál hülye. Legyél óvatos lajos: tedd be a pénzed valahova és költsd el csak a hozamot. 100 millió hozama elárulom, szintén egy nagy lófasz! Ha forintban kötöd le, negatív hozamot realizálsz a bankokban, azt felejtsd el. Valami kevésbé inflálódó deviza kell, mondjuk dollár? Egy fenét, az is inflálódik rakétasebességgel. Euró? Ez már jobb: sajnos pont emiatt az eurónak pár százalék a kamata. Ezt mondjuk kb valóban elköltheted, ha ügyes vagy, évi kétmillió plusszal gazdálkodhatsz, ami nagyjából egy vagy két jobb nyaralásra elég. Vagy arra, hogy időnként lecseréld a kocsidat. Nem egy nagy etwas. Persze kockáztathatsz, hiszen ha jó részvénybe teszed a pénzed, rövid idő alatt sokat kamatozik. Ugye? Hát nem! Ez nem kamat, ez hozam. Egy kockázati befektetés hozama! Itt azzal is békében kell lenned, hogy negatív összeget hoz, azaz a befektetett pénzedhez még hozzá is kell keresned a csavargyárban néhány(tíz) milliót, hogy pont nullát kamatozzon. Vagy nézz ki valamit, fektesd be hosszú távra és felejtsd el: vegyél ingatlant (add ki) vegyél bitcoint (ne add el ha bezuhan épp)... De ami még jobb: teremtsd meg vele a függetlenséged. Ha taxis vagy vegyél egy gépkocsit, ne béreld, ha asztalos vagy gépeket, másszóval biztosítsd annak a lehetőségét, hogy ne másnak, hanem saját magadnak dolgozhass. Hja kérem, hogy ez nem olyan vonzó jövőkép, mint az, hogy nem dolgozol, hanem a pénz dolgozik helyetted? Hát sajnos arra százmillió nem elég. Messze nem.

Egy Hun Hunniából 2021.11.12. 06:15:10

@apro_marosan_petergabor: "Egyet ne csinálj, ne vegyél, drága, új, autót, az csak viszi a pénzt, amortizációjával. Vegyél néhányéves top márkásat, ami mindent tud, mint az új, csak fél-harmad áron."
A prémium (top) jármű fenntartása PRÉMIUM SZINTŰ költségekbe fog kerülni! Én inkább teljesen átlagos modellt javaslok, ha egyáltalán...

Almandin 2021.11.12. 06:15:44

Én beosztanám kb. életem végéig. Ennyi pénzhez nagy önfegyelem kell, mert luxus dolgokra gyorsan el lehet költeni, de ha valaki minden évben csak 2-3 millió forintot költ el belőle, akkor évtizedekig anyagi biztonságot adhat. Ha romlik a pénz, egy részéből érdemes ingatlant venni, majd később eladni. Igaz, az ingatlanra valamennyit költeni is kell.
A posztban szereplő kis kézműves bolt vagy hasonló nem biztos, hogy jó üzlet, mert ma a hasonló boltok, hacsak nem egy plázában vannak, általában pár éven belül becsődölnek, vagy csak elműködnek különösebb profit nélkül.

odamondó 2021.11.12. 06:15:57

@apro_marosan_petergabor: 30m2 22millióért? Merre van ilyen, amit aztán stabilan 150/hóért ki is lehet adni?

A többivel teljesen egyetértek.

Amúgy 100millió jó, de ebből nem lehet nyugdíjba menni. (kor függő is)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.11.12. 06:16:40

Az első kommentelővel értek egyet, illetve a cikkben szereplő idézőjeles szöveggel. Q okosan befektetni, nem nagylábon élni, meg kocsikat venni, szórni a pénzt.Én bizony otthagynám az aktuális munkahelyemet is, ha az nem egy direkt jól fizető, sikeres, karrierorientált hely.A felszabaduló időben pedig a vagyont menedzselném, pénzügyet tanulnék veszettül, tőzsdét, árfolyamokat stb-t figyelnék ezerrel.Kib@...tul óvatos lennék mindenben, hiszen nem szokott ilyen szerencse kétszer is becsapni egy ember életében.És nagyon szépen éldegélnék családostul is, kényszeres munka nélkül is, igaz, nem magas szinten, de mindenem, mindenünk meg lehetne.Javasolnám is valaki idelátogató milliárdosnak, hogy legyen szíves megdobni engem a fent említett összeggel, és térjünk vissza rá öt és tíz év múlva, hogy hol tartok vele!
:-))))
Ígérem, szívesen beszámolok róla!

különvélemény 2021.11.12. 06:17:10

100 milla az egy élhető méretű lakás ára Budapesten, ha szerényebbek vagyunk, akkor kettő, mert a gyereknek is kelleni fog, vagy ha nincs, akkor a második megy kiadásra / későbbi nyugdíj kiegészítésre.

Ez mérföldekre van a "mesés vagyontól", meg attól az összegtől, amin sokat kellene gondolkodni. Egy másodperc alatt elköltöttem értelmesen.

De, hogy hasznosabbat is mondjak, vállalkozni csak annyiból kezdjen az "átlagember", amit el akar bukni, mert 90%, hogy el fogja bukni.

arthurthedent 2021.11.12. 08:28:45

@különvélemény: "mert 90%, hogy el fogja bukni."

Ez már milyen vállalkozás lenne, amelyik 90% eséllyel kudarcra van ítélve? Ráadásul úgy megy tönkre, hogy még a befektetett pénz sem jön vissza?

Igazából a statisztika szerint az első évben cirka 40% nem folytatja, de persze az nem jelenti, hogy mind "tönkremegy" vagy "elbukja a pénzt". Az meg, hogy tíz év után már csak a töredékük folytatja nem katasztrófa, lehet, hogy más formában más vállalkozást csinál tovább. Mondjuk bővül vagy adózás miat vállalkozási formát vált.

Almandin 2021.11.12. 17:43:05

@tiltsál ki te gyökér: Valóban így van, nem mindegy, ki milyen helyzetből indul. De azért a hajléktalanokon kívül a vagyontalanoknak is van valamennyi ruhája, ingósága. Pl. valaki a szüleinél lakik. Ilyen esetben ha vesz egy lakást, akkor lehet, hogy részben a szobája bútoraival is be tudja rendezni, vagy van olyan használt lakás, ahol bent hagyták a konyhabútort, berendezéseket, stb. Ilyen esetben inkább egy 50 millió alatti lakást célszerű venni, mert számolni kell a fenntartási költségekkel is. Ha pl. valaki vesz egy 40 milliós lakást, 10 milliót félretesz arra a célra, hogy karbantartsa-felújítsa az elkövetkezendő 20 évben, marad 50 millió. Itt be is lehet fektetni, de ha csak évente 1 milliót él fel belőle, idős koráig megélhet belőle. Természetesen jó, ha több lábon áll, marad valami jövedelme is. Ennek több oka is van. Ha teljesen kilép a munkaerőpiacról, nem lesz elég nyugdíja, ott a kockázat, hogy ha esetleg elfogy a pénz kb. 70 éves korára, hogy akár a hajléktalanságig lecsúszik. A másik ok, hogy ha sok év kihagyás után akarna visszatérni a munka világába, kicsi lesz az esélye elhelyezkedni. A munkáltatók többsége ugyanis nem szereti, ha sok év lyuk van az önéletrajzban. Még a gyesről visszatérő anyáknak is nehéz lehet újra munkahelyet találni, de ha a leendő munkáltató megtudja, hogy nagy összegű nyeremény miatt nem dolgozott valaki sokáig, már csak irigységből se fogja felvenni. Ha felveszik, a kollégák mobbingolni fogják szintén puszta irigységből.

MoneyCoach 2021.11.12. 17:45:11

@Almandin: "ha csak évente 1 milliót él fel belőle, idős koráig megélhet belőle."

Azért az nem igazán realisztikus számítás, havi 83 ezer Ft még az étkezés+rezsit se igazán fedezi. De szűk 20 vállalható évet talán ki lehet húzni belőle, de ez nagyon a plafon.

Almandin 2021.11.12. 17:45:59

@arthurthedent: Mondjuk egy kis ajándékbolt vagy hasonló. Ma kis üzletet nyitni nem olyan jó üzlet, mint 30 évvel ezelőtt. Ma az emberek inkább plázákba mennek vásárolni, de ott is megfigyelhető, hogy a kisebb üzletek kezdenek bezárni. A nagy világcégek a kereskedelem terén is uralkodó pozícióba kezdenek kerülni.
A másik, hogy egy plázán kívüli üzlet azért is kockázatosabb, mert az autós világban kevesebbet gyalogolnak az emberek. Akinek kocsija van, az meg eleve úgy tervezi a vásárlást, hogy első lépésként elautózik a plázába, lerakja a parkolóban, ténfereg a fűtött-hűtött bevásárlóközpontban és eszik, nézelődik, vásárolgat. Az utcáról nyíló üzletek esetében bonyolult lehet a parkolás, mert sok helyen nincs elég hely parkolni (régi belvárosokban pl.), vagy ha van is hely, fizetős a parkolás. Én azt tapasztalom, hogy az elmúlt 20 évben még főútvonalakon is nehéz üzletet nyitni, kivéve, ha dohánybolt, vagy valami műszaki üzlet (autóalkatrészek pl.). Van, hogy megnyílik valami kis ajándékbolt vagy hasonló, de általában még egy éven belül bezár.

Almandin 2021.11.12. 17:46:37

@éppnászos: Nem tudhatod, meddig fogsz élni. Ha 40 évesen nyersz, akkor kb. 90 éves korodig célszerű előre tervezni. Az örökösök engem nem érdekelnének, ha örökölnek valamennyit, hadd örököljenek. Lehet, hogy felélném az egészet, de valószínűleg nem, mert nem szeretem a kiszolgáltatottságot.
Az öröklés engem csak akkor érdekelne, ha lenne gyerekem. Ha öregen azt látnám, hogy nehezen boldogul és nem tudott lakást venni, akkor törekednék arra, hogy legalább egy garzont örököljön utánam.

különvélemény 2021.11.12. 17:47:00

@arthurthedent: "Ez már milyen vállalkozás lenne, amelyik 90% eséllyel kudarcra van ítélve?"

Ez az a vállalkozás, amit talált pénzből indítanak.
És nem csak az előzetesen befektetett pénzt bukják el gyakran, hanem beletol még egy adaggal, késleltetve a bukást.

A startupoknak is bukik a 90+%-a statisztikák szerint.
A magyar stat beleszámolja a kényszervállalkozókat is, pl biztonsági őr, könyvelő, stb. Ami nyilván nem fog "elbukni", így nem sokat ér.

ngyedhülye 2021.11.12. 17:47:41

Csak nekem nem jön ki a 2014-es matek?
Tehát akkoriban kb. 5 millió kellett egy olcsó üzlethelyiséghez (10 millióból kettőt vett). Három év múlva lett másik 4 - mondjuk nem csak helyiség, hanem üzlet, de legyünk nagyvonalúak és számoljunk helyiségárakkal -, tehát csak ezekhez kellett kb. 20 milliós nyereség a 3 év alatt. És akkor még mindig nagyvonalúan, nem számoltam a 3 év megélhetési költségeit, de legyen.
Szóval 5 széket adott ki 3 évre: 3év*12hó/év*5szék*40000Ft/hó/szék=7,2 millió Ft.
Jó, mellette árult bizbaszokat, de miből lett 20 milliója a megélhetésen felül? Szép dolog a gyerekkori álom, de a bizbaszárulás tudtommal nem egy stabil megélhetés (igazából úgy vélem, hogy megélni se lehet belőle).

MoneyCoach 2021.11.12. 17:53:49

@ngyedhülye: "És akkor még mindig nagyvonalúan, nem számoltam a 3 év megélhetési költségeit, de legyen."

Talált történet, nem volt cél kozmetikázni sem átírni, ezért szöveghűen közölve lett. A lényeg talán nem is a konkrét számok, hanem a gondolkodásmód. A valóságtartalmat természetesen nem állt módomban leellenőrizni.

Almandin 2021.11.12. 19:11:10

@MoneyCoach: Nyilván nem az az egyedüli pénze. Évi egymilliót akkor élhet fel valaki, ha van mellette rendes jövedelme másból. Miért, te úgy képzelted, hogy nincstelen és nulla jövedelemmel rendelkező ember jut váratlanul ekkora összeghez? A valóságban életszerűbb, hogy valakinek van egy kb. két-három milliós évi jövedelme és azt egészíti ki az apránkénti feléléssel.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.11.12. 19:11:50

100 millió szép összeg és valóban, az embereknek csak 1x van szerencséjük. Folytatni kellene mellette a megszokott életet munkával és hasonlókkal. Annyiban lenne más, hogy egy régóta halogatott döntést előre lehet hozni. Új szakma tanulása, munkaeszközök vásárlása, saját ingatlan...

Pénzügyi tudás nélkül vállalkozni, befektetni, tőzsdézni? Itt két végkimenet lehet: vagy gyorsan elfogy a pénz, erre van a nagyobb esély, vagy sikerül gyarapítani, viszont akkor meg hol marad az ajándék jótékony hatása?

Én megvenném álmaim ingatlanát, és passzív házzá alakítanám, hogy a fenntartás kisebb legyen. Addig élnék benne, amíg fent bírom tartani, aztán eladnám, és remélhetőleg tartotta az árát vagy még növekedett is az értéke.

Rubasov nertárs 2021.11.15. 17:52:46

Mondjuk én azt csinálnám, hogy vennék 65-70 milláért egy jó kis kérót (a meglévő mellé). Így már két lakás lenne kiadva.
Emellé vennék egy új autót max. 8 misiért. 1-2 év múlva plusz még egy kis lakás befektetésnek.

ViCa 2021.11.19. 09:55:31

Nekem arra pont elég lenne, hogy (még
inkább) nyugodtan aludjak :). 30-30 gyerekeimnek, 10-10 anyueknak és tesómnak, 3 jó célra...a többi lakashitel, felújítás, párom háza, kocsi...és egy klassz nyaralás mindenkivel együtt.
Én elég optimista vagyok, a napi megelhetesemet nem félem, arra nem "pazarolnam" a szerencsémet.
Én akkor feltetnem be, ha konkrét célokat ezzel a 100 millióval nem tudnék megvalositani.

apro_marosan_petergabor 2021.11.19. 23:32:13

@Egy Hun Hunniából:
Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium kocsi olcsón, prémium szolgáltatásokkal. Sosem bántam meg, élveztem a prémium nagyautó szolgáltatásait, töredék áron, normál fenntartási költségekkel. Később, mikor megtehettem, már új, prémium kategórás autókat vásároltam. Tömegközlekedést gyakorlatilag nem vettem igénybe soha: az idő pénz, a pihent célbaérés, a nyugodt privátszféra, az autóban átgondolhatod kényelmesen dolgaid, bonyolíthatod (kihangosítóval, idő veszteség nélkül telefonjaid) - mindig visszahozták a befektetett pénzt, áttételesen.
xxx
A tőzsde is bevált, az ingatlan is - e két úton szerezhetsz vagy sokszorozhatsz leghatékonyabban, legálisan pénzt.

MoneyCoach

Tudatos.Pénzügyi.Tervezés

Kövess Facebook-on is!

Friss topikok

  • MoneyCoach: @Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :) (2021.11.22. 22:20) Kapcsolj alacsonyabb sebességbe!
  • apro_marosan_petergabor: @Egy Hun Hunniából: Nos nem, autóvásárláskor sokáig ezt a filozófiát követtem, használt prémium k... (2021.11.19. 23:32) Mire elég 100 millió forint?
  • geegee: Vazzegh, ki ne találjuk már, hogy tulajdonképpen a bukósisak egy káros eszköz, vele több a baleset... (2021.10.28. 03:05) A pénzügyi bukósisak
  • Billy Hill: @werinter: Havi 70 ezerből vidéken pl. kijöhet a kaja; napi menü 1.500 forint, az egy hónapban 45e... (2021.09.28. 10:31) Az 50-30-20-as szabály
  • Billy Hill: @Muzsikok közt: "Ha jol emlekszem 30 eve is alulfizetett szakma volt" [a pedagógusi]. Pont ezt ak... (2021.09.28. 10:31) Magyarország tényleg szegény ország?

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása